Daugiau negu 40 žmonių tebėra dingę po sniego griūties, įvykusios per palankiausiam kopimo į kalnus sezonui nebūdingą pūgą, 240 km ilgio maršrute aplink Anapurną – 10-ąją aukščiausią pasaulyje kalną,kurį entuziastai įveikia maždaug per tris savaites.

12 sraigtasparnių skirta gelbėtojams skraidinti į kitokiais būdais neprieinamas teritorijas, paieškose dalyvaujantys kariai išsisklaidė įvairiomis kryptimis.

„Teritorija bus kaip niekad kruopščiausiai iššukuota ir apieškota“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė armijos pareigūnas Niranjanas Shrestha, vadovaujantis šiai paieškų ir gelbėjimo operacijai.

„Kariai kas sniegą, kad įsitikintų, jog už savęs nepalieka jokių palaikų. Jie turės veikti labai greitai ir baigti operaciją iki vakaro“, – pridūrė jis.

Tikslų dingusiųjų skaičių sunku nustatyti.

Pagal armijos vertinimus, dingusiųjų daugiau negu 40, tačiau vidaus reikalų ministras įvardijo didesnį skaičių – pasak jo, dingo daugiau negu 35 turistai ir 30 nepaliečių. Tarp žuvusių užsieniečių žygeivių buvo Kanados, Indijos, Izraelio ir Lenkijos piliečių.

Aukščiausia maršruto aplink Anapurną perėja Torong La yra 5 416 metrų aukštyje, tačiau keliaujant šiuo maršrutu alpinizmo įgūdžiai nebūtini. Daugelis žygeivių staigios orų permainos buvo užklupti visiškai nepasiruošę ir nebuvo gavę apie ją jokios informacijos.

Sostinėje Katmandu daugelis likusių gyvų žmonių pasakojo apie savo akistatą su mirtimi, kilus pūgai.

Keturis vedlius nepaliečius nubloškė sniego griūtis, pasakojo 72 metų vokietis Horstas Ulrichas, kuris jau ketvirtą kartą atkeliavo į Nepalą su grupe draugų.

„Buvom pavojingoje vietoje, esame sukrėsti sąlygų, kurias matėme besirutliojančias mūsų akivaizdoje, – pridūrė jis. – Mums tiesiog pasisekė (kad likome gyvi).“

35 metų vedlys Munchangas Lama, lydėjęs dvi izraelietes, pūgos buvo užkluptas kai statė joms palapinę.

„Staiga pradėjo lyti, o aš prisiglaudžiau tarp dviejų uolų“, – pasakojo M.Lama, kuris buvo išgelbėtas penktadienį, tačiau patyrė nušalimų ir lengvų sužeidimų.

„Kitą rytą negalėjau paeiti, nes mano koja įstrigo sniege, – pridūrė jis. – Supratau, kad galėsiu išsikapstyti tik nutirpus sniegui.“

M.Lama pasakojo, kad jėgas jam pavyko išsaugoti kramsnojant riešutus, šokoladą ir bananą, kuriuos rado tų moterų kuprinėse.

„Tai palaikė mano gyvybę 48 valandas“, – sakė M.Lama, pridūręs, kad nežino, kas ištiko jo klientes.

Vyriausybė pripažino negalėjusi paskelbti jokio perspėjimo, kai praeitą savaitę Indiją niokojusio ciklono pakraštys atnešė į Nepalą neįprastai šaltus orus. Pareigūnai žadėjo ateityje sukurti išankstinio perspėjimo sistemą.

Šią savaitę įvykęs incidentas – jau antroji didelė nelaimė Nepalo kalnuose. Balandį viena sniego griūtis nusinešė 16 vedlių šerpų gyvybių ant aukščiausio pasaulyje kalno Everesto šlaitų.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad penkių pastarosios nelaimės paveiktų rajonų pareigūnai tebeieško dingusių žmonių, kurie galėjo pasislėpti nuo audros kaimeliuose, šventyklose arba kitose izoliuotose vietose.

Mažiausiai 45 nepaliečių šeimos kreipėsi į pareigūnus Mustango, Manango ir Dolpos rajonuose, prašydami surasti dingusius artimuosius, kurie dirbo nešikais ir vedliais.

„Bėda ta, kad bet kuris nepalietis gali nusisamdyti nešiku – ir tam nereikia licencijos, – sakė Nepalo kelionių agentūrų asociacijos vadovas Keshavas Pandey. – Kaip rodo mūsų duomenys, daugiau negu 85 nepaliečiai tebėra įstrigę.“

Nepale stūkso aštuonios iš 14 aukščiausių pasaulyje viršukalnių. Pajamos iš turizmo, taip pat ir už parduodamus leidimus kalnų žygeiviams, kurių 2013 metais buvo daugiau negu 12 proc. iš šalyje apsilankiusių 800 tūkst. turistų, sudaro 4 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.