JAV gynybos sekretorius Markas Esperis ir generalinio štabo viršininkas Markas Milley savo kolegoms Ankaroje pareiškė, kad „vienašališki veiksmai kelia riziką Turkijai“, pareiškime sakė Pentagono atstovas Jonathanas Hoffmanas.

„Gynybos departamentas – kaip ir prezidentas – aiškiai pasakė Turkijai, kad mes nepalaikome Turkijos operacijos šiaurės Sirijoje“, – nurodė J. Hoffmanas.

„Dirbsime su savo kitais NATO sąjungininkais ir Koalicijos partneriais, kad pakartotume Turkijai potencialių veiksmų galimas destabilizuojančias pasekmes Turkijai, regionui ir kitoms [vietoms]", – pridūrė jis.

Šis Pentagono pareiškimas pasirodė JAV prezidentui Donaldui Trumpui netikėtai paskelbus, kad iš šiaurės Sirijos bus išvedami amerikiečių kariai.

Apie JAV pajėgų pasitraukimą iš Sirijos šiaurės buvo paskelbta vėlai sekmadienį, ir tai yra didelis politikos pokytis, kuriuo faktiškai apleidžiami kurdai, pagrindiniai Vašingtono sąjungininkai ilgus metus besitęsiančioje kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS, ISIS).

Tai sukėlė būgštavimų, kad kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) bus priverstos palikti apie 10 tūkst. įkalintų IS kovotojų, ir taip potencialiai sudaryti grupuotei sąlygas atsikurti.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau pirmadienį paskelbė, kad šalies kariuomenė yra pasirengusi bet kurią akimirką pradėti operacijas prieš kurdų kovotojus Sirijoje.

Pasak J. Hoffmanno, jei Turkija surengs puolimą, ji „drauge su Europos ir kitomis šalimis bus atsakinga už tūkstančius ISIS kovotojų, kurie buvo sulaikyti ir įveikti per kampaniją, kuriai [vadovavo] Jungtinės Valstijos“.