„Jau ryte jie pradėjo judėti. Jie liepė mums pasirašyti sutartį, grasino, kad jei nepasirašysime, mūsų darbuotojus išveš į Baltarusiją“, - per Ukrainos televiziją pasakojo Uždarosios zonos vadovas Jevhenis Kramarenko.

Pasak jo, prieš išvykdami rusų kariai atominę elektrinę apvogė, jie susirinko net puodus ir kompiuterius.

„Jie pradėjo imti vertingus daiktus, likusią įrangą, - pasakojo jis. - Tuo metu darbuotojai buvo savo darbo vietose, jiems neleista išeiti iš valdymo kambarių ir biurų. Kiek žinome, jie teritorijoje nieko nepaliko, tačiau darbuotojai bijo judėti ir yra labai atsargūs, jei visgi palikti sprogmenys.“

Šiuo metu Černobilyje yra 59 darbuotojai, jie apžiūrėję teritoriją nerado likusių rusų pajėgų, tačiau už elektrinės ribų nėjo, nes bijo, jog priešai galėjo užminuoti apylinkes.

„Mes negalime būti tikri, ar okupantai dar neliko pačiame Černobylio mieste. Ten yra viešbutis. Jie į savo automobilius prisikrovė įrankius iš viešbučio: šakutes, šauktus, lėkštes“, - sakė J. Kramarenko.

Dar ketvirtadienio popietę patvirtinta, kad Černobylio atominę elektrinę ir kitus uždarosios zonos objektus užėmę okupantai dviem kolonomis išvyko link Ukrainos sienos su Baltarusija.

„Pasitvirtino informacija, kad Černobylio AE ir kitus uždarosios zonos objektus užėmę okupantai dviem kolonomis išvyko Ukrainos sienos su Baltarusija link“, – socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Energoatom“.

Slavutyče gyvena daugiausiai Černobylio atominės elektrinės darbuotojai.

Jungtinių Tautų (JT) branduolinės energetikos priežiūros agentūra teigia, kad ruošiasi siųsti pirmąją pagalbos ir paramos misiją į Černobylio atominės elektrinės radioaktyviųjų atliekų kompleksą.

Kaip pranešė „Reuters“, Ukraina informavo Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad elektrinę kontroliavę Rusijos kariai pasitraukė. Likusi dalis, Ukrainos vertinimu, greičiausiai ruošiasi išvykti, tačiau tai nebuvo patvirtinta.

Maskva kontroliavo Černobylio AE nuo pat invazijos pradžios.

Anksčiau TATENA pranešė, kad jos generalinis direktorius Rafaelis Grossi atvyko į Kaliningradą derybų su aukštais Rusijos pareigūnais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)