Sraigtasparnis, užsakytas skraidinti slidininkus į kalno viršūnę, nukrito ir sudužo apie 18.34 val. vietos laiku šeštadienį, pranešė Nacionalinės transporto saugos valdybos (NTSV) narys Thomas Chapmanas per virtualią spaudos konferenciją.

Avarija įvyko netoli Kniko ledkalnio, esančio apie 80 kilometrų į šiaurės rytus nuo Ankoridžo.

„Airbus SE AS 350 B3“, priklausantis Aliaskos valstijos Vasilos įmonei „Soloy Helicopters“, snieguotu kalnu slydo apie 244–274 metrus, sakė Th. Chapmanas.

„Teritorija labai atšiauri – tiek reljefu, tiek oro sąlygomis“, – pridūrė jis.

Petras Kellneris

Pasak jo, NTSV tyrėjai, bendradarbiaudami su vietos teisėsaugos ir gelbėjimo darbuotojais, nuskubėjo dokumentuoti avarijos, kol nekilo audra, kuri turėtų atnešti dar daugiau sniego.

Praėjus kelioms valandoms po avarijos, kai buvo aptiktos sraigtasparnio nuolaužos, oras buvo „palyginti giedras“, pridūrė Th. Chapmanas, pridurdamas, kad tyrėjai dar nežino, su kokiomis oro sąlygomis galėjo susidurti pilotas. Avarija įvyko likus maždaug dviem valandoms iki saulėlydžio.

P. Kellneris, Čekijos milijardierius atsiskyrėlis, per tris dešimtmečius sukūrė 52 milijardų dolerių vertės verslo imperiją ir tapo turtingiausiu šalies žmogumi.

Petras Kellneris

Jis buvo apsistojęs „Tordrillo Mountain Lodge“, kuris organizuoja slidinėjimo keliones į Aliaskos pakraščius. Kovo 27-osios vakarą sraigtasparniui negrįžus, Aliaskos gelbėjimo koordinavimo centras išsiuntė komandą į paskutinę žinomą milijardieriaus buvimo vietą, kur jie rado nuolaužas ir sugebėjo nuskraidinti į ligoninę vienintelį išgyvenusįjį, teigiama pranešime.

Be P. Kellnerio, valstybinis visuomenės saugumo departamentas identifikavo kitus žuvusiuosius: Benjaminą Larochaixą (50 m.) iš Čekijos, Gregory Harmsą (52 m.) iš Kolorado, Seaną McManamy (38 m.) iš Aliaskos bei vietinį lakūną Zachary Russelį (33 m.).
Nežinomo išsigelbėjusiojo būklė sunki, bet stabili.

„Soloy“ atstovai neatsakė į prašymą pakomentuoti. Kompanija jau anksčiau patyrė tris nelaimingus atsitikimus, tačiau nė vienas iš jų nebuvo sunkus, rodo NTSV įrašai. Paskutinis įvyko 1995 m. ir per jį niekas nenukentėjo.