TATENA: radiacijos lygis normalus

Jėgainėje radiacijos lygis tebėra "normalus", pranešė Tarptautinė branduolinės energetikos agentūra (TATENA).

"Visi radiacijos fono matavimai, atlikti kovo 13 dieną 16 valandų laikotarpyje keturiose vietose aplink jėgainę, rodė normalias vertes", - sakoma Jungtinių Tautų (JT) agentūros pranešime.

Pirmadienį per Fukušimos-Dajiči (Fukušimos 1-joje) jėgainėje nugriaudėjusį sprogimą nukentėjo vienuolika žmonių, tačiau pareigūnai sakė, kad reaktoriaus apsauginė kapsulė nebuvo pažeista ir kad didelio radiacijos nuotėkio pavojaus nėra.

Kaip nurodė aukšto rango vyriausybės atstovas Yukio Edano, šį sprogimą sukėlė jėgainės 3-ajame bloke susikaupęs vandenilis.

Panašus sprogimas įvyko tos pačios jėgainės 1-ajame bloke šeštadienį, praėjus parai po stipraus žemės drebėjimo ir cunamio, nuniokojusio Japonijos Ramiojo vandenyno pakrantę į šiaurę nuo Tokijo.

"Remiantis Japonijos tarnybų pateiktais duomenimis, TATENA gali patvirtinti informaciją apie padėtį Fukušimos-Daini (Fukušimos 2-osios) branduolinės jėgainės 1-ajame, 2-ajame, 3-ajame ir 4-ajame bloke, - sakoma pirmadienio rytą paskelbtame Vienoje įsikūrusios agentūros pranešime. - Visi keturi blokai automatiškai išsijungė kovo 11 dieną. Visiems blokams elektra tiekiama iš išorės, o vandens lygis visuose blokuose stabilus. Nors buvo atlikti pasiruošimai, nebuvo atliekamas nei viename bloke, siekiant suvaldyti spaudimą."

1-ajame bloke inžinieriai sugebėjo įjungti liekamosios šilumos šalinimo sistemą, "kuri dabar naudojama aušinti reaktoriui. Šiuo metu dirbama, siekiant ataušinto reaktoriaus išjungimo", skelbia TATENA.

"2-ojo ir 4-ojo bloko darbuotojai mėgina atkurti liekamosios šilumos šalinimo sistemas. 3-asis blokas saugiai ataušintas ir išjungtas", - pridūrė agentūra.

Detonavus vandeniliui, virš jėgainės pakilo didelis dūmų debesis, tačiau ją eksploatuojanti įmonė teigia, kad spinduliuotės lygis vis dar neviršija leistinos ribos.

JAV atitraukė lėktuvnešį dėl padidėjusio radiokatyvumo

Ką kitą liudija kiti įvykiai. Po sprogimo virš jėgainės pakilo didelis dūmų stulpas, o praėjus kelioms valandoms JAV paskelbė atitraukusi toliau nuo Japonijos krantų savo lėktuvnešį, nes buvo užfiksuotas nedidelė radioaktyvioji tarša.

Lėktuvnešis "USS Ronald Reagan" užfiksavo radiacinio fono suintensyvėjimą, būdamas už maždaug 160 kilometrų nuo Japonijos krantų. JAV pareigūnai nurodė, kad laivo apšvita apytikriai prilygo mėnesinei, esant įprastam gamtiniam radiacijos fonui.

Kol kas neaišku, ar šis radiacijos nuotėkis įvyko dėl pirmadienį nugriaudėjusio sprogimo. Sprogimo banga buvo juntama už 40 kilometrų nuo elektrinės, tačiau jėgainę eksploatuojanti bendrovė pranešė, kad radiacijos lygis vis dar neviršija leistinos ribos.

Sprogimas jėgainės 3-ajame reaktoriuje, kurį karštligiškai mėginama atvėsinti, sugedus aušinimo sistemoms dėl smarkaus žemės drebėjimo ir cunamio, paskatino paskelbti nurodymą šimtams gyventojų neišeiti iš namų, pranešė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yukio Edano.

Bendrovė "Tokyo Electric Power Co." nurodė, kad 3-ajame jėgainės bloke radiacijos lygis buvo apie 10,65 mikrozivertų. Jėgaines eksploatuojančios įmonės vyriausybę įpareigotos informuoti tik tada, kai radiacijos lygis pasiekia 500 mikrozivertų.

Šeštadienį panašus sprogimas įvyko tos pačios elektrinės 1-jame bloke. Tąsyk buvo sužeisti keturi darbininkai ir pradėta masinė evakuacija.

Japonijos branduolinio saugumo agentūra nurodė, kad pirmadienį per sprogimą nukentėjo devyni darbuotojai, tačiau kol kas neaišku, ar jie buvo apšvitinti. Kaip sakė agentūros atstovas Ryohei Shomi, jie visi nėra praradę sąmonės.

Reaktoriaus vidinė kapsulė, kurioje yra branduolinio kuro strypai, nebuvo pažeista, pridūrė R.Edano, stengdamasis išsklaidyti nerimą dėl pavojaus aplinkai ir žmonėms. Televizijos reportažuose matoma, kad jėgainės 3-ojo bloko pastatui padaryta panaši žala kaip ir šeštadienį nugriaudėjus pirmajam sprogimui: išorinės sienos buvo išgriautos; liko tik pastato karkasas.

Per pastarąsias dienas iš jėgainės apylinkių evakuoti daugiau nei 180 tūkst. žmonių, o iki 160 jų patyrė spinduliuotės poveikį.

Anksčiau pirmadienį 3-ajame reaktoriuje smarkiai padidėjo spaudimas, todėl teko evakuoti 21 jėgainės darbuotoją. Tačiau jie grįžo prie darbo, kai slėgis šiek tiek sumažėjo.

Naujienų agentūros "The Associated Press" žurnalistai pajuto sprogimo bangą cunamio nuniokotame Somos uostamiestyje, esančiame už maždaug 40 kilometrų į šiaurę nuo reaktoriaus. Jie pranešė išgirdę tolimą sprogimo aidą ir pajutę sudrebant žemę.

Šiaurės rytų Japonijoje apie gedimus pranešama iš keturių atominių jėgainių, tačiau didžiausias pavojus gresia Fukušimos-Dajiči elektrinei. Šiuo metu neįmanoma įprastu būdu aušinti trijų reaktorių Dajiči jėgainėje, taip pat dar trijų netoliese esančiame kitame branduoliniame komplekse, nes dėl žemės drebėjimo buvo sugadintos elektros linijos, o cunamis užliejo atsarginius generatorius.

Darbuotojai pumpuoja jūros vandenį į 1-ąjį ir 3-ąjį blokus, išnaudodami paskutinę galimybę ataušinti šiuos reaktorius.

Kiti keturi reaktoriai, kuriuose temperatūra taip pat padidėjusi, kol kas aušinami nenaudojant koroziją sukeliančio jūros vandens, dėl kurio reaktorių vėliau tikriausiai nebebūtų įmanoma eksploatuoti.