Žinoma, kyla nemažai diskusijų dėl rusiškų ginklų bei atitinkamos JAV ar NATO kovinės technikos. Vis dėlto dažniausiai tikrasis ginklų galingumas paaiškėja tik kovinei technikai susitikus kovos lauke.

Tačiau yra visiškai aišku, jog Rusija turi daug šiuolaikiškesnių ginklų nei tie, su kuriais Vakarams teko susidurti Irake ir Afganistane. Net ir nuo to laiko, kai Izraelis kovojo su geriausiais sovietų tankais, praėjo dešimtys metų, rašo „The National Interest“.

Štai penki pavojingiausi Rusijos ginklai, kurie gali būti panaudoti Ukrainoje.

Tankas T-90

Tankas T-90 – tai jauniausias tankų T-72/T-80 šeimos narys. Ši kovos mašina mažesnė ir lengvesnė nei amerikiečių M-1. T-90 sveria 46 tonas, o JAV M-1 „Abrams“ – net 60 tonų.

Tačiau tankas T-90 aprūpintas pačia šiuolaikiškiausia ugnies valdymo sistema. Šis tankas turi 125 mm lygiavamzdę patranką, iš kurios galima šaudyti strypiniais pramušais su neprisodrintu uranu bei prieštankinėmis raketomis AT-11 su lazeriniu taikikliu į iki keturių kilometrų atstumu nutolusį taikinį.

Be tradicinio storo šarvo tanke T-90 taip pat įmontuota dinaminė apsauga „Kontakt 5“, neutralizuojanti prieštankinius reaktyvinius sviedinius.

Apsauginė sistema „Štora-M5“ aprūpinta lazerinės spinduliuotės nustatymo davikliais bei kitokiais prietaisais, kliudančiais raketų nutaikymui. Taip pat šis tankas aprūpintas infraraudonųjų spindulių prietaisų apakinimui skirtomis dūminių granatų paleidimo sistemomis.

Nepriklausomai nuo to, kokios šio prietaiso galimybės pasipriešinti amerikietiškajam „Abrams“, britų „Challenger“ ar vokiečių „Leopard“, T-90 neabejotinai daug šiuolaikiškesnis už senesnes versijas T-80, T-72 ir T-64, kurias turi Ukrainos kariuomenė.

Pėstininkų šarvuotis BMP-3

Nors šarvuočio BMP-3 bei amerikietiškojo jo analogo M2 „Bredley“ šūkiu turėtų tapti frazė „Mes – ne tankai“, šios pėstininkų kovos mašinos – tai gana galingi ir pavojingi ginklai. BMP-3 - tai tiesioginis žymiojo šarvuočio BMP-1 palikuonis.

BMP-1 XX a. septintajame dešimtmetyje sukrėtė Vakarų stebėtojus, kurie nebuvo įpratę, jog pėstininkų pervežimui skirta transporto priemonė taip pat gali būti panaudojama kaip šaunamųjų ginklų platforma bei ginklų gabenimui skirta transporto priemonė.

Sunku patikėti, jog 19 tonų sveriančiame šarvuotyje BMP-3 gali tilpti septyni pėstininkai, apsaugoti 4 cm storio šarvu. Labiausiai dėmesį traukia pagrindinis šio šarvuočio ginklas – 100 mm patranka, iš kurios galima šaudyti prieštankinėmis valdomomis raketomis „AT-10 Stabber“ (9M117M). Be to, šis šarvuotis gali būti tobulinamas papildoma dinamine apsauga bei aktyvios apsaugos sistema „Štora“

Naudojamas kaip lengvasis tankas, silpnai apsaugotas šarvuotis BMP-3 gali susidurti su sunkumais net ir kovojant su pasenusiu Ukrainos turimu prieštankinių priemonių arsenalu. Tačiau naudojamas kaip pėstininkų transporto priemonė, šis šarvuotis tampa tikrai grėsmingu ginklu.

Raketų paleidimo sistema „Tornado“

RSZO 9A52-4 „Tornado“ gali garantuoti Rusijos kariuomenei stiprią paramą. Ši sistema lengvesnė ir šiuolaikiškesnė už senesnę BM-30 „Smerč“ sistemą. „Tornado“ aprūpinta 300 mm šešiavamzdžiu raketų nukreipimo paketu, galinčiu šaudyti į iki 100 kilometrų atstumu nutolusį taikinį.

Artilerinė „Tornado“ sistemos dalis montuojama ant 8x8 sunkvežimio. Ši sistema daugeliu atžvilgių yra analogiška amerikietiškajai didelio mobilumo raketinei artilerinei operatyvios taktinės paskirties sistemai HIMARS.

Reaktyvinis prieštankinis granatsvaidis RPG-30

Šiuolaikinė Rusijos kariuomenė negalėtų apsieiti be reaktyvinių granatų. RPG-30 istorija ilga – šio granatsvaidžio dėka pėstininkams atsirado galimybė naikinti tankus ir kitas kovos mašinas bei atspariąsias ugniavietes, pastatus bei daugybę kitų taikinių.

Tačiau RPG-30 paskirtis – gana konkrečių taikinių – tankų su aktyvia apsauga (pavyzdžiui, Izraelio sukurtos sistemos „Trofi“, iš kurios paleidžiamos gaudyklės, sunaikinančios jau paleistus sviedinius) - sunaikinimas.

RPG-30 gali įveikti šią apsauginę sistemą, nes vienu metu paleidžia du reaktyvius sviedinius. Šis granatsvaidis sudarytas iš pagrindinio vamzdžio, iš kurio paleidžiama kumuliatyvinė reaktyvinė prieštankinė granata, ir pagalbinio vamzdžio, skirto paleisti reaktyvinį imitacinį sviedinį, kurį sunaikina apsauginė sistema.


Neperšaunama liemenė 6B43

Atrodytų, jog neperšaunama liemenė neturėtų atsidurti pavojingiausių ginklų sąraše. Tačiau šiais ribotų konfliktų laikais, kai net ir nedidelės netektys tampa sensacija žiniasklaidoje, bet kokia kario apsaugai skirta priemonė – tai didžiulis privalumas.

Neperšaunama liemenė 6B43 sudaryta iš kompozitinių apsauginių plokščių, kurių pagrindas – titanas ir korundinė keramika. Ši liemenė apsaugo nuo NATO ginkluose naudojamų 5,56 mm kalibro kulkų ir Ukrainos kariuomenės naudojamų AK-74 ginklų 5,45 mm kalibro kulkų. Šios neperšaunamos liemenės – tai Rusijos specialiųjų pajėgų ir pėstininkų privalumas kovos lauke.