Buvusio Prancūzijos gynybos ministro Alaino Richard'o vadovaujama delegacija nepaisydama Kinijos įspėjimų trečiadienį atvyko į savarankišką demokratinę salą penkių dienų vizito.

A. Richard'as sakydamas kalbą po susitikimo su prezidente Tsai Ing-wen pavadino Taivaną šalimi ir tai įsiutino Pekiną.

Kinija salą laiko savo teritorijos dalimi ir prieštarauja oficialiam Taivano pavadinimo vartojimui ar jo vadinimui šalimi.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas penktadienį sakė, jog A. Richard'as minėtą komentarą išsakė todėl, kad yra „suinteresuotas kenkti Kinijos ir Prancūzijos santykiams“.

Pasak Zhao Lijiano, A. Richardas terminu „šalis“ „akivaizdžiai pažeidė“ tarptautinę praktiką. Atstovas paragino Prancūziją „gerbti Kinijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

Tsai Ing-wen apdovanotas aukščiausiu apdovanojimu, A. Richard'as pasakė, kad Taivano de facto ambasada Paryžiuje „labai gerai dirba atstovaudama jūsų šaliai“.

Pekinas stengiasi izoliuoti Taivaną pasaulinėje scenoje ir piktinasi bet kokiais kitų valstybių bandymais megzti oficialius santykius su sala.

Kinija didina spaudimą Tsai Ing-wen vyriausybei nuo pat jos pergalės 2016 metų rinkimuose ir pastaraisiais metais agresyviai bandė atkalbėti politikus nuo vizitų Taivane.

Kinijos ambasada Paryžiuje ne kartą perspėjo, kad vizitas pakenks Kinijos interesams, Kinijos ir Prancūzijos santykiams, taip pat „Prancūzijos įvaizdžiui“.

Tuo metu Taivanas gyrė vizitą kaip paramos pademonstravimą ir „laisvės bei demokratijos vertybių“ palaikymą didėjant Pekino spaudimui.

Taivano gynybos ministras Chiu Kuo-chengas trečiadienį įstatymų leidėjams sakė, kad „šiuo metu padėtis labiausiai įtempta per keturis dešimtmečius“. Jis kalbėjo po to, kai maždaug 150 Kinijos karo lėktuvų – rekordiškai daug – pastarosiomis dienomis įsiveržė į Taivano oro gynybos zoną.

Taivanas ir Kinija atsiskyrė per pilietinį karą 1949 metais. Šiuo metu juos sieja glaudūs prekybos bei investicijų ryšiai, tačiau oficialių santykių Pekinas ir Taibėjus nepalaiko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)