Jungtinės Valstijos vadovauja diplomatiniam kai kurių Vakarų šalių žaidynių boikotui dėl žmogaus teisių pažeidimų Kinijoje, ypač dėl daugiausia musulmoniškos uigūrų mažumos likimo Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regione.

Teisių klausimas temdo olimpines žaidynes Kinijos sostinėje ir vėl iškilo per įprastą kasdienę spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo TOK atstovas ir vietos organizacinio komiteto pareigūnai.

Kampanijos dalyviai teigia, kad mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkų kalba kalbančių musulmonų kalinami stovyklose Sindziange, taip pat yra įtarimų dėl priverstinės moterų sterilizacijos ir prievartinio darbo.

„Šie klausimai neturi nieko bendra su žiemos žaidynėmis, bet vis tiek jaučiu pareigą dar kartą trumpai pakomentuoti“, – sakė 2022 m. Pekino organizacinio komiteto atstovė Yan Jiarong po to, kai užsienio žurnalistai du kartus paklausė apie Sindziangą.

„Šie klausimai pagrįsti melu. Kai kurios valdžios institucijos tokią melagingą informaciją jau užginčijo turėdamos daug svarių įrodymų“. Yan Jiarong taip pat kritikavo tai, ką ji pavadino „tyčinių grupių melu“ dėl Sindziango. Kinija griežtai neigia visus kaltinimus dėl elgesio su uigūrais ir tvirtina, kad stovyklos yra profesinio mokymo centrai, kuriais siekiama sumažinti islamiško ekstremizmo patrauklumą.

Yan Jiarong taip pat pakartojo griežtą poziciją dėl Taivano. Kinija šią savarankišką demokratinę salą laiko savo teritorijos dalimi, kurią kada nors susigrąžins, net jėga, jei reikės. Olimpinėse žaidynėse sportininkai iš Taivano varžosi su „Kinijos Taipėjaus“ vėliava.

„Noriu pasakyti, kad pasaulyje yra tik viena Kinija. Taivanas yra nedaloma Kinijos dalis, tai visuotinai pripažįstamas tarptautinis principas, pripažįstamas visos tarptautinės bendruomenės.

„Mes visada pasisakome prieš olimpinių žaidynių politizavimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją