„Praėjusį vakarą – jau po diskusijų su likusia nacionalinio saugumo komanda – kalbėjausi su prezidentu ir jis nurodė, kad pradėtume apgalvotą pajėgų išvedimą iš Šiaurės Sirijos“, – sakė JAV gynybos sekretorius Markas Esperas.

M. Esperas teigė, kad dėl besikeičiančios situacijos jis negalįs pateikti karių išvedimo grafiko, bet pridūrė, kad atitraukimas bus vykdomas „labai saugiai ir apgalvotai“.

„Ten labai siaubinga padėtis, kurią sukėlė turkai. Nepaisant mūsų nepritarimo, jie nusprendė įsiveržti į Siriją.“, – teigė M. Esperas, pridurdamas, kad gauta žinių, jog turkai planuoja išplėsti savo puolimą toliau į pietus nei planuota iš pradžių ir į vakarus.

Kurdai, su kuriais JAV bendradarbiavo kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote Sirijoje, vėliau paskelbė pasiekę susitarimą su režimu Damaske, jog netoli šiaurinės sienos bus dislokuotos Sirijos pajėgos, taip siekiant pasipriešinti Turkijos puolimui.

Turkija ilgai planuotą karinę operaciją Sirijos šiaurės rytuose pradėjo prieš kelias dienas, kai JAV paskelbė apleidžiančios savo sąjungininkus kurdus ir netrukdysiančios Turkijos operacijai. Vis dėlto JAV įspėjo Turkiją neperžengti ribų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas teigia, kad operacijos tikslas – išvyti kurdų kovotojus iš Sirijos pasienio teritorijos ir įkurti joje „saugiąją zoną“, į kurią galėtų sugrąžinti Turkijoje gyvenančius sirų pabėgėlius.