Valdančiosios partijos vicepirmininkas Kim Yong Cholas tai pareiškė kitą dieną po to, kai įtakinga Šiaurės Korėjos lyderio sesuo ir patarėja Kim Yo Jong pareikalavo iš Vašingtono išvesti amerikiečių pajėgas iš pusiasalio.

JAV ir Pietų Korėjos kariuomenės antradienį pradėjo parengiamuosius mokymus prieš ateinančią savaitę numatytas kasmetines pratybas, kurias branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja laiko įsiveržimo repeticija.

Pchenjanas privers Seulo valdžią suprasti, su „kokia rimta saugumo krize ji susidurs“, nurodė Kim Yong Cholas pareiškime, kurį išplatino oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Pietų Korėja atsakė į Šiaurės Korėjos parodytą „gerą valią priešiškais veiksmais, praleidusi progą pagerinti dvišalius santykius“, rašoma pareiškime.

Prieš 2019 metais Hanojuje įvykusį Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimą Kim Yong Cholas kaip šalies lyderio Kim Jong Uno pasiuntinys Vašingtone susitiko su tuometiniu Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu.

Susitikimas Hanojuje žlugo šalims nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą. Po šios nesėkmės Vašingtono ir Pchenjano derybų procesas įstrigo, o Šiaurės Korėja ėmėsi griežtos izoliacinės politikos, siekdama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje.

Liepą Seulas ir Pchenjanas netikėtai atkūrė prieš daugiau kaip metus išjungtas ryšių linijas ir paskelbė, kad šalių lyderiai sutarė imtis žingsnių dvišaliams santykiams gerinti.

Tačiau antradienio popietę Pietų Korėjos gynybos ministerija informavo, kad Šiaurės Korėja neatsakė į skambučius „karštąja linija“, kuria šalys kasdien palaikė kontaktus.

Kiek anksčiau antradienį Šiaurės Korėjos lyderio sesuo ir patarėja Kim Yo Jong išreiškė pasipiktinimą dėl ateinančią savaitę vyksiančių bendrų Pietų Korėjos ir JAV karinių pratybų. Ji apkaltino Seulą klasta ir įspėjo, kad abi sąjungininkės susidurs su rimtesnėmis grėsmėmis saugumui.

JAV laiko Pietų Korėjoje apie 28,5 tūkst. karių, turinčių padėti atremti bet kokią potencialią Šiaurės Korėjos agresiją. 1950 metais Šiaurės Korėjai užpuolus savo kaimynę prasidėjo Korėjos karas.

Pastaraisiais metais JAV ir Pietų Korėja jau sumažino bendrų karinių mokymų mastą, siekdamos paskatinti įstrigusias branduolines derybas su Pchenjanu.

Tačiau Kim Yo Jong sakė: „Kad pusiasalyje įsivyrautų taika, JAV privalo atitraukti savo karius ir karinę techniką iš Pietų Korėjos.“

Ji pridūrė, kad Pchenjanas sparčiau didins savo pajėgumus suduoti prevencinį smūgį.

Atsakydamas į Kim Yo Jong pareiškimą JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as pabrėžė, kad rengiamos pratybos yra „išimtinai gynybinio pobūdžio“.

„Kaip jau esame nekart sakę, Jungtinės Valstijos neturi jokių priešiškų ketinimų KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) atžvilgiu“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)