Primename, kad grįždamas iš Sibiro A. Navalnas atsidūrė komoje ir buvo nugabentas į Vokietiją, šios šalies gydytojai pranešė apie apnuodijimą.

Tyrimas skirtas Novosibirsko miesto tarybos deputatų rinkimams, kurie įvyks rugsėjo mėnesį.

Kaip rašoma A. Navalno tinklaraštyje, šiuo metu 18 iš 50 miesto tarybos narių yra statybų vykdytojai arba jų atstovai.

„Atveriame deputatų sąrašą ir matome, kad daugiau nei trečdalis (18 iš 50) jų yra statybų vykdytojai arba jų atstovai. Ir čia tik tie deputatai, kurių veikla tiksliai žinoma“, – rašoma pranešime.

„Statybų monopolijos gniaužtuose atsidūrė ištisa valdžios šaka. Jie sau kuria įstatymus, priima biudžetą, atlieka kontrolinę funkciją. Stato, patys save tikrina, patys sau skirsto pinigus – t. y. tiesiog valdo miestą“, – teigiama paviešintoje tyrimo medžiagoje.

Taip pat pateikiami duomenys apie deputatų ir jų artimųjų turtą. A. Navalno bendražygiai ragina rinkimuose balsuoti už projekto „Protingas balsavimas“ kandidatus.

„Jų vietas turi užimti normalūs deputatai, kurie rūpinasi piliečių, savo rinkėjų, interesais“, – nurodoma straipsnyje.

A. Navalnas buvo išvykęs į komandiruotę Sibire, kurios metu po keletą dienų praleido Novosibirske ir Tomske, rašė „Meduza“.

Šis vaizdo įrašas per mažiau nei parą „YouTube“ platformoje peržiūrėtas daugiau nei 2 mln. kartų.

A. Navalnas prastai pasijuto rugpjūčio 20 d. būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Politikas dvi dienas praleido Omsko ligoninėje komos būklės, o po to jį leista perkelti į Berlyno kliniką „Charite“.

Berlyno medikai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, kurių būna nervus paralyžiuojančių kovinių medžiagų sudėtyje, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Rusų medikai tvirtino, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų, ir sakė, kad jis buvo gydomas tuo pačiu preparatu atropinu, kurio jam duoda ir vokiečių gydytojai.

A. Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste.

A. Navalno bendražygių nuomone, su šiuo pasikėsinimu yra susijęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Rusijos antstoliai nuskaičiavo 460 tūkst. JAV dolerių nuo A. Navalno bendražygės sąskaitų

Rusijos antstoliai pirmadienį nurašė 460 tūkst. JAV dolerių nuo Rusijos opozicijos aktyvistei Liubov Sobol priklausančių banko sąskaitų, praėjus beveik metams po to, kai teismas nurodė jai ir opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui sumokėti kompensaciją už šmeižtą bendrovei „Moskovskij školnik“.

L. Sobol, A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkė, apie iš sąskaitų į skolą nurašytus pinigus pranešė pati.

A. Navalnas šiuo metu yra gydomas vienoje Vokietijos ligoninėje po įtariamo apnuodijimo.

L. Sobol socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad nuo jos sąskaitų buvo nurašyta visa suma, todėl dabar jos sąskaitoje yra didelis įsiskolinimas.

„Antstoliai iš visų mano sąskaitų surinko privalomą dovaną [verslininkui Jevhenijui Prigožinui] ir [Maskvos merui Sergejui] Sobianinui, – parašė ji. – O koks jūsų pirmadienio rytas?“

Ši neva šmeižto byla yra susijusi su vienu FBK žurnalistiniu tyrimu ir šios organizacijos paskelbtu vaizdo įrašu, kuriame bendrovė „Moskovskij školnik“ kaltinama monopolizuojanti rinką. Be to, FBK teigė, kad šios bendrovės tiekiamas maistas nekokybiškas ir kad pasitaikydavo vaikų apsinuodijimo atvejų.

Žiniasklaidos pranešimuose bendrovė „Moskovskij školnik“ yra siejama su verslininku Jevgenijumi Prigožinu, dar vadinamu „Putino virėju“, nes jo bendrovė „Konkord“ tiekdavo maistą renginiams Kremliuje.

Pernai spalį teismas nusprendė, kad A. Navalnas, L. Sobol ir FBK privalo bendrai sumokėti „Moskovsij školnik“ beveik 88 mln. rublių (978 tūkst. eurų).

Praėjusią savaitę J. Progožinas pareiškė, kad kompensavo „Moskovskij školnik“ patirtą žalą iš savo lėšų ir kad asmeniškai susigrąžins patirtus nuostolius.

Žiniasklaidos pranešimuose ši kompanija siejama su J. Prigožinu, bet šis neigia esąs jos savininkas.

Tačiau praėjusią savaitę J. Prigožinas paskelbė pervedęs 88 mln. rublių į „Moskovskij školnik“ sąskaitą ir pareiškė, kad dabar A. Navalnas ir L. Sobol yra skolingi asmeniškai jam.

„Ketinu nurengti ir nuauti šios nesąžiningų žmonių grupės dalyvius. Be abejo, jeigu draugas Navalnas atiduos sielą Dievui, aš asmeniškai jo šiame pasaulyje persekioti neketinu. Atidėsiu tai neribotam laikui. O paskui atsilošiu su visu malonumu. Tačiau jeigu Navalnas išgyvens, jis turės atsakyti visu Rusijos įstatymų griežtumu“, – sakoma pranešime

Žiniasklaidos pranešimuose J. Progožinas taip pat vadinamas privačios samdinių armijos „Vagner“ finansuotoju, nors J. Prigožinas tai neigia.

A. Navalnas liepą formaliai uždarė FBK, kad organizacijai nereikėtų mokėti priteistos kompensacijos dalies.

L. Sobol yra ne tik atstovauja A. Navalnui kaip teisininkė, bet ir prižiūri jo kanalą „YouTube“.