Prie paskutinės vakarinės stalo sėdosi 13 svečių. Tryliktasis buvo Judas. Be to, visi žinome, jog, remiantis krikščionybės mokymu, Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas kaip tik penktadienį. Apjunkime skaičių 13 ir penktąją savaitės dieną – štai puikiausias pretekstas įvairiausiems prietarams ir baimėms.

Kai kas teigia, kad prietaringai bijoti penktadienio mėnesio 13 dienos pradėta nuo tada, kai Tamplierių ordino riteriai Prancūzijos karaliaus Pilypo IV Gražiojo įsakymu buvo areštuoti penktadienį, 1307 metų spalio 13-ąją.

Korimo diena

Penktadienis dar buvo vadinamas korimo diena – būtent šią savaitės dieną pelnytos bausmės sulaukdavę nusikaltėliai. Link kartuvių vedė 13 laiptelių, korikas, ruošdamas kilpą, virvę užsukdavęs 13 kartų, o už juodą darbą jam buvo mokama 13 su puse penso.

Amerikos piratas Albertas W Hickas buvo pakartas 1860 metų liepos 13-tąją – penktadienį. Jis prisipažino per gyvenimą į aną pasaulį išsiuntęs 100 žmonių.

Pavojus danguje

Nors lėktuvai ir įvardijami kaip pati saugiausia transporto priemonė, žmonės paprastai penktadienį, 13-ą, skraidyti vengia. Skrydžių portalas Jetcost.co.uk nustatė, jog šią dieną norinčiųjų skristi skaičius, lyginant su kitomis dienomis, sumenksta net 27 procentais.

„British Airways“ teigia, jog šią dieną bilietų rezervuojama mažiau, tačiau kainoms tokia tendencija įtakos neturi. Be to, „British Airways“, kaip ir „Air France“ bei „Lufthansa“, savo lėktuvuose neturi 13-os eilės.

Baisiausia penktadienio, 13-os, aviakatastrofa įvyko 1972 metų spalį, kai Andų kalnuose sudužo Urugvajaus „Air Force“ lėktuvas. Tragediją išgyvenusieji buvo įkalinti 3 tūkst. 600 metrų aukštyje, turėtos maisto atsargos greitai baigėsi. Žmonės kalnuose gelbėtojų laukė net 72 dienas. Alkis tapo nebepakeliamas – teko misti žuvusiųjų ar bado neištvėrusiųjų palaikais. Į namus sugrįžo vos 16 iš 45 lėktuvu skridusių žmonių.

Traumų antplūdis

1993 metais mokslų daktaras TJ Scalonas su kolegomis iš Visuomenės sveikatos departamento Vakarų Sasekse nusprendė suskaičiuoti, kiek automobilių pravažiuoja konkrečia M25 kelio atkarpa. Paaiškėjo, jog penktadienį, 13-ą, automobilių kelyje būta žymiai mažiau. Nepaisant to, avarijų rizika išauga net 52 proc. Minėtąją dieną ligoninės taip pat sulaukia ir daugiau įvairias traumas patyrusių žmonių.

Vienas Suomijoje atliktas tyrimas atskleidė, jog penktadienį, 13-ą, vairuoti pavojingiau moterims. Specialistai pasidomėjo ketvirčio amžiaus baisiausių eismo įvykių statistika – paaiškėjo, jog penktadienį ,13-ą, avarijose žūsta net dvigubai daugiau moterų nei vyrų.

Draudimo bendrovė „Norwich Union“ taip pat turi įdomios informacijos – pranešimų apie draudiminius įvykius penktadienį, 13-ą, jie gauna pastebimai daugiau nei kitomis dienomis. Vadybininkas Nigelis Bartamas teigia, jog „vienas iš galimų paaiškinimų gali būti faktas, jog žmonės nerimauja dėl tariamos nelaimingos dienos ir prie vairo elgiasi kitaip nei įprastai“.

Pirkėjų nesustabdys ir velnias

Nors keliuose penktadienį, 13-ą, ir pasitaiko nemenko chaoso, nustatyta, jog parduotuvių maniakų tai nesustabdo ir jie perka lyg niekur nieko – verslas klesti. Kitiems verslams ši diena nėra tokia sėkminga. Streso valdymo centro specialistų skaičiavimu, dėl su penktadieniu, 13-a, susijusių baimių ekonomika patiria nuostolių vertinamų net iki 640 mln. svarų (2,789 mlrd. Lt).

Penktadienis, 13-a, akcijų biržoje

Paprastai akcijų biržose penktadienis – nebloga diena. Tačiau tik ne tais atvejais, kai penktadienis sutampa su 13-a mėnesio diena. Majamio universiteto mokslininkai išsiaiškino, jog penktadienį, 13-ą, Niujorko akcijų biržoje visada tvyro nemenka įtampa. Specialistai šį reiškinį vadina penktadienio, 13-os, efektu.

