Skelbiama, kad džihadistai nukapojo galvas dešimtims jazidžių ir išmetė jas į šiukšlių konteinerius.

Jungtinės Karalystės specialiosios pajėgos siaubingą radinį aptiko įžengę į Baguzą – paskutinę „Islamo valstybės“ būstinę ant Eufrato upės krantų. Prieš tai dėl miesto vyko aršus mūšis. Priešai slapstėsi po griuvėsiais virtusio miestu iškastuose tuneliuose. Per susirėmimus britams pavyko nukauti daugiau nei 100 džihadistų, buvo sužeisti du britų kariai, tačiau sužeidimai pavojaus vyrų gyvybei nekelia.

Šaltinis „The Daily Mail“ sakė: „Pralaimėjimo akimirką prasiveržė beribis džihadistų žiaurumas. Jie ėmė žudyti tas nelaimingas moteris – tai buvo paskutinis jų brutalumo proveržis. Jie nukapojo galvas apsiginti negalinčioms moterims, norėdami, kad mes jas rastume. Tokių pasidygėjimą keliančių veiksmų motyvacija tiesiog nesuvokiama protu, tai nežmoniška“.

„Nė vienas į Baguzo miestą įžengęs Jungtinės Karalystės specialiųjų pajėgų karys nepamirš, ką išvydo. Kai kurie kariai vaizdą prilygino juostai „Šių dienų Apokalipsė“. Jų vienintelė paguoda – faktas, kad prisidėjo prie „Islamo valstybės“ teroro pabaigos“, – sakė šaltinis.

„The Daily Mail“ detaliai aprašo britų karių indėlį kovoje su „Islamo valstybe“ ir tai, kaip dalis džihadistų sugebėjo pabėgti persirengę pabėgėlėmis.

Prieš penkerius metus teroristinė organizacija kontroliavo 34 tūkst. kvadratinių mylių teritoriją, besidriekiančią nuo vakarinės Sirijos iki rytinio Irako. Tai maždaug ketvirtadalis visos Anglijos. Teroristų lyderiai paskelbė apie naują kalifatą ir ėmėsi itin žiauriai valdyti beveik 8 mln. žmonių. Iš naftos, pinigų prievartavimo, plėšimų ir grobimų jie užsidirbo milijardus dolerių. Prieš kelias dienas iš kalifato buvo belikęs nedidelis žemės lopinėlis prie Baguzo miesto su 200 džihadistų.

Kaip teigia gynybos šaltiniai, Jungtinės Karalystės specialiųjų pajėgų kariai pirmą kartą į Siriją ir Iraką buvo dislokuoti 2015 metais, kur ėmėsi vadovauti tarptautinei Londone gimusio teroristo, geriau žinomo kaip „Džihadisto Johno“, Mohammedo Emwazi, paieškai. Jis žudė įkaitus iš Vakarų ir grasino visam pasauliui. M. Emwazi buvo nukautas per specialių operaciją Rakoje tų pačių metų lapkritį. Po dvejų metų gerai ginkluoti britų specialiųjų pajėgų automobiliai buvo nufotografuoti prie Sirijos ir Irako sienos.

„The Daily Mail“ šaltinių teigimu, į Baguzo miestą sausį išvyko gerai ginkluoti 65 britų kariai su specialia įranga. Artilerijos paramą, remiantis turima informacija, jiems teikė jungtinės Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos specialiosios pajėgos, dislokuotos al Kaime visai šalia sienos su Iraku. Prie misijos taip pat prisidėjo ir Sirijos ginkluotosios pajėgos.

Civiliai bėga iš paskutinės „Islamo valstybės“ kontroliuojamos teritorijos netoli Banguzo

„Mūšis prasidėjo vasario 9 dieną. Per pirmąsias dvi dienas buvo nukauti 37 „Islamo valstybės“ kovotojai, sunaikinta 19 priešo pozicijų, įskaitant džihadistų operacijų kontrolės centrą. Tai buvo padaryta vasario 11 dieną. Britų specialiųjų pajėgų ir Sirijos karių progresas privertė „Islamo valstybės“ džihadistus slėptis po žeme – po mieste iškastuose tuneliuose. Jiems ištrūkti vilčių praktiškai nebuvo, nes visus išėjimus akylai stebėjo britai ir jų sąjungininkai. Informacija apie tunelių lokacijas padėjo surengti veiksmingus bombardavimus. Mūšio metu pasirūpinta ir humanitariniu koridoriumi, juo iš pavojingos teritorijos buvo išgabenta 1500 civilių.

„Daugiausia iš miesto bėgo vaikai ir moterys, tačiau buvo ir „Islamo valstybės“ džihadistų, persirengusių moterimis, jie sučiupti“, – teigia šaltinis.