Užfiksavus apsikrėtimo antrąkart atvejį, patvirtintų susirgimų skaičius Japonijoje iki ketvirtadienio išaugo iki 186. Prieš dieną užfiksuotų viruso atvejų buvo 170. Tokijas ragina dviem savaitėms atšaukti ar apriboti didelius susibūrimus ir sporto renginius, kad pavyktų sulaikyti virusą. Žadama, jog 2020-ųjų vasaros olimpinės žaidynės šiame mieste vis vien vyks.

Nors Japonijoje toks atvejis užfiksuotas pirmąkart, Kinija, kurioje praėjusių metų pabaigoje liga ir atsirado, jau buvo pranešusi apie atvejus, kai koronavirusu persirgęs asmuo apsikrečia antrą kartą.


Koronavirusas pasklido greitai ir plačiai: visame pasaulyje apsikrėtė daugiau nei 80 tūkst. žmonių, mirė daugiau nei 2800, didžioji dalis jų – žemyninėje Kinijoje.

Teigiamas moters, vakarinėje Japonijoje esančios Osakos gyventojos, testo rezultatas gautas trečiadienį. Kaip praneša prefektūros valdžia, į penktąją dešimtį įžengusiai moteriai ėmė skaudėti gerklę ir krūtinę. Pirmąsyk koronavirusas jai nustatytas sausio pabaigoje. Pasak prefektūros pranešimo, pasveikusi moteris vasario 1 dieną buvo išleista iš ligoninės.

Išrašius pacientę iš ligoninės vasario 6 dieną jai buvo atlikti tyrimai, kurių rezultatai buvo neigiami, nors moteris tuomet dar kosėjo.

Po savaitės moteriai nepasireiškė jokių simptomų, tačiau vasario 21 dieną jis sugrįžo pas gydytoją, skųsdamasi gerklės ir krūtinės skausmais.


Sveikatos ministras Katsunobu Kato parlamente sakė, kad centrinei valdžiai reikia peržiūrėti pacientų sąrašus ir atidžiai stebėti anksčiau iš ligoninės išrašytų žmonių būklę, mat sveikatos ekspertai pateikė išvadas dėl pakartotinio apsikrėtimo virusu po to, kai vieną kartą žmogus juo jau persirgo ir pasveiko.

„Apsikrėtus šia infekcija, ji gali išlikti rami, simptomai bus minimalūs, o vėliau gali kilti paūmėjimas, jei infekcija patenka į plaučius“, – aiškina Philipas Tierno jaunesnysis, Niujorko universiteto medicinos mokyklos mikrobiologijos ir patologijos profesorius.

Pasak Ph. Tierno, apie virusą dar labai daug ko nežinome. „Nesu tikras, kad tai nėra dvifazis susirgimas, kaip, tarkime, juodligė“, – sakė profesorius, turėdamas omenyje, kad kai atrodo, jog liga pasitraukė, ji pasikartoja.

Japonijoje liga COVID-19 susirgo 186 žmonės, o dar trys nuo jos mirė.

Be šių atvejų, koronavirusas buvo diagnozuotas mažiausiai 705 žmonėms, buvusiems prie Japonijos krantų karantinuotame kruiziniame laive, įskaitant keleivius, kuriems buvo leista išsilaipinti, jų organizme neaptikus užkrato pėdsakų.

Iš viso buvo nustatyti keturi mirties atvejai, siejami su tame laive išplitusiu virusu.

Vyriausybei susidūrė su spaudimu dėl esą pernelyg atsainaus požiūrio į protrūkį, tačiau ketvirtadienį Osakos prefektūros valdžia pareiškė tikrinsianti daugiau pacientų nei šiuo metu numato bendros gairės.

„Pasirūpinsime, kad žmonės, kuriems reikėtų atlikti tyrimus, būtų atlikti tyrimai. Sieksime išvengti blogiausio scenarijaus, pasirūpindami, kad šiems žmonėms neatsirastų simptomų ir kad nepablogėtų jų būklė“, – pareiškė Osakos gubernatorius Hirofumi Yoshimura.