Kariai bus pasiųsti dirbti iki rugsėjo pabaigos; jie prisidės prie maždaug 2,9 tūkst. aktyviosios karinės tarnybos ir 2 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių, šiuo metu laikomu prie sienos.

Pentagono atstovas pulkininkas leitenantas Jamie Davisas sakė, kad kariai padės reaguoti į mėginimus per sieną gabenti migrantus, rūpintis sulaikytais atvykėliais, užtikrinti jiems šildymą ir maitinimą.

Kariai neatliks jokių teisėsaugos struktūrų funkcijų.

„Esant bet kokiai situacijai, kai DoD (Gynybos departamento) personalui teks būtų arti migrantų, DHS [Krašto saugumo departamento] teisėsaugos personalas dalyvaus, kad atliktų visas priežiūros ir teisėsaugos funkcijas“, – aiškino J. Davisas.

Pastaraisiais mėnesiais į Meksiką atvyko tūkstančiai migrantų, daugiausiai iš Centrinės Amerikos šalių, siekiančių išvengti skurdo ir smurto savo tėvynėse. JAV prezidentas Donaldas Trumpas juos vadina grėsme nacionaliniam saugumui.

Praeitą savaitę jis taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos pasiųs prie pietinės sienos ginkluotų karių, reaguodamos į neseniai įvykusį incidentą, kai meksikiečiai kariai „išsitraukė ginklus“ per vieną susidūrimą su JAV kariais.

D. Trumpo pareiškimas žymi didėjančią įtampą žodžių kare su Meksika migracijos klausimu.

Prezidentas, kurio pažadas išspręsti imigracijos problemas yra labai svarbus jo rinkėjų branduolį sudarantiems konservatyvių pažiūrų amerikiečiams, per „Twitter“ parašė, kad šiuo metu „labai didelis, daugiau kaip 20 000 žmonių karavanas“ juda per Meksiką Jungtinių Valstijų link.