Britanijos Aplinkos ministerija informavo, kad nustatyta pirma vieta (kurioje naudota medžiaga) – Skripalių namai Viltšyre, rašo „Sky News“.

Solsberio kapinėse, kuriose palaidota buvusio dvigubo agento žmona ir sūnus, medžiagos pėdsakų nerasta.

Ministerija paskelbė tokią žinią po valymo operacijos, atliktos mieste po „siaubingo išpuolio“.

Devyniose miesto vietose, iš kurių trys – centre, reikalingas specialistų atliekamas valymas.

Operacijoje dalyvaus apie 190 kareivių iš Karališkųjų oro pajėgų ir kariuomenės. Manoma, kad operacija truks kelis mėnesius.

Paėmus mėginius iš Skripalių namų nustatyta, kad didžiausia toksiško chemikalo „Novičiok“ koncentracija buvo ant durų rankenų.

Po valymo bus atidarytos kapinės, prekybos centras, prie kurio tėvą ir dukterį rado be sąmonės, restoranas „Zizzi“ ir kompleksas „Ashley Wood compound“.

Kapines policija atidarė jau antradienį – tai pirma zona, vėl atverta žmonėms, kruopščiai ištyrus, ar joje nėra mirtinų nuodų.

Aplinkos ministerijos vyriausiasis patarėjas mokslo klausimais Ianas Boydas teigė: „Dirbame pasitelkę pažangiausius mokslinius įrodymus ir patarimus, kad nukenksminimas būtų atliekamas kruopščiai, atsargiai.
Mūsų prioritetas – užtikrinti, kad žmonėms šiose vietose būtų saugu, kad Solsberio gyventojai vėl galėtų jomis naudotis. Pasitelkus policijos tyrimo metu surinktą išsamią informaciją ir mūsų mokslines žinias apie tai, kaip cheminė medžiaga veikia ir kaip plinta, galėjome kiekvienoje vietoje nustatyti taršos lygį, be to, braižomi išsamūs planai.“

66 metų S. Skripalis tebėra gydomas miesto ligoninėje, tačiau jis gretai sveiksta, o jo būklė nebėra kritinė, balandžio 6-ąją pranešė gydytojai.

33 metų J. Skripal buvo išrašyta iš medicinos įstaigos ir perkelta į saugią vietą tolesniam gydymuisi.

Didžiojo septyneto (G7) galingosios valstybės antradienį „itin griežtai“ pasmerkė išpuolį.

Jos sutiko, jog yra „labai tikėtina“, kad už ataką atsakinga Rusija, kadangi nėra „jokio alternatyvaus tikėtino paaiškinimo“. Maskva kategoriškai neigia prisidėjusi prie apnuodijimo.

Anksčiau buvo skelbta, kad ta medžiaga buvo „gelio pavidalo“.

Pasak britų pareigūnų, Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, pagaminta buvusioje Sovietų Sąjungoje. Medžiagos buvo ant S. Skripalio namų durų rankenos.

J. Skripal jau buvo išrašyta iš Solsberio rajono ligoninės, kurioje toliau gydomas jos tėvas.

DELFI primena, kad 66 metų buvęs Rusijos šnipas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę.

S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Ši medžiaga buvo sukurta Sovietų Sąjungoje.

Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Britus palaikė ir kitos Vakarų šalys. Dauguma ES šalių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys nusprendė iš šalies išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus. Rusija savo kaltę neigia, o į diplomatų išsiuntimą atsakė tuo pačiu.