Liepos pabaigoje paskelbta, kad Spratlio salyne Vudi saloje pastatytas Sanšo miestas, kuriame gyvena apie 1 000 gyventojų. Į teritoriją, kurioje gausu angliavandenilio telkinių ir žuvų, pretenduojantys Filipinai ir Vietnamas gana skausmingai reagavo į Kinijos veiksmus – Manila paskelbė oficialų protestą, o Hanojuje įvyko kelios prieš kinus nukreiptos demonstracijos. Į teritoriją pretenduoja Brunėjus, Malaizija ir Taivanas, tiesa, šios valstybės neprotestavo.

Praėjusią savaitę JAV valstybės departamentas Kinijos ekspansiją įvertino kaip veiksmus, griaunančius diplomatines pastangas išspręsti nesutarimus ir didinančius įtampą regione. Kinijos valdžia pasipiktino tokiais komentarais, o šalies Užsienio reikalų ministerija apkaltino Vašingtoną kišimusi į suverenių valstybių vidaus reikalus ir kenkimu siekiams sukurti stabilų Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną. Į išorės politikos misiją iškvietė amerikiečių diplomatinės atstovybės Pekine vadovo pavaduotoją Robertą Vanną, pastarajam pareiškė, kad Kinija kategoriškai nepriima JAV pozicijos dėl teritorinio ginčo.

Ypatingai aštriai reagavo Kinijos spauda, rašo rusų leidinys „Kommersant“. Kinijos Komunistų partijos laikraštis parašė: „Amerikiečių pusės pareiškimas klaidina visuomenę, jį reikia kategoriškai atmesti. Galime tiesiog sušukti JAV – užsičiaupkite!“
Minėto klausimo komentare laikraštyje rašoma, kad JAV savo pozicija „klaidina pasaulinę visuomenę“ ir turi klastingų kėslų bei savų interesų regione. Kinijos valdžios įsitikinimu, Vašingtonas nuolaidžiauja kai kurių šalių kėsinimuisi į suverenias Kinijos teritorijas ir taip sėja nesantaiką tarp Kinijos ir kaimynių. Straipsnyje rašoma, kad Pietų Kinijos jūros konflikte JAV paiso savų interesų, todėl ir kišasi į šią problemą.