Jau daugiau nei mėnesį jo nebuvo matyti viešumoje. Sklinda gandai, kad jis serga podagra, diabetu, o gal net turi problemų su kojomis.

Organizacijos „Šiaurės Korėjos intelektualų solidarumas“, kurią sudaro iš Šiaurės Korėjos į Pietų Korėją pabėgę intelektualai, atstovai teigia, kad kol jaunasis lyderis sveiksta, šaliai greičiausiai vadovauja jo sesuo Kim Yo Jong. Organizacijos atstovai mano, kad lyderio sesuo laikinai vadovauja vyriausybei. Grupė neatskleidė informacijos šaltinio, o CNN negali pateikti nepriklausomo patvirtinimo. Tačiau panašu, kad šalyje kyla nauja žvaigždė.

Michaelas Maddenas, rašantis tinklaraštį „North Korea Leadership Watch“ apie Šiaurės Korėjos lyderius, sako, kad Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje Kim Yo Jong įvardijama kaip Darbininkų partijos direktoriaus pavaduotoja – tai labai įtakinga pozicija.

Strategijų ir tarptautinių studijų centro analitikas Victoras Cha sako, kad Kim Yo Jong jau metų pradžioje ėmė rodytis įvairiuose oficialiuose partijos susirinkimuose.

„Taip akivaizdžiai mėginama palaipsniui iškelti ją į viešumą ir paversti svarbiu asmeniu sistemoje, – sako V. Cha. – Todėl, mano manymu, yra realu, kad ji gali būti kažkokiame laikiname poste. Šiaurės Korėjos sistemai labai sunku funkcionuoti, jei jai bent nominaliai nevadovauja vienas iš Kim šeimos atstovų. Tad jei Kim Jong Unas nesveikuoja, ji tikrai yra vienintelė likusi kandidatė, tiesiogiai priklausanti šeimai.“

Kas yra Kim Yo Jong?

M. Maddenas teigimu, Kim Yo Jong gimė 1987 ar 1988 m. ir lankė privačią mokyklą Šveicarijoje su Kim Jong Unu. Kol mokėsi mokykloje, jie buvo pasivadinę pramanytais vardais ir gyveno Šiaurės Korėjos ambasadoje.

M. Maddeno duomenimis, Kim Yo Jong yra jauniausia iš septynių Kim Jong Ilo vaikų, kurių jis susilaukė su keturiomis moterimis. Dauguma jų yra netikri broliai ir seserys, bet Kim Jong Unas ir Kim Yo Jong yra vienos motinos vaikai.

M. Maddenas sako, kad Kim Yo Jong visada artimai bendravo su tėvu, ir grįžusi iš Šveicarijos buvo paskirta į atsakingas pareigas vyriausybėje. Ji vadovavo komandai, kuri tikrindavo oficialių susitikimų vietas, be to, ji turėjo ir administravimo pareigų.

Jo teigimu, į valdžią įžengus broliui, Kim Yo Jong ir toliau vykdo minėtas pareigas, bet turi ir naujų: ji formuoja politikos strategijas, be to, jai pateikiamos žvalgybos ataskaitos. Jos funkcijos panašios kaip Baltųjų rūmų administracijos vadovo, reziumuoja M. Maddenas.

Jis mano, kad broliui išliekant užkulisyje, jai teko nemenkas vaidmuo planuojant neseniai įvykusį trijų aukštas pareigas užimančių Šiaurės Korėjos pareigūnų vizitą į Pietų Korėją.

Pasirengusi kilti į aukštumas?

Turėdami omeny jauną Kim Yo Jong amžių ir tai, kad apie ją mažai kas žinoma, Šiaurės Korėjos stebėtojai išreiškia susirūpinimą dėl to, kad ji kad ir laikinai ėmėsi vadovauti šaliai. Jie baiminasi, kad Šiaurės Korėjos režimui būdinga įtampa ir rūmų intrigos ją gali palaužti.

„Jei ši nė trisdešimties neturinti mergina išties vadovauja šaliai – tai tikrai kelia nerimą, – sako V. Cha. – Tai reiškia, kad Kim Jong Uno sveikata rimtai pašlijusi, ir atsirado vakuumas, kurį desperatiškai mėginama užpildyti.“

Kim Jong Unas
Visi su nekantrumu laukia reikšmingo renginio, kuris suplanuotas penktadienį, spalio 10 d. –valdančiosios Darbininkų partijos 69-ųjų metinių minėjimo. Pernai Kim Jong Unas dalyvavo minėjime, o jei penktadienio ceremonijoje jis nepasirodys, susirūpinimas dėl to, kad jis dingo iš viešumos, dar labiau išaugs.

Jei renginyje jis pasirodys, žvalgybos analitikai itin įdėmiai stebės jo išvaizdą, kūno kalbą – kiekvieną, net ir menkiausią detalę.