Paviešintas vaizdo įrašas, kaip Ukrainos separatistai tyčioja iš į nelaisvę paimtų karių

Pasirodo informacijos apie karo zonoje paimtus nelaisvius. Į nelaisvę pakliūna tiek vienos, tiek kitos barikadų pusės atstovai.

Ukrainiečių plačiai patarinėjamas youtube.com pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame tyčiojamasi iš birželio 12 d. kazokų į nelaisvę paimtų vienos žvalgybos brigados narių.

Apšaudė civilius

Sekmadienį internete taip pat ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame separatistai šaudo Dobropolyje iš „Grad“. Vaizdo įraše matyti paleidžiama salvė iš 122 mm kalibro reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad“. Pavadinime BM „Grad“, BM reiškia rusiškai боевая машина „kovos mašina“, o rusiškai „Grad“ reiškia „kruša“.

UNIAN praneša, kad greičiausiai irgi iš reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad“ buvo apšaudyti taikūs civiliai Amvrosijivkoje. Sekmadienio naktį separatistai, bandydami sunaikinti Ukrainos karių pozicijas, pradėjo šaudyti į gyvenamuosius Amvrosijivkso miesto kvartalus, kuriuose gyvena taikūs gyventojai. Gyvenamuosiuose namuose po incidento yra sugriovimų ir nukentėjusiųjų.



Tragiška antiteroritinės operacijos Ukrainoje statistika

Pirminiais duomenimis, mūšių Rytų Ukrainoje metu jau žuvo beveik 100 Ukrainos karių, praneša unian.net.

Tragedija Luhanske, kai buvo numuštas lėktuvas su 49 žmonėmis, mūšiuose nuolat žūsta jauni ukrainiečiai.

Gegužės 22 d. Donecko srityje per vieną išpuolį teroristai nužudė 16 karių. Šie kariai tiesios saugojo postą ir neturėjo su antiteroristine operacija susijusių užduočių. Teroristai karius užklupo netikėtai ir nepasiruošusius greitai atremti ataką. Daugelis jų tuo metu net neturėjo ginklo, nes juo iš vakaro buvo pridavę, o karinė technika poste buvo labai menka.

Gegužės 29 d. Slavjanske buvo numuštas sraigtasparnis su ukrainiečių kariais. Jie buvo skraidinami atgal iš Karačiuno kalno, kur įsikūręs televizijos centras. Sraigtasparniui pakilus jau po kelių minučių į jį buvo paleista raketa. Nė vienas sraigtasparnyje buvęs žmogus, tarp jų ir armijos generolas, neišsigelbėjo.

Abiem atvejais, kariškių teigimu, veikė profesionalai. Buvo šaudoma labai tiksliai ir iš gerai apgalvotų pozicijų.

Tikslus žuvusių karių skaičius kol kas neskelbiamas, bet akivaizdu, kad jis tikrai priartėjęs prie 100. Ukrainos žiniasklaida primena, kad paskutiniame numuštame lėktuve, skrido vyrai iš visos Ukrainos, tačiau dauguma žuvusiųjų – desantininkai iš Dnepropetrovsko apylinkių.

Šeštadienio rytą buvo paviešintas įrašas iš oro uosto teritorijos - kamera užfiksavo, kaip sprogo lėktuvas.

Tai didžiausia nuo antiteroristinės operacijos pradžios vyriausybės ginkluotųjų pajėgų netektis per vieną incidentą.

Ukraina sekmadienį gedi ir žada imtis atsakomųjų veiksmų

Ukraina sekmadienį gedi ir žada imtis atsakomųjų veiksmų dėl to, kad prorusiški separatistai numušė karinį lėktuvą su 49 kariškiais, kurie visi žuvo.

Tas šeštadienio incidentas buvo daugiausiai aukų pareikalavusi separatistų ataka prieš vyriausybines pajėgas šalies rytuose.

Vakarų remiamas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pažadėjo sukilėliams „adekvatų atsaką“ ir užsiminė, kad netrukus bus suintensyvintas puolimas prieš juos. Prezidentas šį sekmadienį paskelbė nacionalinio gedulo diena.

Netrukus po P. Porošenkos kalbos kelių šimtų įtūžusių žmonių minia išdaužė Rusijos ambasados langus, apvertė prabangius jos darbuotojų automobilius ir pasinaudodami kartimi nusikabino nuo stiebo Rusijos trispalvę.

Vėliau į ambasados pastato sieną pataikė Molotovo koktelis, bet ugnis buvo greitai užgesinta, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris.

Rusija pasmerkė Kijevo policijos neveiklumą ir pavadino tai „rimtu Ukrainos tarptautinių įsipareigojimų pažeidimu“.

JAV pareiškė Ukrainai priekaištą dėl įvykių prie Rusijos ambasados

Vašingtonas irgi pareiškė Kijevui retą priekaištą paragindamas „valdžią vykdyti savo įsipareigojimus pagal Vienos konvenciją ir užtikrinti adekvatų saugumą“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as per bendrą pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu išreiškė „itin didelį susirūpinimą“ dėl intensyvėjančio smurto Ukrainoje ir sakė, kad svarbu skubiai pasiekti ugnies nutraukimą.

Šeštadienį Ukrainos federalinės pajėgos patyrė ir daugiau nuostolių: šalies pietryčiuose esančiame Mariupolyje iš pasalų buvo nužudyti trys ir sužeisti dar keturi pasieniečiai. Dieną prieš tai šį uostamiestį su didelėmis fanfaromis užėmė federalinės pajėgos.

Sukilimas Rytų Ukrainoje jau pareikalavo mažiausiai 320 civilių gyventojų, karių ir sukilėlių gyvybių.