"Novaja gazeta" apžvalgininkės A.Politkovskajos nužudymas paskatino visuomenę atkreipti dėmesį į grėsmes, su kuriomis susiduria valdžią kritikuojantys rusai, ir sustiprino Vakarų susirūpinimą dėl to, kaip Rusijoje laikomasi įstatymo viršenybės principo šalį valdant Vladimirui Putinui, kuris tuo metu antrą kadenciją ėjo prezidento pareigas.

Tris asmenis, kurie antradienį buvo pripažinti kaltais dėl nužudymo, 2009-aisiais teismas buvo išteisinęs dėl žurnalistės nužudymo, suduodamas rimtą smūgį rusų prokurorams, tačiau vėliau Aukščiausiasis teismas panaikino šią nutartį ir nurodė surengti naują teismo procesą.

Antradienį dėl šio nusikaltimo buvo pripažinti kaltais trys broliai čečėnai, vienas kurių buvo kaltinamas 2006 metų spalio 7 dieną Maskvoje nušovęs A.Politkovskają namo, kuriame ji gyveno, laiptinėje, taip pat jų dėdė ir buvęs policijos pareigūnas.

Šie nuosprendžiai yra svarbi prokurorų ir valstybės pergalė, tačiau žmogaus teisių aktyvistai ir A.Politkovskajos artimieji sako, kad teisingumas bus įvykdytas tik tuomet, kai bus išaiškinti ir nuteisti asmenys, kurie užsakė šį nužudymą.

„Žmogžudystė bus išaiškinta tik tuomet, kai bus žinoma asmens, kuris ją užsakė, pavardė“, - sakė A.Politkovskajos šeimos advokatė Ana Stavickaja, kurią citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Ji sveikino teismo verdiktą, tačiau pabrėžė, kad kaltais pripažinti asmenys „tėra tik keli iš tų žmonių, kurie turi būti patraukti atsakomybėn“.

Federalinio tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė, kad valdžia daro viską, kad nustatytų ir sulaikytų asmenį, kuris davė nurodymą nužudyti žurnalistę.

Kremliaus kritikai sako abejojantys, kad tai kada nors nutiks, nes esama įtarimų, jog paieškos gali atvesti per arti vyriausybės slenksčio.

48 metų A.Politkovskaja, kuri buvo nušauta, kai grįžo iš maisto prekių parduotuvės, garsėjo tiriamaisiais straipsniais apie žmogaus teisių pažeidimus Šiaurės Kaukaze esančioje Čečėnijoje.

Antradienį nuteistų Rustamo Machmudovo, jo brolių Ibragimo ir Džabrailo, jų dėdės Lom-Ali Gaitukajevo (Lom-Alio Gaitukajevo) ir buvusio Maskvos policijos pareigūno Sergejaus Chadžikurbanovo advokatai sakė, kad skųs nuosprendžius.

Tyrėjai sako, kad Lom-Ali Gaitukajevas, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę, kuri jam buvo skirta už kitrą nusikaltimą, sukurpė nužudymo planą.

S.Chadžikurbanovas buvo atsakingas už pasirengimą nusikaltimui, o Ibragimas ir Džabrailas Machmudovai padėjo susekti A.politkovskają.

Per ankstesnį teismo procesą Ibragimas ir Džabrailas Machmudovai buvo išteisinti.

Bausmes nuteistiesiems teisėjas skirs vėliau. Jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Prokurorai bausmes siūlys per trečiadienį numatytą teismo posėdį , pranešė „RIA Novosti“.