„Per ateinančius keturis mėnesius Jungtinės Valstijos toliau mažins savo pajėgų gausumą Afganistane, atsižvelgdamos į sąlygas šalyje, – rašoma Gynybos departamento pareiškime. – Remiantis mūsų dabartine trajektorija, JAV karių skaičius Afganistane iki lapkričio pabaigos bus mažesnis nei 5 000.“

„Kaip ir visada, toks mažinimas lieka priklausomas nuo sąlygų ir yra įgyvendinamas pasikonsultavus su Kongresu bei tiesiogiai derinant veiksmus su mūsų NATO sąjungininkais ir partneriais, – pridūrė Pentagonas. – JAV karinis buvimas Afganistane tebėra orientuotas į pajėgumus, o ne į skaičius.“

Šis Pentagono pareiškimas detaliau paaiškina gynybos sekretoriaus Marko Esperio komentarus: sekmadienį jis leido suprasti, jog amerikiečių kontingentas netrukus bus mažinamas.

„Iki lapkričio pabaigos mūsų skaičius sumažės iki mažiau nei 5000“, – sakė M. Esperis ir pridūrė, jog Pentagonas visų pirma turės užtikrinti, kad JAV „nekels grėsmės iš Afganistano kilę teroristai“.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas, praėjusią savaitę duodamas interviu naujienų portalui „Axios“ taip pat paminėjo, kad iki lapkritį vyksiančių JAV prezidento rinkimų karių skaičius turėtų sudaryti 4–5 tūkstančius.

Šiuo metu Vašingtonas yra dislokavęs 8 600 kariškių Afganistane pagal dvišalį susitarimą, kurį vasario 29 dieną Dohoje pasirašė JAV ir Talibanas.

Ši sutartis įpareigoja visus užsienio karius palikti karo draskomą šalį iki 2021 metų pavasario. Kovotojai savo ruožtu prisiėmė tam tikrų įsipareigojimų saugumo srityje.