Ministrai Hosseinas Amir-Abdollahianas ir Faisalas bin Farhanas aptarė veiksmus, kuriais siekiama atnaujinti abiejų šalių ambasadų ir konsulatų veiklą, pranešė Irano Islamo Respublikos naujienų agentūra.

Saudo Arabijos valstybinė televizija „Al Ekhbariya“ taip pat pranešė, kad abu ministrai susitiko Pekine „aptarti susitarimo įgyvendinimo“, ir parodė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip abu ministrai spaudžia vienas kitam ranką prie Saudo Arabijos ir Irano vėliavų, o paskui kalbasi ir šypsosi.

Kovo 10 dieną Teheranas ir Rijadas paskelbė apie susitarimą atkurti santykius, nutrauktus prieš septynerius metus, kai protestuotojai Irane užpuolė Saudo Arabijos diplomatines atstovybes.

Stebinantis daugiausia musulmonų sunitų dominuojamos Saudo Arabijos, didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos, ir šiitiško Irano, kuris smarkiai nesutaria su Vakarų vyriausybėmis dėl savo branduolinės veiklos, suartėjimas gali pakeisti santykius visame regione, kuris jau dešimtmečius pasižymi neramumais.

Kovą ministrai telefonu susitarė susitikti per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, kuris baigiasi vėliau balandį.

Saudo Arabijos pareigūnai teigė, kad ministrų susitikimas yra dar vienas žingsnis atkuriant ryšius, o Irano pareiškime praėjusią savaitę buvo kalbama apie „konstruktyvų abiejų šalių santykių kelią“.

Pagal praėjusio mėnesio susitarimą abi šalys planuoja per du mėnesius vėl atidaryti savo ambasadas ir atstovybes ir įgyvendinti daugiau nei prieš 20 metų pasirašytus saugumo ir ekonominio bendradarbiavimo susitarimus.

Saudo Arabija nutraukė santykius su Iranu 2016 metų sausio mėnesį, po to, kai protestuotojai užpuolė jos ambasadą Teherane ir konsulatą Irano Mašhado mieste dėl Rijado įvykdytos egzekucijos Saudo Arabijos opozicijos šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui.

Tikimasi, kad po užsienio reikalų ministrų derybų įvyks Irano prezidento Ebrahimo Raisi vizitas į Rijadą. E. Raisi priėmė Saudo Arabijos karaliaus Salmano kvietimą, pirmadienį patvirtino Irano pirmasis viceprezidentas Mohammadas Mokhberas.

Iranas ir Saudo Arabija remia skirtingas puses keliose konfliktų zonose visame regione, įskaitant Jemeną, kur hučių sukilėlius remia Teheranas, o Rijadas vadovauja vyriausybę remiančiai karinei koalicijai. Abi šalys taip pat kovoja dėl įtakos Sirijoje, Libane ir Irake.

Kinijos sėkmė suartinant Iraną ir Saudo Arabiją metė iššūkį Jungtinių Valstijų, kaip pagrindinės išorinės galios, tarpininkaujančios Artimuosiuose Rytuose, vaidmeniui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją