Gynybos sekretorius Lloydas Austinas pavedė kariuomenės generolui Michaelui Garrettui „peržiūrėti pranešimus apie jau atliktą šio incidento tyrimą“ ir „atlikti tolesnį su juo susijusių faktų ir aplinkybių tyrimą“, pranešė Pentagono atstovas Johnas Kirby

Per M. Garretto trijų mėnesių tyrimą bus vertinamas „dėl incidento žuvusių civilių gyventojų skaičius, karo įstatymų laikymasis, įrašų saugojimas ir ataskaitų teikimo procedūros“, pridūrė J. Kirby.

Generolui taip pat pavesta išsiaiškinti, ar priemonės, kurių buvo imtasi po ankstesnio tyrimo, buvo veiksmingai įgyvendintos, ar reikėtų imtis „atskaitomybės priemonių“ ir ar reikėtų „keisti procedūras ar procesus“.

Remiantis „The New York Times“ lapkričio viduryje paskelbtu tyrimu, Sirijoje – kartais visiškai slaptai – veikusios JAV specialiosios pajėgos 2019 metų kovo 18 dieną triskart smogė civilių asmenų grupei netoli džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ priebėgos Baguzo. Per incidentą žuvo 70 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Straipsnyje teigiama, jog vienas JAV teisininkas perspėjo, kad „šis smūgis yra galimas karo nusikaltimas“, bet „kariuomenė beveik kiekviename žingsnyje ėmėsi veiksmų šiam katastrofiškam smūgiui nuslėpti“.

„The New York Times“ išsiaiškino, kad smūgis „buvo vienas iš daugiausiai civilių gyventojų gyvybių pareikalavusių incidentų per karą su „Islamo valstybe“, nors JAV kariuomenė niekada viešai jo nepripažino.

„Žuvusiųjų skaičius buvo sumažintas. Ataskaitos buvo ištrintos, išvalytos ir įslaptintos. Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos pajėgos išlygino sprogimų vietą buldozeriais. Aukščiausi lyderiai nebuvo informuoti“, – sakoma straipsnyje. Jame taip pat priduriama, kad Pentagono tyrimas buvo „įstrigęs, jame nebuvo užsiminta apie šį smūgį“.

Po straipsnio Pentagono paskelbtame pranešime sakoma, kad pradinis incidento tyrimas, kurį atliko JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinė vadovybė, prižiūrinti karines operacijas Artimuosiuose Rytuose, nustatė, jog šie smūgiai buvo „savigynos“ pobūdžio ir „proporcingi“, be to, „buvo imtasi tinkamų žingsnių“, kad būtų išvengta civilių aukų.

Užėmusi Baguzą, JAV vadovaujama koalicija ir kurdų vadovaujamos jos sąjungininkų pajėgos 2019 metų kovą paskelbė nugalėjusi sunitų ekstremistų judėjimą „Islamo valstybė“, kuris buvo paskelbęs apie „kalifato“ įkūrimą užimtose Sirijos ir Irako teritorijose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją