„Šiandien Tokijuje premjeras Shinzo Abe ir aš įsipareigojome užtikrinti, kad mūsų Amerikos ir Japonijos aljansas ir toliau adaptuotųsi, būtų stipresnis, labiau pažengęs ir efektyvesnis nei kada nors anksčiau“, – parašė Pentagono vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo metu Japonijos žiniasklaida pranešė, kad per susitikimą su M. Esperiu Sh. Abe pabrėžė, kad jųdviejų šalių aljansas yra tvirtas.

„Japonijos ir Amerikos sąjungininkų ryšiai yra tvirti kaip niekada“, – japonų premjerą cituoja žiniasklaida.

Be to, M. Esperis ir Sh. Abe aptarė Šiaurės Korėjos raketų bandymus. JAV gynybos sekretorius pareiškė, kad Vašingtonas siekia Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo.

Žurnalistams M. Esperis sakė, kad JAV nori diplomatiniu keliu sureguliuoti situaciją Korėjos pusiasalyje.

„Manau, kad pagrindinis klausimas – palikti duris atviras diplomatijai... Neketiname pernelyg aštriai reaguoti į tai (raketų paleidimus); stebime ir žinome, kas vyksta“, – teigė jis.

Trečiadienio susitikimas su Japonijos premjeru M. Esperiui buvo pirmasis nuo paskyrimo Pentagono vadovu praėjusį mėnesį. Taip pat amerikiečių gynybos sekretorius turėtų susitikti su Japonijos gynybos ministru Takeshi Iwaya.

Manoma, kad M. Esperis turėtų paraginti Tokiją išsaugoti paktą dėl keitimosi žvalgybine informacija su Pietų Korėja, nors tarp abiejų kaimynių tvyro įtampa dėl prekybinio ginčo.

Susitikęs su T. Iwaya JAV gynybos sekretorius taip pat gali paprašyti Japonijos prisijungti prie Jungtinių Valstijų vadovaujamos tarptautinės jūrų saugumo misijos, kuria siekiama apsaugoti komercinius laivus Hormūzo sąsiauryje.

Kiek anksčiau Sh. Abe pareiškė, kad spręs, kokį vaidmenį jo šalis gali suvaidinti šioje koalicijoje, atsižvelgdamas į virtinę veiksnių, taip pat ir ryšius tiek su Vašingtonu, tiek su Teheranu.