Kinija „ryžtingai atsakys ir JAV teks visų tolesnių pasekmių našta“, sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame JAV prezidentui Donaldui Trumpui trečiadienį pasirašius Uigūrų žmogaus teisių įstatymą.

Kongrese beveik vienbalsiai priimtas teisės aktas įpareigoja JAV administraciją nustatyti, kurie kinų pareigūnai atsakingi už uigūrų ir kitų mažumų narių „savavališkus sulaikymą, kankinimą ir persekiojimą“.

Tuomet Jungtinės Valstijos įšaldys bet kokį šalyje esantį tų pareigūnų turtą ir uždraus jiems atvykti į šalį.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškime sakė, kad šiuo įstatymu „šiurkščiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus“, ir paragino JAV „nedelsiant ištaisyti savo klaidas“.

„Šiuo vadinamuoju įstatymu sąmoningai šmeižiama žmogaus teisių padėtis Sindziange ir piktavališkai puolama Kinijos politika valdant Sindziangą“, – pareiškė ministerija.

Žmogaus teisių gynėjai sako, kad Kinijos šiaurės vakaruose esančiame Sindziange specialiose stovyklose laikomi įkalinti daugiau nei milijonas etninių uigūrų ir kitų musulmonų mažumų atstovų, kurie buvo suimti Pekinui šiame regione vykdant beprecedentę „perauklėjimo“ kampaniją. Teigiama, kad Kinija bando jėga asimiliuoti šiuos žmones naikindama jų kultūrą ir bausdama už islamo praktikavimą.

Iš pradžių apskritai neigusi, kad Sindziange esama „perauklėjimo stovyklų“, vėliau Kinija visgi pripažino įsteigusi regione „profesinio mokymo centrų“, kuriuose esą mokoma mandarinų kalbos ir profesijų, kad žmonės būtų atitraukiami nuo islamo ekstremizmo.

D. Trumpas įstatymą pasirašė kaip tik pasirodžius ištraukoms iš skandalingos naujos knygos, kurią parašė jo buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, teigiantis, jog JAV lyderis Kinijos prezidentui Xi Jinpingui pasakė pritariantis didžiulėms sulaikytųjų stovykloms Sindziange.