Pastaruoju metu tvyrojo didelė įtampa tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų dėl ginčijamų vandenų, kuriuos kerta svarbūs laivybos maršrutai ir kuriuose, kaip manoma, esama turtingų energetikos išteklių telkinių. Pekinas beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo teritorija.

„Gynybos departamentas (DoD) tikrina gegužės 17-ąją atliktą JAV jūrų žvalgybos patruliavimo lėktuvo perėmimą, atliktą dviejų taktinių lėktuvų iš Kinijos Liaudies Respublikos (KLR)“, – sakoma trečiadienį paskelbtame Pentagono atstovo Jamie Daviso pranešime.

„Pirminiuose pranešimuose tas incidentas apibūdinamas kaip nesaugus“, – pridūrė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

Šis incidentas įvyko praėjus daugiau negu dešimtmečiui po Kinijos naikintuvo susidūrimo su JAV karinių pajėgų žvalgybos lėktuvu EP-3, per kurį žuvo kinų pilotas, o amerikiečių lėktuvas buvo priverstas atlikti avarinį nusileidimą Kinijai priklausančioje Hainano saloje.

Per susidūrimas 2001 metais pradėjo 11 dienų trukusią priešpriešą, kai Pekinas ištardė 24 JAV lėktuvo įgulos narius. Kinija taip pat kelis mėnesius negrąžino to lėktuvo, todėl Vašingtono santykiai su Pekinu smarkiai pašlijo.

Kinijos gynybos ministerija savo pranešime, ketvirtadienį atsiųstame faksu naujienų agentūrai AFP, nurodė, kad ji „atkreipė dėmesį“ į pranešimus apie naujausią incidentą, pridūrusi, kad „labiausiai tikėtina, jog jis susijęs su JAV karinio orlaivio vykdyta žvalgyba itin arti Kinijos“.