Susitikimui Hamburge vadovaujanti kanclerė Angela Merkel sakė, kad iki šiol derybos buvo labai sunkios, informuoja BBC.

Derybininkai visą naktį dirbo, stengdamiesi pasiekti kompromisą dėl galutinio susitikimo pareiškimo, o Hamburgo gatvėse antrą naktį iš eilės vyko audringi protestai.

G20 lyderiai stengiasi rasti bendrų taškų su JAV po šalies prezidento Donaldo Trumpo gegužę priimto sprendimo pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo dėl kovos su visuotiniu klimato atšilimu.

Atskiras klausimas – D. Trumpo nepritarimas laisvosios prekybos sutarčiai. JAV sakė, kad nėra nusiteikęs prieš laisvąją prekybą, bet laikosi pozicijos, kad bet kokie susitarimai dėl prekybos turi saugoti JAV pramonę.

A. Merkel teigė: „Diskusijos labai sunkios, nenoriu apie tai kalbėti.“ Vokietijos kanclerė tikisi, kad skirtingos pozicijos su JAV nepaveiks kitų valstybių įsipareigojimų.

Vokietijos kanclerės komentarai nuskambėjo Hamburgo gatvėse vykstant audringiems protestuotojų ir ginkluotos policijos susirėmimams.

Protestai vyko prieš D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimą G20 lyderių susitikime, klimato kaitą ir turtinę nelygybę pasaulyje. Protestuotojai padeginėjo automobilius, barikadas, mėtė akmenis į policininkus, apiplėšinėjo parduotuves.

Vienu metu policijai teko panaudoti prieš šėlstančius protestuotojus vandens patrankas. Protestų metu buvo sužeista beveik 200 policininkų. Vėliau į pagalbą buvo pakviesti vokiečių kareivai, kad padėtų įvesti tvarką Hamburgo gatvėse. Policija sulaikė kelias dešimtis protestuotojų.

A. Merkel teigė galinti suprasti taikius protestus, bet pavojų gyvybei keliantys protestai nepriimtini.
G20 susitikime D. Trumpas pasinaudojo pirmu susitikimu su Rusijos prezidentu V. Putinu ir iškėlė klausimą dėl galimo Rusijos kišimosi į pernai vykusius JAV prezidento rinkimus.

Abi pusės pavadino susitikimą pozityviu, tik skirtingai apibūdino diskusiją dėl kišimosi į rinkimus.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė: „Prezidentas D. Trumpas teigė girdėjęs aiškų pareiškimą, kad Rusijos valdžia nesikišo (į JAV rinkimus), jis priėmė šį patikinimą.“

O JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad D. Trumpas „pradėjo susitikimą su prezidentu V. Putinu iškeldamas Amerikos žmonių susirūpinimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. rinkimus“.
„Jie labai nuodugniai ir ilgai kalbėjosi šia tema. Prezidentas ne vieną kartą spaudė prezidentą V. Putiną dėl Rusijos vaidmens. Prezidentas V. Putinas tokį vaidmenį neigė. Manau, jis tai darė ir anksčiau“, – R. Tillersonas sakė žurnalistams.

Jo teigimu, neaišku, ar dvi valstybės kada bus tokios pat nuomonės dėl to, kas įvyko.
JAV ir Rusijos prezidentų susitikime, kuris truko ilgiau, nei planuota – apie 2 val. 15 min., buvo aptarta ir daugiau temų – karas Sirijoje, terorizmas ir kibernetinis saugumas.