Šis fenomenas pastebimas akcijų biržose visame pasaulyje. Pats dramatiškiausias ir vaizdingiausias pavyzdys – 1989 metų spalio 13-oji arba vadinamasi Juodasis penktadienis: tą dieną žlugo „UAL Corporation“ pirkimo sandoris, todėl užfiksuotas tuometinis antras pagal dydį vienadienis „Dow Jones“ indekso smukimas.

Meilė ir prietarai

Paprastai penktadienį, 13-ą, norinčiųjų įregistruoti santuoką būna vienetai. Štai istorija vienos porelės, kurie nepaisė prietaro ir šeimą sukūrė būtent tokią dieną. Iš pradžių smarkus lietus tiesiogine to žodžio prasme sugriovė šventei pastatytą palapinę, vieną iš šventėje dalyvavusių vaikų ištiko smarkus alergijos priepuolis, teko jį skubiai vežti į ligoninę – alergiją sukėlė gėlės.

Ir tai dar ne viskas – poros pirmąjį šokį sužlugdė užsidegusi garso aparatūra. Istorijos herojai Michelle Moor ir Danielis Joyce‘as tvirtina, jog, nepaisant šių mažų nesklandumų, „vestuvėms visiems labai patikusios, buvę itin smagu“.

Žudikų diena

Penktadienį 13-ą nužudoma daugiau žmonių nei kitomis dienomis. Vienas iš garsiausių atvejų – 25 metų prostitutės Frances Coles nužudymas 1891 metų vasario 13-ąją, penktadienį. Ji tapo viena iš Džeko Skerdiko aukų. Prostitutei buvo perpjauta gerklė, o palaikai numesti po geležinkelio tiltu.

Prisijunk prie drąsuolių klubo

Jeigu penktadienis, 13-os, jums nekelia jokių blogų minčių, galite prisijungti prie Penktadienio, 13-os, klubo. Būta net kelių klubų, kurių nariai metė iššūkį likimui. Vienas iš seniausių – dar XIX a. Londone įkurtas klubas. Jo nariai atvirai tyčiojasi iš populiariausių prietarų – kambaryje skleidžia skėčius, daužo veidrodžius, barsto druską, nebijo juodų kačių ir kitaip žaidžia su mirtimi.

Dar apie juodas kates

1989 metais nušautas deimantų magnatas iš Pietų Afrikos Respublikos Woolfas Joelis – iš karto po vakarienės Londono „Savoy“ viešbutyje. Paskutinę akimirką vakarienės atsisakė vienas pakviestasis, ir valgančiųjų prie stalo liko trylika. Remiantis legenda ir BBC, tai įvyko penktadienį, 13-ą.

Norėdami išvengti nemalonumų bent jau ateityje, „Savoy“ viešbučio padavėjai, reikalui esant, apsimesdavo 14-uoju svečiu prie stalo. Tokia praktika buvo naudojama iki XX. amžiaus 3-ojo dešimtmečio, kol nebuvo sukurtas ir pagamintas 14-asis svečias – juodo katino, vardu Kasparas, statulėlė.

Gimę penktadienį 13-ą

1884 metų birželio 13-ąją, penktadienį, Liverpulyje gimė Geraldas Gardneris – žmogus, tapęs paslaptingos naujos religijos –Wicca – pradininku. Kitas penktadienį, 13-ą, gimęs garsus žmogus – įtampos meistras Alfredas Hitchcockas (gimė 1899 metų rugpjūčio 13 dieną Londone).

Pirmasis jo filmas „Number 13“ taip ir nepasiekė kino teatrų dėl finansinių problemų. Remiantis statistika, penktadienį, 13-tą, gimsta vienas iš 214 žmonių.

Pasitaiko ir išimčių

„Penktadienis, 13-oji“ (Friday The 13th) frančizės savininkai iš šios dienos užsidirbo daugybę pinigų – kalbama apie 12 filmų, televizijos serialą, romanus, komiksus ir atributiką. Vien filmai uždirbo 465 mln. dolerių (1,206 mlrd. Lt). Atributika, tarp kurios ir stalo žaidimas su dirbtinio kraujo kapsulėmis, taip pat prisidėjo 125 mln. dolerių (324 mln. Lt).

Visai nieko keisto, jog kino industrija iš šios dienos pelnosi kaip įmanydama. Garsusis užrašas Holivudas Los Andžele buvo atidengtas 1923 metų liepos 13-ąją – penktadienį.

13-os burtai

2010 metais trylikos metų berniukas Safolke stebėjo Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų lėktuvų šou, kai staiga į jį trenkė žaibas. Greitosios pagalbos medikai į nelaimės vietą atskubėjo 13.30 val. Turbūt atspėsite, jog veiksmas vyko penktadienį, 13-ą.

Penktadienis 13-a diena šiais metais bus dar gruodžio mėnesį.