Pranešėjo skundo epicentre – nuogąstavimas, esą, Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas naudojasi savo įtaka tam, kad į rinkimų procesą „įveltų užsienio valstybę“.

Pareiškėjo teigimu, prezidento asmeninis advokatas Rudy Giuliani – „centrinė šių pastangų figūra“.

Pranešėjas rašo, kad liepos 25 dieną vykęs telefoninis pokalbis ir jo turinys Baltųjų Rūmų pareigūnus „kaip reikiant suglumino“.

Dokumente teigiama, kad Baltųjų Rūmų teisininkai jau diskutuoja, „kaip vertinti skambutį, nes, jeigu tikėtume pareigūnų pasakojimais, tai buvo akivaizdus prezidento piktnaudžiavimas savo įgaliojimais siekiant gauti asmeninės naudos“.

Praėjus kelioms dienoms po liepą vykusio telefoninio pokalbio, pranešėjas iš kelių JAV pareigūnų sužinojo, jog vyresnieji Baltųjų Rūmų valdininkai įsikišo, turėdami konkretų tikslą: „blokuoti visus pokalbio įrašus, ypač oficialiąją pažodinę transkripciją, kuri įvardijama kaip įprastinė Baltųjų Rūmų praktika. Tokie veiksmai man puikus įrodymas, jog Baltieji Rūmai jau tada suprato, koks svarbus tas skambutis“.

Volodymyras Zelenskis, Donaldas Trumpas

Pranešėjas pasakoja toliau: „Baltųjų Rūmų pareigūnai man prisipažino, jog Baltųjų Rūmų teisininkai jiems „patarė“ iš kompiuterio sistemos, kur įprastai koordinavimui, apdorojimui ir pateikimui Kabineto lygmens pareigūnams saugomos transkripcijos, pašalinti minėtąją elektroninę pokalbio transkripciją“.

Transkripcija buvo perkelta į atskirą elektroninę sistemą, kuri naudojama saugoti ir tvarkyti itin slaptą informaciją ir duomenis.

Vienas Baltųjų Rūmų pareigūnas tokį veiksmą įvardijo kaip piktnaudžiavimą minėtąja elektronine sistema, nes pokalbyje, vertinant iš nacionalinio saugumo perspektyvos, jokios svarbios ar slaptos informacijos nebūta.

Pranešėjo teigimu, jis ar ji iš JAV pareigūnų sužinojo, kad prezidentas D. Trumpas nurodė viceprezidentui Mike‘ui Pence‘ui atšaukti suplanuotą vizitą į Ukrainą, kur jie gegužę turėjo dalyvauti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio inauguracijoje.
Vietoje jo į Ukrainą išvyko energetikos sekretorius Rockas Perry, teigiama išslaptintame dokumente.

Pranešėjas taip pat teigia iš JAV pareigūnų gavęs informacijos, kad D. Trumpas nenorėjo asmeniškai susitikti su V. Zelenskiu tol, kol nepamatys, kokių veiksmų poste imasi V. Zelenskis.

Pranešėjas teigia, kad Jungtinių Valstijų ir Ukrainos prezidentų pokalbis liepos 25 dieną nebuvo niekaip ribojamas, nes buvo planuotas kaip įprastinis.

Jis įvardija įvairių žmonių, kurie Baltuosiuose Rūmuose, Valstybės departamente ir žvalgybos bendruomenėje tiesiogiai ar vėliau klausėsi pokalbio turinio.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ iškart po pranešėjo skundo paviešinimo didžiosios raidėmis parašė: „DEMOKRATAI BANDO SUNAIKINTI RESPUBLIKONŲ PARTIJĄ“.


DELFI primena, kad Baltieji rūmai trečiadienį paskelbė savo tinklalapyje D. Trumpo ir V. Zelenskio telefoninio pokalbio, įvykusio liepos 25-ąją, stenogramą.

Penkių puslapių dokumente JAV buvusio viceprezidento Joe Bideno vardas minimas kelis kartus. Pažymima, kad dokumentas parengtas remiantis Baltųjų rūmų pareigūnų, kurie buvo kabinete, kai D. Trumpas kalbėjosi su V. Zelenskiu, užrašais.

Vis dėlto Baltieji rūmai paskelbė ne visą prezidentų pokalbio stenogramą, o veikiau jo santrauką.

Kiek anksčiau skandalą sukėlė JAV žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad liepos 25 dieną D. Trumpas telefonu stengėsi įtikinti Ukrainos prezidentą pradėti tyrimą dėl J. Bideno sūnaus Hunterio ir „apie aštuonis kartus“ ragino bendradarbiauti su jo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani, tariantis dėl šio tyrimo.

„Daug kalbama apie Bideno sūnų, kad Bidenas sustabdė tyrimą, ir daug žmonių nori apie tai sužinoti“ – D. Trumpas sakė V. Zelenskiui liepos 25 dienos pokalbyje telefonu.

Dirbdamas Baracko Obamos administracijoje viceprezidentu J. Bidenas ir kitų Vakarų valstybių lyderiai darė spaudimą Ukrainai, kad ji atsikratytų generalinio prokuroro Viktoro Šokino, nes buvo manoma, kad jis nepakankamai griežtai kovoja su korupcija.

„Bidenas visur gyrėsi, kad sustabdė tyrimą, taigi, gal galėtumėte tai pažiūrėti?“ – tęsė JAV prezidentas.

Tačiau, JAV žiniasklaidos teigimu, D. Trumpas nesiejo šio savo prašymo su tolesniu pagalbos Ukrainai teikimu.

V. Zelenskis savo ruožtu sakė, kad žino apie tą situaciją ir pažadėjo, kad šio klausimo imsis naujasis Ukrainos generalinis prokuroras.

„Kadangi turime absoliučią daugumą parlamente, kitas generalinis prokuroras 100 proc. bus mano žmogus, mano kandidatas, jo kandidatūra bus patvirtinta parlamente, ir jis pradės darbą generalinio prokuroro poste rugsėjį. Jis arba ji išsiaiškins [dėl J. Bideno bylos]", – teigė Ukrainos prezidentas.

„Noriu jus užtikrinti, kad rimtai užsiimsime šia byla ir tyrimu“, – tvirtino V. Zelenskis ir pridūrė, kad garantuoja atvirą ir sąžiningą tyrimų vykdymą, kol jis vadovaus Ukrainai.

D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbis telefonu yra tik viena dalis vieno pranešėjo skundo, pateikto rugpjūčio mėnesio viduryje.