Šis asmuo figūruoja kelių įkaitų iš Vakarų egzekucijų vaizdo įrašuose.

Kaip praneša BBC, šis asmuo – tai britų saugumiečiams žinomas Mohammedas Emwazi, kuris, kaip manoma, anksčiau gyveno Vakarų Londone.

Šio „Islamo valstybės“ kovotojo tapatybė nebuvo atskleidžiama anksčiau tyrimo sumetimais.

Pirmas vaizdo įrašas su M. Emwazi pasirodė praėjusių metų rugpjūčio mėn. Šiame įraše rodoma, M. Emwazi įvykdyta amerikiečių žurnalisto Jamesą Foley egzekucija.

Tas pats vyras pasirodė ir kituose džihadistų platintuose egzekucijų vaizduose.

Kiekviename įraše M. Emvazis dėvėjo juodus drabužius ir kaukę.

Kalbėdamas britišku akcentu, jis šaipėsi ir grasino Vakarų lyderiams, o tada nužudydavo aukas. Praėjusį mėnesį kovotojas pasirodė ir vaizdo įraše su įkaitais iš Japonijos.

Nusikaltėlio draugai pasakojo policijai, kad vaikinas buvo iš geros šeimos, universitete studijavo kompiuterinį programavimą.

Manoma, kad jis bendradarbiauja su kitu islamistu iš Jungtinės Karalystės, kuris 2006 metais vyko į Somalį ir bendradarbiavo su grupuote „al-Shabab“.

M. Emwazi 2012 metais išvyko į Siriją, prisijungė prie IS, kurie ėmė užgrobinėti Sirijos ir Irako žemes, siekdami įkurti kalifatą.


Londono policija kol kas nepatvirtino pranešimų, esą tas IS budelis iš tikrųjų yra Kuveite gimęs M.Emwazi, užaugęs Britanijos sostinės vakariniame rajone.

„Šiuo metu neketiname patvirtinti jokios tapatybės arba pateikti naujos informacijos apie pažangą šiame tebevykstančiame antiteroristiniame tyrime“, – sakė sostinės policijos Kovos su terorizmu štabo atstovas Richardas Waltonas.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Vidaus reikalų ministerija, jos pareigūnai atsisakė komentuoti žiniasklaidos pranešimus.

Britanijos žiniasklaida anksčiau kėlė prielaidą, kad tas IS budelis yra kitas britas džihadistas.

Kad „Džihadistas Johnas“ iš tikrųjų yra M.Emwazi, kuriam maždaug 25 metai, nurodė jo draugai ir kiti su šiuo reikalu susiję asmenys, rašo „The Washington Post“.

Laikraštis citavo vieną gerą to kovotojo pažįstamą, kuris sakė: „Neabejoju, kad Mohammedas yra „Džihadistas Johnas“.

„Džihadistas Džohnas“, kurio pravardė siejama su velioniu grupės „The Beatles“ nariu Johnu Lennonu, yra laikomas atsakingu už amerikiečių žurnalistų Jameso Foley ir Steveno Sotloffo, britų pagalbos darbuotojų Davido Haineso ir Allano Henningo, taip pat amerikiečio pagalbos darbuotojo Abdul Rahmano Kassigo nužudymą.

Tas IS budelis taip pat buvo matomas vaizdo įraše su japonais įkaitais Haruna Yukawa ir Kenji Goto tuojau prieš jų nužudymą.

Britanijos žvalgybos pareigūnai nurodo, kad Sirijoje ir Irake kaunasi apie 500 prie IS prisidėjusių Jungtinės Karalystės piliečių.