Trečiadienio rytą prie Nilo nukrito krovininis lėktuvas, kilęs skristi iš Pietų Sudano sostinės Džubos. Žuvo 36 žmonės, bet vienas vaikas dar turėjo gyvybės požymių, pranešė Pietų Sudano valdžia.

Sovietinės „Antonov“ firmos gamintas lėktuvas, skridęs į Paločo naftos verslovę Aukštutinio Nilo valstijoje, buvo registruotas Tadžikistane ir priklausė firmai „Allied Services Limited“, sakė Ateny Wek Ateny, kuris yra Pietų Sudano prezidento Salva Kiiro atstovas.

Kritimo vietoje, vos pusantro kilometro nuo Džubos tarptautinio oro uosto, tvyrojo degalų kvapas. Lėktuvo nuolaužos išbarstytos krūmais apaugusioje Nilo pakrantėje, netoli kelių namų. Lėktuvo uodega ir dalis fiuzeliažo liko vientisa dalimi, bet sparnai ir priekis visiškai sulamdyti.

Patvirtinta 36 žmonių žūtis, pranešė ir Pietų Sudano transporto ministras Kuong Danhier Gatluakas, ir Pietų Sudano Raudonojo Kryžiaus atstovas Maju Hilary.

Žuvo ir šeši įgulos nariai – penki armėnai ir vienas rusas, pranešė Armėnijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Tigranas Mkrtčianas.

Pasak K.D.Gatluako, du keleiviai buvo ištraukti gyvi – vaikas ir suaugęs vyras, kuris vėliau mirė; kitų aukų tebeieškoma.

Kiek žmonių buvo šiame lėktuve nežinoma, nes keleivių sąrašo nebuvo.

K.D.Gatluakas nurodė, kad juodosios dėžės tebeieškoma, ir pridūrė, jog „nėra nė vieno gyvo, kuris galėtų pasakyti“, kas įvyko lėktuve.

„Lėktuvas An-12B neturėjo teisės skristi, nes nebuvo laiku atlikta techninė apžiūra...“, – sakoma šio tipo lėktuvus gaminusios firmos „Antonov“ Ukrainoje pranešime.

„Krovininiame lėktuve, sudužusiame Džuboje, buvo penki ekipažo nariai iš Rusijos ir septyni keleiviai. Tik du liko gyvi, tarp jų – vienas vaikas“, – anksčiau skelbta tinklalapyje „Twitter“.

Anksčiau vienas įvykio liudininkas „Reuters“ tvirtino, kad žuvo mažiausiai 41 žmogus – beveik visi skridę lėktuve, taip pat buvę ant žemės.

Jo teigimu, lėktuve galėjo būti mažiausiai 20 žmonių – įgula ir 10 ar 15 keleivių. Kiek žuvo žmonių ant žemės, nežinoma. Anot liudininko, šie duomenys dar tikslinami.

Savo pavardės nepasakęs policijos pareigūnas teigė, kad žuvo mažiausiai 41 žmogus. „Reuters“ liudininkas taip pat sakė matęs 41 kūną.

Prezidento atstovas Ateny Wekas Ateny nurodė, jog katastrofą patyrė Rusijos gamybos orlaivis „Antonov“, kuris užsakomuoju reisu skrido į Paločo naftos telkinį Aukštutinio Nilo valstijoje.

Transporto lėktuvai, skraidantys į atokias Pietų Sudano vietas, dažnai taip pat priima keleivių.

Sudužusiame lėktuve galėjo būti apie 20 žmonių – įgulos narių ir „tikriausiai“ 10-15 keleivių, sakė A.W.Ateny.

„Dar turime patvirtinti, kiek žmonių buvo lėktuve“, – perspėjo jis.

Vienas įgulos narys ir vienas vaikas liko gyvi, pridūrė prezidento atstovas.

Pasak A.W.Ateny, per šią katastrofą žuvo nežinomas skaičius ant žemės buvusių žmonių, nes lėktuvas sudužo netoli vietos, kur dirbo keli žvejai.

„Ant žemės žuvusių žmonių skaičiaus nežinome“, – nurodė jis.

Jungtinių Tautų finansuojamas radijas „Miraya“ pranešė, kad bendras žuvusiųjų skaičius gali siekti 40. Radijas taip pat citavo oro uosto pareigūnus, kurie sakė, kad trys lėktuve buvę žmonės liko gyvi.

Anksčiau Pietų Sudano žiniasklaida buvo paskelbusi, kad tuo transporto lėktuvu skrido penki įgulos nariai – Rusijos piliečiai – ir septyni keleiviai. Dienraštis „South Sudan Tribune“ savo „Twitter“ paskyroje taip pat paminėjo, kad du žmonės liko gyvi, iš jų vienas vaikas.

Pagrindinė lėktuvo fiuzeliažo dalis įsirėžė į tankų mišką, o kitos nuolaužos išsibarstė dideliame upės pakrantės plote.

Krovininio lėktuvo „An-12“ sudužimo priežastimi galėjo tapti techninė problema ar per didelis krovinio svoris, praneša „South Sudan Tribune“.

Šią informaciją pateikė ekspertai iš Pietų Sudano civilinės aviacijos valdybos. Pranešama, kad šiuo metu lėktuvo katastrofos vietoje dirba ekspertai.