„Karo su Vakarais kontekste toks elgesys buvo įvertintas kaip išdavystė“, - patikino vienas iš pašnekovų.

Be to, Rusijos prezidento Vladimiro Putino nepasitenkinimą sukėlė Federalinės saugumo tarnybos (FST) ir Federalinės finansų monitoringo tarnybos „Rosfinmonitoring“ parengtos pažymos, kuriose pateikiami duomenys apie „Rusijos geležinkelių“ lėšų judėjimą, rašo tvrain.ru.

„Bendrovės lėšos buvo eikvojamos net ir tada, kai prezidentas aiškiai pasakė, kad pakaks“, - pasakojo vienas iš šaltinių, pridurdamas, kad dalį slaptų dokumentų dėl su „Rusijos geležinkeliais“ susijusių bendrovių pateikė partneriai iš užsienio.

Tarp užsienyje veikiančių bendrovių, glaudžiai susijusių su „Rusijos geležinkelių“ veikla, minimos Kipre registruotos įmonės „Far East Land Bridge“ ir „Regional Hotel Chain“.

RBK ir „Reuters“ pateikiama informacija, abi šios bendrovės – Andrejaus Jakunino kontroliuojamo investicijų fondo „Venture Investments & Yield Management LLP“ narės. Šis fondas registruotas Londone, kur jau daugiau nei penkerius metus gyvena A. Jakuninas.

V. Jakuninas atsistatydinimą išgyveno skausmingai. Senatoriaus iš Kaliningrado srities posto jis atsisakė pats, įvertinęs šį siūlymą kaip pažeminimą.

Pats V. Jakuninas komentuoti šią informaciją atsisakė. Kovos su korupcija fondo įkūrėjas Aleksejus Navalnas 2013 m. liepos mėn. rašė, kad V. Jakuninas ir jo giminaičiai įkūrė milžinišką verslo imperiją, pasinaudoję užsienyje registruotomis bendrovėmis.

A. Navalnas tikino, kad V. Jakunino šeimai priklauso stoties rajonuose esančių viešbučių „Regional Hotel Chain“ tinklas, kuriam vadovauja A. Jakuninas. Kreiptasi į Generalinę prokuratūrą su prašymu patikrinti šią informaciją.

V. Jakuninas „Rusijos geležinkeliams“ vadovavo nuo 2005 m. birželio mėn. 2015 m. rugpjūčio mėn. pabaigoje V. Jakuninas savo paties prašymu buvo atleistas iš užimamų pareigų vyriausybės nurodymu. Oficiali atleidimo priežastis – perėjimas į kitą darbovietę.

Rugpjūčio 17 d. tuo metu laikinai Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas ėjęs Nikolajus Cukanovas, dalyvavęs regiono vadovo rinkiminėje kampanijoje, pasiūlė kelti V. Jakunino kandidatūrą į Federacijos tarybą ir gavo jo sutikimą.

Vis dėlto po atsistatydinimo V. Jakuninas pranešė nusprendęs atsisakyti senatoriaus posto, nes ketina sutelkti dėmesį į ekspertinę-mokslinę ir visuomeninę veiklą.

„Manau, kad žmogus tik ten gali duoti maksimalios naudos tiek visuomenei, tiek ir pačiam sau, nes panaudoja tą žinių ir patirties rinkinį, kurį turi“, - sakė jis.