Iš visų aktyvių atvejų 10 yra įvežtinių, o likę 39 užregistruoti šalies viduje: 36 Pekine ir trys Hubėjaus provincijoje. Nė vienas pacientas nemirė.

Per ankstesnę parą šalyje nustatyti ir užregistruoti 66 nauji COVID-19 atvejai: 57 aktyvūs ir devyni be simptomų.

Nuo praėjusių metų gruodžio Kinijoje koronavirusas pareikalavo 4 634 aukų, nustatyta 83 181 užsikrėtimo atvejis, iš jų 1 837 – įvežtiniai.

Kinijos žemyninei daliai nepriklausančiose teritorijose naujų susirgimų nenustatyta. Nuo epidemijos pradžios ten užregistruoti 1 597 COVID-19 pacientai: 1 109 Honkonge (keturi mirties atvejai) ir 45 Makao.


Pekine po ilgo pertrūkio antrą dieną iš eilės užfiksuoti 36 nauji COVID-19 atvejai. Pirmieji buvo nustatyti viename turguje sostinės Fengtajaus mikrorajone. Dėl nesugebėjimo užkirsti kelio naujam protrūkiui buvo atleistas iš pareigų šio rajono vadovo pavaduotojas Zhou Yuqingas.

Pasak Pekino sveikatos apsaugos pareigūnų, „šuo metu padėtis ligos protrūkio prevencijos ir kontrolės srityje lieka itin sudėtinga“.

Jie pareikalavo „kuo greičiau nustatyti infekcijos šaltinį, veiksmingai blokuoti infekcijos plitimą ir ryžtingai sustabdyti epidemijos plitimą.“

Pirmadienį tarnybos pranešė, kad karantinas įvedamas dar daugiau kaip dešimtyje Pekino mikrorajonų, siekiant sustabdyti su maisto produktų turgumi siejamą COVID-19 protrūkį.

Miesto valdžios pareigūnas Li Junjie per spaudos konferenciją sakė, kad antrame didmeninės prekybos turguje šiaurės vakariniame Haidiano rajone buvo aptikta naujų COVID-19 atvejų, todėl šis turgus ir šalia esančios mokyklos bus uždarytos, o dešimtis kaimyninių bendruomenių turės laikytis karantino.

Kaip skelbia „Bloomberg“, pareigūnai vyksta į Pekino gyvenamųjų namų kompleksus, beldžiasi į gyventojų duris ir klausia, ar jie lankėsi didžiausiame miesto vaisių ir daržovių turguje „Sinfadi“ arba turėjo kontaktą su turguje buvusiais asmenimis.

Manoma, kad „Sinfadi“ prasidėjo naujas koronaviruso protrūkis.

Sičengo rajone, kur buvo nustatytas pirmas naujojo protrūkio atvejis, savaitgalį vėlai vakare žmonės rinkosi į sporto stadioną, paverstą tyrimų centru.

Infekcijos atvejų jau užfiksuota ir kitame turguje. Per savaitgalį visame mieste buvo izoliuota daugiau nei 20 gyvenamųjų namų kompleksų.

Pradinėse mokyklose pirmų–trečių klasių mokiniams pamokos nevyksta, o studentai raginami mokytis namuose. Kai kurios įmonės nurodė savo darbuotojams dirbti iš namų. Gyvenamųjų namų kompleksuose sustiprinta saugumo patikra, uždaryti baseinai.

„Viruso plitimo rizika labai didelė, todėl būtinos tvirtos ir ryžtingos priemonės, norint užkirsti jam kelią“, – sekmadienį Valstybės Tarybos susirinkimo metu sakė vicepremjerė Sun Chunlan, jos žodžius citavo valstybinė žiniasklaida.

Dėl protrūkio buvo uždarytas didžiulio turgaus mėsos skyrius. Naujienų agentūros AFP reporteriai pranešė matę šimtus į turgų nusiųstų policininkų, daugelis dėvėjo kaukes ir pirštines, taip pat – dešimtis sukarintos policijos pareigūnų.

Šiuo metu mėginama atsekti visus, kurie lankėsi šiame turguje.

Nerimauti dėl naujos viruso bangos verčia tai, kad koronavirusas pirmiausia ir išplito iš vieno turgaus Kinijos centriniame Uhano mieste. Naujausias protrūkis vėl iškėlė klausimą dėl maisto tiekimo grandinės higienos.

Valstybinė žiniasklaida skelbia, kad viruso rasta ant pjaustymo lentų, ant kurių buvo dorojamos lašišos. Dėl to didieji prekybos tinklai pašalino lašišas iš apyvartos.

Pekino valdžia taip pat nurodė visame mieste prekybos centruose, sandėliuose ir maitinimo įstaigose patikrinti šviežią ir šaldytą mėsą, paukštieną bei žuvis. „Žmonės yra išsigandę“, – agentūrai AFP sakė viename centriniame miesto turguje pomidorus ir vyšnias parduodantis prekeivis.

„Yra tikimybė, kad artimiausiomis dienomis mieste bus užfiksuota daugiau infekcijų ir kelioms savaitėms visame mieste bus įvestas karantinas, – teigė Honkongo universiteto Epidemiologijos ir statistikos katedros vadovas Benas Cowlingas. – Karantinai Kinijoje gali būti labai veiksmingi: žmonėms draudžiama išeiti iš namų, kartu jiems užtikrinamas pakankamas maisto ir kitų būtiniausių dalykų kiekis.“

Praėjusį penktadienį turgaus direktorius Džangas Jusi sakė, kad virusą aptiko ant pjaustymo lentos, kurią naudojo importuotų lašišų pardavėjas, tačiau naujo šaltinio kilmė dar neaiški.

Sprendžiant iš viruso genomo, jo šaltinis – Europa, rašo „Bloomberg“.

Naujas viruso protrūkis galėjo kilti nuo užkrėstų jūrų gėrybių ar mėsos, šie produktai buvo įvežti į Kiniją, praėjusį sekmadienį per valstybinę televiziją sakė Pekino ligų prevencijos ir kontrolės centro (LPKC) tyrėjas Jangas Pengas.

Kinijos LPKC vyriausiasis patarėjas Vu Dzunjou patarė Pekino gyventojams nepirkti importuojamų žemės ūkio produktų ar šaldytos produkcijos. Jo teigimu, virusas ant šaldytų produktų paviršiaus gali išlikti iki trijų mėnesių. Agentūra įtaria, kad naujausio protrūkio šaltinis – užkrėstos prekės.

Praėjusį šeštadienį turgų, kuris 80 proc. Pekino gyventojų aprūpina žemės ūkio produkcija, uždarė išdezinfekuoti, o apie 10 000 prekiautojų ir darbuotojų bus atliktas tyrimas. Finansiniame Pekino rajone, kuriame įsikūrę didžiausi Kinijos bankai ir finansinės įmonės, taip pat keliuose kituose rajonuose rizikos lygis nuo žemo padidėjo iki vidutinio.

Rajono, kuriame veikia didysis turgus, vadovo pavaduotoją ir turgaus vyriausiąjį direktorių atleido.

„Nors gyvenu gana toli nuo turgaus, jaučiu paniką, – sakė Pekino gyventoja, intelektualinės nuosavybės analitikė, 26 m. Cathy Liu. – Dėl nežinomos [viruso] kilmės darosi dar neramiau. Negalime atmesti didžiulio protrūkio Pekine tikimybės.“