Išeivijos verslininkas, didelę įtaką Kremliuje turėjusi figūra, kuris susipykęs su V.Putinu ir nuteistas už akių gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje, šeštadienį buvo rastas negyvas savo namuose Askote iki galo dar neaiškiomis aplinkybėmis.

Rusijos spauda pirmadienį naudojasi proga ir skelbia neįtikimiausias sąmokslo teorijas, pradedant britų žvalgybos MI5 įvykdytu nužudymu ir baigiant surežisuota mirtimi B.Berezovskiui iš tikrųjų tebesant gyvam.

Draugai užsiminė, kad jis išgyveno depresiją dėl brangiai atsiėjusio pralaimėjimo teisme kitam rusų oligarchui Romanui Abramovičiui ir asmeninių problemų, todėl galėjo nusižudyti. Toks paaiškinimas galimas, bet dar nepatvirtintas.

"Berezovskis padarė paslaptį net iš savo mirties", - rašo populiarus laikraštis "Komsomolskaja pravda", turėdamas omenyje 10-ajame dešimtmetyje pelnytą jo, kaip Kremliaus politikos pilkojo kardinolo, reputaciją.

"Atrodė, kad jam patikdavo trinti ribas tarp tiesos ir mistifikavimo", - rašė verslo dienraštis "Vedomosti", kuris jį pavadino "Faustu ar Frankenšteinu", tapusiu "karaliumi Lyru".

Vienas rusiškojo "Forbes" žurnalistas, kuris praėjusią savaitę kalbėjosi su B.Berezovskiu, sakė žlugusį oligarchą kalbėjus, kad "gyvenimas neteko prasmės".

Intrigą pakurstė V.Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo pranešimas, kad B.Berezovskis atsiuntė Rusijos prezidentui laišką, kuriame maldavo atleidimo.

Peskovas naujienų agentūrai "Interfax" sakė, kad tas laiškas buvo "asmeninis". Televizijai "Dožd" ("Lietus") jis taip pat sakė, kad oligarchas laišką perdavė per trečią asmenį, kurio pavardė neskelbiama.

Televizijos RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, kuri yra svarbi figūra Kremliaus žiniasklaidos sluoksniuose, sekmadienį vakare per vieną savo kanalo pokalbių laidą sakė, kad jai tą laišką perskaitė viena V.Putinui artima figūra.

Pasak jos, tas asmuo, kurio vardo ji nenurodė, laišką pavadino "maldavimu (leisti) sugrįžti į Rusiją".

"Padariau daug klaidų, suprantu, kaip sunku man atleisti, bet aš susipainiojau ir maldauju atleisti", - laišką citavęs tas asmuo.

Minimas žmogus nenurodė V.Putinui laišką perdavusio žmogaus vardo, bet paslaptingai pasakė M.Simonian: "Niekada nepatikėsi, kas jį perdavė".

"Vedomosti" rašė, kad vienas Kremliaus pareigūnas šį mėnesį per privatų pokalbį su laikraščio žurnalistu netikėtai pasakė, kad B.Berezovskis norėjo sugrįžti į Rusiją ir parašė laišką V.Putinui prašydamas nutraukti jo baudžiamąjį persekiojimą tėvynėje.

Ekstravagantiškasis nacionalistų Liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis sakė, kad sausio mėnesį, kai atsitiktinai susitiko su B.Berezovskiu per atostogas Izraelyje, šis atrodė prislėgtas ir sakė jam norintis grįžti į Rusiją.

V.Žirinovskis, politikos arenos senbuvis, vyriausybę remiančiam dienraščiui "Izvestija" sakė, kad tai sužinojusi B.Berezovskį galėjo nužudyti britų žvalgyba MI5.

"Įmanoma, kad jie pagreitino jo mirtį. Visos slaptosios tarnybos taiko tokią taktiką. Šiandien yra daug būdų širdies smūgiui išprovokuoti", - sakė V.Žirinovskis, kurio politinė karjera trunka jau dvidešimt metų.

Garsus Kremlių remiantis politikos analitikas Viačeslavas Nikonovas iškėlė galimybę, kad B.Berezovskio mirtį surežisavo jo paties "šėtoniškos smegenys".

"Kol nėra įrodymų, kad jis miręs, aš abejosiu", - sakė jis Pirmajam televizijos kanalui.

Spėliones pakurstė ir žmogus, kurį Britanija kaltina disidento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimu radioaktyviu poloniu, - Andrejus Lugovojus RT sakė, kad galbūt galėjo būti įvykdytas nusikaltimas.

"Gal ir neturėčiau taip kalbėti, bet žinojau, kad jam kažkas nutiks", - sakė šis buvęs agentas.

Jis taip pat pakartojo savo teiginį, jog buvo įtarimų, kad ir B.Berezovskis gali būti prikišęs ranką prie A.Litvinenkos nužudymo.