Šeštadienį išsiveržus ugnikalniui pelenų ir dujų debesis pakilo 30 km aukštį. Pelenai, dulkės, akmenys ir rūgštus lietus krito didelėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA), remdamasis Tongos vyriausybės informacija, nurodė, kad žuvo mažiausiai trys žmonės.

Trys dienos po išsiveržimo pasauliui vis dar sunku suvokti nelaimės mastą naudojantis trūkinėjančiu palydoviniu ryšiu, žvalgymo skrydžių medžiaga ir iš palydovų darytomis nuotraukomis.

Nors elektros tiekimas ir vietinis telefono ryšys iš dalies atkurti, tarptautinės komunikacijos vis dar nutrūkusios.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) antradienio pareiškime sakoma, kad jos ryšių pareigūnas Tongoje dr. Yutaro Setoya „padeda vykti komunikacijai tarp Jungtinių Tautų agentūrų ir Tongos vyriausybės“.

„Tarptautinėms telefono linijoms ir interneto ryšiui vis dar neveikiant, dr. Setoyos palydovinio ryšio telefonas yra vienas iš nedaugelio priemonių informacijai gauti“, – nurodė PSO.

Y. Setoya „pastarąsias kelias dienas tiesiogine prasme nuo aušros iki išnaktų stovi lauke, kad telefoną pasiektų palydovo signalas“, – sakė PSO koordinatorius Ramiojo vandenyno regionui Seanas Casey.

PSO pranešė, kad Tongoje apgadinta apie 100 namų; 50 namų sugriauta pagrindinėje šalies saloje Tongatapu.

Šioje saloje iškrito apie 2 cm pelenų ir dulkių, „tad kyla susirūpinimas dėl oro taršos ir maisto bei vandens galimo užteršimo“, socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė PSO.

Vyriausybė dėl krintančių pelenų patarė visuomenei neiti į lauką, o išeinant dėvėti kaukes, gerti tik į butelius išpilstytą vandenį“, – sakoma pranešime.

JAV bendrovės „Maxar Technologies“ antradienį paskelbtos iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, kad toje vietoje, kur dar prieš kelias dienas virš jūros buvo iškilusi pagrindinė ugnikalnio dalis, dabar matyti tik vanduo. Po išsiveržimo dar matosi tik dvi gana mažos vulkaninės salelės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją