Garso įrašas, slapta padarytas D. Trumpo buvusio privataus advokato Michaelo Coheno, regis, paneigia vėlesnį D. Trumpo rinkimų kampanijos pareiškimą, kad jis nieko nežinojo apie mokėjimus manekenei Karen McDougal, atliktus per vieną žiniasklaidos bendrovę. Jame girdima, kaip būsimasis prezidentas ir jo teisininkas aptarinėja, kaip atlikti šiuos mokėjimus, taip pat ar reikėtų „sumokėti grynaisiais“ – nors garsas yra prislopintas, o D. Trumpo nurodymai šiuo klausimu neaiškūs. Jų abiejų advokatai skirtingai interpretuoja D. Trumpo žodžius.

Įrašą televizijai CNN antradienį perdavė M. Coheno advokatas Lanny Davisas. Šis žingsnis aštrina priešpriešą tarp prezidento ir žmogaus, anksčiau save įvardijusio kaip D. Trumpo neskaidrių reikalų tvarkytoju. M. Cohenas, patekęs į federalinių tyrėjų akiratį dėl potencialaus bankų apgaudinėjimo ir rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų, pastaruoju metu atrodė linkęs atskleisti kompromituojančios informacijos. Tuo metu L. Davisas antradienį sakė, kad M. Cohenas „vieną dieną pasakys tiesą apie Donaldą Trumpą“.

Įrašytas D. Trumpo ir M. Coheno pokalbis įvyko praėjus kelioms savaitėms po bulvarinio leidinį „National Enquirer“ valdančios įmonės sudaryto susitarimo sumokėti 150 tūkst. dolerių už teises publikuoti K. McDougal pasakojimą apie jos 2006 metų romaną su D. Trumpu, bet ši istorija niekada nebuvo paskelbta.

Donaldas Trumpas, Karen McDougal

Atrodo, kad abu vyrai aptarinėjo galimybę išpirkti teises į K. McDougal istoriją iš „National Enquirer“ valdytojų. D. Trumpo advokatai tvirtina, kad šie mokėjimai niekada nebuvo atlikti.

Įraše girdima, kaip M. Cohenas pasako, kad jam reikia įkurti bendrovę „visos tos informacijos dėl mūsų draugo Davido pervedimui“. Tikėtina, kad jis turėjo galvoje Davidą Peckerį, D. Trumpo draugą ir „National Enquirer“ valdančios bendrovės „American Media Inc.“ prezidentą.

Kai M. Cohenas pradėjo kalbėti apie finansavimą, D. Trumpas jį pertraukė ir paklausė: „Koks finansavimas?“

„Mums reikės sumokėti“, – atsakė M. Cohenas.

Ne itin aiškiame įraše girdėti, kaip D. Trumpas ištaria „sumokėti grynaisiais“, bet neaišku, ar jis siūlo sumokėti, ar nemokėti grynaisiais pinigais. M. Cohenas iškart ištarė „Ne, ne, ne“, o tuomet pasigirsta, kaip D. Trumpas pasako „pasižymėk“.

Michaelas Cohenas

D. Trumpo dabartinis advokatas Rudy Giuliani sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad kreipėsi į vieną neįvardytą ekspertą, išfiltravusį garso įrašo triukšmą. Jis tvirtino, kad prezidentas sakė „Nemokėti grynaisiais“.

„Tai aiškiai rodo, kad prezidentas nenorėjo mokėti grynaisiais. Tvirtinti priešingai yra absurdiška ir neatitinka likusios pokalbio dalies, per kurią buvo aptariama, kad reikia tai padaryti per bendrovę“, – sakė R. Giuliani.

R. Giuliani pridūrė, kad M. Cohenas, būdamas D. Trumpo advokatas, manė, kad būtų geriausia išpirkti teises į K. McDougal istoriją. Pasak jo, įraše girdima, kaip jiedu tai aptarinėja.

„Cohenas sako – aš turiu jam sumokėti. Prezidentas iškelia grynųjų pinigų klausimą ir liepia nemokėti grynaisiais bei pasako „pasižymėk“. Jis nori, kad tai būtų prisiminta, – teigė R. Giuliani. – Tuomet Cohenas pasako „Ne, ne, ne“ ir nutraukia garso įrašą. Jis aiškiai jį nutraukė vidury sakinio, ir jau vien tai yra įtartina.“

„Prezidentas norėjo tai padaryti teisingai. Jeigu nori kažką nuslėpti, nedarai to per bendrovę ir neužsirašai“, – tęsė advokatas.

R. Giuliani sakė nežinantis, kodėl šis mokėjimas taip ir nebuvo atliktas.

L. Davisas savo ruožtu sakė paviešinęs šį įrašą, nes jo klientas buvo apšmeižtas žiniasklaidos, todėl norėjo atversti kortas. Teisininkas atkreipė dėmesį, kad iš D. Trumpo kalbos neatrodo, jog jis apie K. McDougal reikalus išgirdo pirmąsyk. Atrodo, kad jis nebuvo nustebintas M. Coheno planų.

„Pasiklausykit įrašo. Donaldas Trumpas nėra sukrėstas, kad mokami pinigai kažkokiai Karen McDougal“, – L. Davisas sakė interviu CNN.

Pasak L. Daviso, jo klientas „buvo koneveikiamas, įžeidinėjamas ir visaip išvadintas“.

„Tiesa jo pusėje, ir jis toliau sakys tiesą“, – pridūrė teisininkas.

Gavusi pinigų iš „American Media Inc.“ K. McDougal tylėjo apie šią istoriją per rinkimų kampaniją, bet likus kelioms dienoms iki balsavimo žinią apie šį sandorį paskelbė dienraštis „The Wall Street Journal“. Tuo metu D. Trumpo atstovė sakė, kad jo kampanijai „apie tai nieko nežinoma“.

FTB agentai balandį atliko kratą M. Coheno namuose ir viešbučio kambaryje, vykdydami specialiojo prokuroro Roberto Muellerio paliepimą. Šis teisininkas, buvęs FTB direktorius, vykdo tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir aiškinasi, ar D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva.

Be kita ko, federaliniai agentai ieškojo informacijos apie mokėjimus K. McDougal ir pornografinių filmų aktorei Stormy Daniels, teigiančiai, kad jis 2006 metais irgi palaikė intymius ryšius su D. Trumpu, nors prezidentas tai neigia. S. Daniels sakė, kad jai buvo sumokėta 130 tūkst. dolerių mainais į susitarimą neatskleisti kompromituojančios informacijos. Šis sandoris buvo pasirašyta likus kelioms dienoms iki 2016 metų rinkimų.

Per reidus buvo konfiskuota keliolika garso įrašų. Praeitą savaitę ši medžiaga buvo perduota federaliniams prokurorams, abiejų vyrų teisininkams atsiėmus skundus dėl advokato ir kliento santykių privatumo pažeidimo.

R. Giuliani sakė, kad paimtuose įrašuose girdėti, kaip M. Cohenas kalbasi apie prezidentą su trečiosiomis šalimis, kurių jis neįvardijo. Pasak jo, įrašus šiuo metu tvarko ekspertai, kad garsas taptų aiškesnis.

Antradienį paskelbtame garso įraše taip pat girdėti, kaip D. Trumpas ir M. Cohenas kalbasi apie kitus teisinius klausimus, įskaitant galimybę apskųsti dienraščio „The New York Times“ prašymą suteikti prieigą prie teismo medžiagos, susijusios su D. Trumpo skyrybomis su jo pirmąja žmona Ivana.