Vaizdinėje medžiagoje matyti, kad, artėjant JAV pajėgų sraigtasparniams, jų kariai iš daugybės vietų šaudė rankiniais šaunamaisiais ginklais.

Bepiločiu orlaiviu užfiksuotame vaizdo įraše taip pat matyti, kaip reidą vykdantys kariai artėja prie A. B. al-Baghdadi stovyklos. Užfiksuoti ir JAV F-15 naikintuvų bei bepiločių lėktuvų „MQ-9 Reaper“ „smūgiai, susprogdinę vietovę, kai ši buvo evakuota.

JAV centrinės vadavietės vadas generolas Frankas McKenzie teigė, kad DNR, panaudota patvirtinti A. B. al-Baghdadi tapatybę, buvo iš mėginių, paimtų jo ankstesnio sulaikymo Bukos stovykloje metu.

Pasak jo, operacijos metu žuvo du, o ne trys, kaip anksčiau teigė prezidentas Donaldas Trumpas, vaikai – kai A. B. al Baghdadi, mėgindamas pasprukti nuo JAV kariuomenės, susisprogdino tunelyje, detonavęs mirtininko liemenę.

K. McKenzie nurodė, kad vaikai tikriausiai buvo jaunesni nei 12 metų amžiaus.

F. McKenzie žurnalistams sakė negalintis patvirtinti, kad „Islamo valstybės“ lyderis paskutinėmis savo gyvenimo akimirkomis „raudojo ir inkštė“, kaip kad šeštadienį iš Baltųjų rūmų pareiškė prezidentas Donaldas Trumpas.

„Kalbant apie Baghdadi paskutines akimirkas galiu pasakyti tik tiek: jis įlindo į urvą kartu su dviem mažais vaikais ir susisprogdino, kol jo žmonės buvo paviršiuje“, – pareiškė štabo vadas.

Jis pridūrė, kad A. B. al Baghdadi „savo paskutinėmis akimirkomis galimai šaudė iš savo urvo“.

Anot K. McKenzie, be IS vadeivos ir dviejų vaikų, komplekse taip pat buvo nukautos keturios moterys ir vienas vyras.

Generolas pažymėjo, jog mirtininkų liemenes dėvėjusių moterų elgesys „kėlė pavojų“ kariams.

„Taigi, galima padaryti atitinkamas išvadas, kas tai buvo per žmogus“, – sakė F. McKenzie ir pridūrė, kad Baghdadi jau iš tunelio galėjo šaudyti į JAV pajėgas.


Nors D. Trumpas ir kiti kariuomenės pareigūnai iš pradžių manė, kad „Islamo valstybės“ lyderis, detonuodamas savižudžio liemenę, kartu tunelyje pražudė tris vaikus, F. McKenzie teigia, kad, remiantis naujausiais duomenimis, su teroristų lyderiu buvo du vaikai (abu jaunesni nei 12 metų).

F. McKenzie atskleidė, kad reidą vykdžiusios specialiosios pajėgos į Siriją atvyko kiek anksčiau. Visai neseniai D. Trumpas nurodė šalies kariams iš Sirijos trauktis.

F. McKenzie sako, kad JAV pajėgų pasitraukimas iš Sirijos nebuvo reidą „ribojantis veiksnys“.

Jis pridūrė, kad šie du įvykiai laiko prasme niekaip nesusiję, o misijai sąlygas diktavo „gauta žvalgybos medžiaga... ir kiti veiksniai“.

Abu Bakras al-Baghdadi Palaidotas jūroje

K. McKenzie teigimu, taip pat buvo likviduoti nežinomas skaičius kovotojų, apšaudžiusių JAV sraigtasparnius.

Pentagono išleistame vaizdo įraše matyti, kaip iš oro smogiama apie 10 kovotojų grupei.

Štabo vadas atsisakė pateikti daugiau informacijos apie du operacijos metu sučiuptus vyrus, bet nurodė, kad komplekse buvo aptikta „nemažai“ elektroninių prietaisų ir dokumentų.

A. B. al Baghdadi buvo atpažintas ištyrus jo DNR mėginius, kurių anksčiau buvo paimta 2014 metais, kai jis buvo kalinamas Irake, sakė K. McKenzie.

