Kinijai pastaraisiais mėnesiais siunčiant rekordiškai daug karinių lėktuvų į Taivano oro gynybos zoną, Taibėjaus Vakarų sąjungininkės, tokios kaip JAV ir Japonija, sunerimo, kad Pekinas gali įsakyti surengti įsiveržimą, nors kol kas tokį scenarijų laiko mažai tikėtinu.

Taivanas gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Japonijos ekspremjeras Sh. Abe vaizdo kreipimesi į vienos taivaniečių idėjų kalvės organizuoto forumo dalyvius trečiadienį sakė, kad ekstremalioji situacija Taibėjui reikštų ekstremaliąją situaciją ir Japonijai. Jis įspėjo, kad „žmonės Pekine, ypač prezidentas Xi Jinpingas neturėtų to nepaisyti“.

„Karinė avantiūra būtų tiesus kelias į ekonominę savižudybę“, – kalbėjo Sh. Abe.

Reaguodama Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį vakare iškvietė Japonijos ambasadorių Hideo Tarumi, kuriam pareiškė, kad šie buvusio premjero komentarai yra „šiurkštus kišimasis“ į šalies vidaus reikalus.

„Praeityje Japonija surengė agresiją prieš Kiniją, įvykdydama siaubingų nusikaltimų prieš kinus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

„Ji neturi teisės ar įgaliojimų skelbti neatsakingus komentarus Taivano klausimu“, – pridūrė ji.

Pekinas didina spaudimą Taibėjui nuo 2016 metų, kai salos prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen, atmetanti žemyninės Kinijos pretenzijas į salą.

Anksčiau šią savaitę Pentagonas pristatė planus sustiprinti kontingentus ir bazes, susijusius su Kinijos atgrasymo politika. Be kita ko, planuojama sustiprinti ir išplėsti kariuomenės objektus Guame bei Australijoje.

Tarp Pekino ir Vašingtono tvyranti didžiulė įtampa stumia Japoniją į keblią padėtį, nes abi konkuruojančios supervalstybės yra jos pagrindinės prekybos partnerės.

Visgi svarbi JAV sąjungininkė vis garsiau kritikuoja Kiniją dėl karinės galios stiprinimo ir viešai protestuoja prieš kinų laivų buvimą vandenyse aplink ginčijamas salas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją