29 metų Dengo Jiyuano šeima nematė nuo praeito sekmadienio, kai jis buvo iškviestas „pasikalbėti“ su Šensi provincijos valdžios pareigūnais. Vyro jaunesnioji sesuo Deng Jicai antradienį pranešė, jog jos brolis saugus, tačiau slapstosi.

Dengas Jiyuanas ir jo 23 metų žmona Feng Jianmei per paskutines dvi savaites patyrė didelį valdžios spaudimą. Šeima save pasmerkė internete išplatinus nuotrauką, kurioje įamžintas negyvas septynių mėnesių vaisius ir jo motina. Kilo nemenkas skandalas.

Dėl šio žiauraus incidento nuo pareigų laikinai nušalinti trys vietos pareigūnai, vyksta tyrimas. Skelbiama, kad pareigūnai iš antrojo vaiko besilaukiančios poros reikalavo sumokėti 40 tūkst. juanių (beveik 14 tūkst. Lt) baudą už vieno vaiko politikos pažeidimą. Šeima tokios sumos neturėjo, todėl moteriai buvo atliktas priverstinis abortas suleidžiant specialių vaistų.

„Nuo birželio 14 dienos žmonės iš įvairių valdžios sluoksnių tvirtina, jog tiria šį įvykį. Feng Jianmei vis dar ligoninėje, jie jai vis uždavinėja tuos pačius klausimus“, - aiškina Deng Jicai.
Pareigūnai šeimą Dzengdziadženo kaimo ligoninėje kalina tiesiogine to žodžio prasme.

„Dengas ketino vykti į Pekiną ir paprašyti, kad šeimos interesams atstovautų žmogaus teisių gynėjas Kai Zhangas, tačiau jam kelią pastojo kelios dešimtys policijos automobilių ir daugiau nei 100 pareigūnų, jis buvo sumuštas“, - pasakoja vyro sesuo.

Feng Jianmei norėjo pamatyti, kas vyksta, bet jei neleista. Pareigūnai tvirtina, jog vyksta tyrimas, todėl moteris privalo likti ligoninėje.

Dengo Jiyuano sesuo sakė brolio nemačiusi dvi dienas, dar iki dingimo jį sekė agentai. Buvo pradurtos vyro vyresniosios sesers mašinos padangos.

Praraja prie kinų šeimos kojų dar pagilėjo, kai vienam Vokietijos žurnalistui pavyko trumpai šnektelėti su Dengu Jiyuanu. Iš karto po to prie šeimos namų buvo iškabinti plakatai, kuriuose ji kaltinama, pasikalbėjus su užsienio žiniasklaida, išdavusi Kiniją. „Sumuškime tėvynės išdavikus! Lauk iš Dzengdziadženo“ – rašoma viename plakate.

Antradienį abortą patyrusi moteris ir jos šešerių metukų dukrelė vis dar buvo ligoninėje, o jos vyrui, uošviui ir dviem seserims uždrausta palikti ligoninės teritoriją.

„Negaliu net įsivaizduoti, kas bus. Bet manau, kad pareigūnų revanšo ir spaudimo išvengti nepavyks. Dėl tų plakatų mūsų šeima jaučia didelę įtampą. Kas gali žinoti, ką po šių įvykių apie mus galvoja vietos žmonės. Dauguma mano, jog esame išdavikai“, - teigia Deng Jicai.

Pora gyvena kaime, todėl turėjo teisę susilaukti ir antrosios atžalos, tačiau tam reikėjo įveikti nemenkus biurokratinius sunkumus ir perdeklaruoti jaunos moters gyvenamą vietą iš miesto į kaimą.