Profesinės karjeros laiptais Kim Yo Jong kilo nuo pat 2014-ųjų, kai buvo paskirta eiti Darbo partijos propagandos ir agitacijos departamento direktoriaus pavaduotojos pareigas. Ji ir Kim Jong Unas yra tos pačios motinos, Ko Yong Hui, vaikai.

Kaip ir daugelio Kimų klano atstovų atveju, išskyrus informaciją apie oficialiai užimamus postus, papildomai viešinami duomenys apie Kim Yo Jong yra gana skurdūs. Remiantis svetainėje „NK Leadership Watch“ pateikta informacija, ji yra viena iš artimiausių savo brolio patarėjų. Nuo tada, kai Kim Jong Unas tapo šalies vadovu, jo sesuo „užsiima viešųjų jo pasirodymų, kelionių planavimu, logistikos tvarkymu“, taip pat kitais reikalais.

Per 7-ojo centrinio komiteto antrąjį plenumą Kim Yo Jong buvo išrinkta kandidate į Darbo partijos Centrinio komiteto Politinio biuro narius.

Pasak šalies naujienų agentūros KCNA, vykdant pareigų perskirstymą Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho buvo išrinktas Politinio biuro nariu, o Darbo partijos pirmininko pavaduotojui, vienam iš artimiausių Kim Jong Uno patarėjų, Choe Ryong Hae, buvo patikėta narystė partijos Centrinėje karinėje komisijoje.

Politinis biuras yra Kim Jong Uno vadovaujama pagrindinė Šiaurės Korėjos režimo institucija, atsakinga už svarbiausių sprendimų priėmimą.

Kaip teigiama „NK Leadership Watch“, debatuose ir susitikimuose gali dalyvauti tiek Politinio biuro nariai, tiek kandidatai į narius, tačiau balsavimas – išskirtinė visavertės narystės šioje institucijoje statusą turinčių asmenų prerogatyva.

Viena iš svarbiausių pastarojo meto Politinio biuro nutarčių – 2013 metų gruodį priimtas sprendimas dėl Kim Jong Uno dėdės, aukšto rango partijos nario Jang Song Thaeko nušalinimo. Kiek vėliau šis veikėjas buvo apkaltintas tėvynės išdavyste ir neišvengė egzekucijos.

Kim Yo Jong gimė 1987 metais. Kaip ir brolis, studijas ji baigė Šveicarijoje. Manoma, kad taip pat galėjo mokytis Kim Il Sungo universitete ir kokioje nors Vakarų Europos aukštojo mokslo įstaigoje.

„Nuo tada, kai brolis tapo aukščiausiuoju Šiaurės Korėjos vadovu, Kim Yo Jong ėmė reguliariai jį lydėti per viešuosius pasirodymus“, – teigiama „NK Leadership Watch“.

Kaip teigia pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos iniciatyva Seule įkurtos ekspertų grupės nariai, apie Kim Yo Jong patikėtas pareigas gana iškalbingai byloja tas faktas, kad 2014 metais, kai Kim Jong Unas, kaip tada buvo pranešta, susirgo ar tai podagra, ar tai diabetu, jo sesuo trumpam stojo prie valstybės vairo.

Svarbiausias Darbo partijos suvažiavimas įvyks tebesitęsiančios Šiaurės Korėjos ir Jungtinių Valstijų santykių krizės aplinkybėmis.

Sekmadienį (spalio 8 d.) Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas dar kartą kritiškai atsiliepė apie praeityje dėtas pastangas pažaboti Šiaurės Korėją ir jos vykdomas raketų kūrimo ir branduolinę programas.

„Prezidentų ir jų administracijų kalbos su Šiaurės Korėja truko net 25 metus. Buvo sudaryta ne viena sutartis, išleistos sumos pinigų, tačiau visos pastangos bergždžios – sutartys buvo pažeidinėjamos dar nenudžiūvus rašalui – Jungtinių Valstijų derybininkai buvo tiesiog kvailinami. Deja, veiksminga gali būti tik viena priemonė!“ – parašė D. Trumpas savo „Twitter“ paskyroje.

Šeštadienį sakydamas kalbą Kim Jong Unas pareiškė, kad branduoliniai ginklai yra vertingi žūtbūtinės žmonių kovos vaisiai, ir pridūrė, kad tai kova už šalies likimą ir suverenitetą, kurį būtina ginti nuo užsitęsusių Jungtinių Valstijų imperialistų keliamų branduolinių grėsmių.

Savo branduolinę programą Šiaurės Korėja ilgą laiką teisino kaip pagrindinę priemonę, leidžiančią apsisaugoti nuo Jungtinių Valstijų keliamos agresijos. Kaip įrodymas, kad be tokios apsaugos apsieiti neįmanoma, buvo nurodoma kai kurių valstybių, pavyzdžiui, Irako ir Libijos, patirtis.

Branduoliniai ginklai, pasak Kim Jong Uno, yra galinga atgrasomoji priemonė, ne tik patikimai sauganti taiką ir užtikrinanti saugumą Korėjos pusiasalyje bei Šiaurės Rytų Azijoje, bet ir veikianti kaip Korėjos nacionalinio suvereniteto garantas.

Spalio 10 d. minimos Darbo partijos įkūrimo metinės. Anksčiau svarbiausių Šiaurės Korėjai datų minėjimai paprastai neapsieidavo be raketų arba branduolinių ginklų bandymų.

Praeitą savaitę neseniai iš Pchenjano grįžęs Rusijos politikas Antonas Morozovas šalies žiniasklaidos agentūroms užsiminė apie vykstantį pasirengimą naujiems ilgo nuotolių raketų bandymams.

Kim Jong Uno pasakytoje kalboje, kad ir persunktoje branduolinius ginklus šlovinančios retorikos, labai daug dėmesio buvo skirta šalies ekonomikai, kuri, nepaisydama griežtų Jungtinių Valstijų ir tarptautinės bendruomenės taikomų sankcijų, sugebėjo neįtikėtinai atsitiesti.

Kaip perdavė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA, Kim Jong Unas su neslepiamu džiugesiu paminėjo ne tik neįtikėtinais tempais augančius šalies mokslo ir technologijų pasiekimus, bet ir akivaizdžiai per pastaruosius metus sustiprėjusią ekonomiką, nors Jungtinės Valstijos ir joms pavaldžios šalys griežtino sankcijas.

Dialogo su Šiaurės Korėja šalininkai yra nurodę, kad glaudesni ekonominiai ryšiai galėtų pasitarnauti kaip tam tikra įtampos mažinimo ir santykių tiek tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos, tiek tarp Pchenjano ir Vašingtono gerinimo priemonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)