Pasak jo, IS vadeivos palaikai buvo nuskraidinti atpažinti į bazę, kur buvo suplanuota operacija.

Vėliau, nepradėjus parai po jo žūties, A. B. al Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje, „laikantis ginkluoto konflikto įstatymų“, pareiškė K. McKenzie.

Jis taip pat užsiminė apie šunį, kuris vijosi A. B. al Baghdadi tuneliu po jo slėptuve.

Anot generolo, tai buvo ketverių metų kariuomenės veteranas, dalyvavęs 50 karinių misijų. Gyvūnas buvo sužeistas prisilietęs prie neizoliuotų elektros kabelių tunelyje, bet vėliau atsigavo ir grįžo į tarnybą.

K. McKenzie perspėjo, kad nepaisant A. B. al Baghdadi žūties, IS tebėra „pavojingas“.

„Neturime jokių iliuzijų, kad viskas baigsis vien todėl, kad nukovėme Bagdadi, – sakė jis. – Visa tai tęsis.“

JAV pareigūnas: naujas ISIS lyderis gali iškilti jau artimiausiomis savaitėmis


„Islamo valstybės“ (ISIS) lyderių yra daug, o žuvusio džihadistų vadeivos Abu Bakro al-Baghdadi įpėdinis gali iškilti jau artimiausiomis savaitėmis, perspėja JAV nacionalinio antiterorizmo centro direktorius Russas Traversas.

Visgi pareigūnas nesiėmė spėlioti, kuris iš ISIS vadų pakeis savaitgalį vykusios JAV specialiosios operacijos metu susisprogdinusį A. B. al-Baghdadi.

R. Traverso teigimu, ISIS turi pakankamai žmonių, galinčių imtis šios džihadistų grupuotės lyderio vaidmens. ISIS lyderis formaliai vadovautų 14 tūkst. kovotojų, išsibarsčiusių Sirijoje ir Irake.

„Nėra jokios abejonės, kad savaitgalį ISIS patyrė reikšmingų nuostolių“, – Atstovų Rūmų valstybės saugumo komitete teigė R. Traversas, kalbėdamas apie A. B. al-Baghdadi ir ISIS atstovo Abu Hassano al-Muhajiro žūtis.

„Vis dėlto kandidatų suolas ilgas“, – perspėjo jis.

Jungtinės Valstijos ir koalicija pasiekė labai daug, per ilgus metus sunaikindama ISIS ir „Al-Qaeda“ vadovus. Tačiau vis iškyla nauji lyderiai. Man regis, maždaug kelių dienų ar kelių savaičių laikotarpyje mes išgirsime apie naują ISIS vadą“, – sakė R. Traversas.

Jis taip pat pabrėžė, kad naujam teroristų lyderiui gali pavykti užmegzti santykius su konkuruojančios ekstremistų grupuotės „Al-Qaeda“ vadu Aymanu al-Zawahiri.

„Bus (A. B. al-Baghdadi) liaupsių, šios liaupsės pasirodys net iš „Al-Qaedos“. Įtariu, kad pats A. al-Zawahiri prabils ir paskelbs ką nors“, – kalbėjo R. Traversas.

„Taip pat girdėsime raginimus rengti išpuolius prieš Vakarus. Tada įvairios ISIS atšakos ir padaliniai bus priversti prisiekti ištikimybę naujam lyderiui“, – situacijos eigą prognozavo pareigūnas.

Visgi, ramino R. Traversas, artimiausiu metu ISIS nesugebės surengti jokių reikšmingų išpuolių. Tačiau, įspėjo jis, teroristai planuoja didelius išpuolius Vakaruose, nepaisant jų dvasinio lyderio A. B. al-Baghdadi mirties.

R. Traverso teigimu, be pagrindinės grupuotės Sirijoje ir Irake, ISIS turi dar 20 atšakų visame pasaulyje. Kiekvienoje iš šių atšakų, skaičiuoja žvalgybininkai, gali būti nuo šimtų iki tūkstančių ekstremistinei ideologijai pasišventusių kovotojų.

„Tai reiškia, kad ši grupuotė dar turi įvairių galimybių“, – sakė antiterorizmo centro vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)