Anot „Bellingcat“, Aleksandras Miškinas taip pat yra Rusijos karinės žvalgybos (GRU) darbuotojas. Anksčiau asmuo prisistatė Aleksandru Petrovu.

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ įtariamojo vardą ir pavardę paskelbė praėjus dviem savaitėm po to, kai buvo atskleista pirmojo įtariamojo tapatybė. Kartu su Aleksandru buvo ir 39 metų GRU pulkininkas Anatolijus Čepiga.

„Bellingcat“ jau seniai yra rakštis Kremliui: ši grupė yra paskelbusi išsamios informacijos apie numanomus Rusijos nusikaltimus Sirijoje ir Ukrainoje.

„Dabar nustatėme, kad „Aleksandras Petrovas“ iš tikrųjų yra dr. Aleksandras Jevgenjevičius Miškinas, kvalifikuotas kariuomenės gydytojas, dirbantis GRU“, – sakoma Britanijoje įsikūrusios grupės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„Nors Aleksandro Miškino tikrosios tapatybės skaitmeniniai pėdsakai buvo dar menkesni negu Anatolijaus Čepigos, „Bellingcat“ sugebėjo nustatyti kai kuriuos esminius jo praeities faktus“, – sakoma grupės pranešime.

„Bellingcat“ paskelbė numanomą tikrojo A. Miškino paso kopiją, padarytą 2001 metais.

Skripalių apnuodijimu kaltinami du rusai

Kaip pranešama, šis vyras gimė 1979 metų liepą šiaurės vakarinėje Archangelsko srityje.

„Bellingcat“ rašo, kad A. Miškinas baigė vieną iš Rusijos elitinių karo medicinos akademijų ir tapo šalies karinių jūrų pajėgų gydytoju.

„Per medicinos studijas Miškinas buvo užverbuotas GRU ir 2010 metais persikėlė į Maskvą, kur gavo priedangos tapatybę, įskaitant antruosius nacionalinius tapatybės dokumentus ir kelionės pasą, išduotą Aleksandro Petrovo vardu“, – pažymėjo „Bellingcat“.

Britų policija praėjusį mėnesį pareiškė kaltinimus dviems asmenims pasikėsinimu nužudyti Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją panaudojant Novičiok paralyžiuojančią medžiagą.

Ministrė pirmininkė Theresa May sakė, kad išpuolis „beveik garantuotai“ buvo planuotas aukščiausių Kremliaus sluoksnių ir jam pavaldžių institucijų.

S. Skripalis ir jo dukra Julija šių metų kovo 4 dieną Jungtinės Karalystės mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Skripalių apnuodijimu kaltinami asmenys

Abu jie liko gyvi: ilgiau nei du mėnesius ligoninėje praleidęs S. Skripalis buvo išrašytas gegužę, o jo dukra gydymo įstaigą paliko mėnesiu anksčiau.

Pirmasis įtariamasis - Rusijos didvyrio medalio savininkas

Britų vyriausybė teigia, kad už šį išpuolį atsakingos yra Rusijos žvalgybos agentūros, nors Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ rugsėjo 26 d. paskelbė, kad įtariamasis, anksčiau britų tarnybų įvardytas kaip Ruslanas Boširovas, iš tikrųjų yra Anatolijus Čepiga – karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas, pelnęs Rusijos didvyrio medalį, aukščiausią savo šalies apdovanojimą.

„Bellingcat“ nurodė, kad 39 metų A. Čepiga yra baigęs Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukščiausiąją mokyklą Blagoveščensko mieste – vieną pagrindinių Rusijos karo akademijų, rengiančių jūrų pėstininkus ir specialiųjų pajėgų karius.

Anatolijus Čepiga

Jis yra kovojęs Čečėnijoje ir galbūt Rytų Ukrainoje. 2014 metais A. Čepiga buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu už „dalyvavimą taikos palaikymo misijoje“. Tikėtina, kad taip buvo įvardytas konfliktas Ukrainoje.

„Bellingcat“ rašo, kad „labai tikėtina“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažįsta A. Čepigą, nes valstybės vadovas tokius aukštus apdovanojimus įteikia asmeniškai. Kasmet Rusijos didvyrio medalis skiriamas tik nedaugeliui asmenų, neretai – po mirties.

Tyrėjų grupė citavo vieną buvusį Rusijos kariškį, sakiusį, kad atrodo labai keista, jog aukštų apdovanojimų pelnęs karininkas, turintis pulkininko laipsnį, buvo pasiųstas į tokią operaciją. Dėl to „galima manyti, kad darbas buvo užsakytas aukščiausiu lygiu“, „Bellingcat“ citavo savo šaltinį.

Praėjusį mėnesį V. Putinas sakė, kad abu vyrai, Britanijos įtariami Skripalių apnuodijimu, yra „civiliai“. R. Boširovas ir Aleksandras Petrovas neseniai davė keistą interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT ir tvirtino, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai.

Šie jų pareiškimai buvo išjuokti Rusijoje ir užsienyje. Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad abu žvalgybos agentūros agentai buvo pakišti savo viršininkų, nes nesugebėjo sėkmingai atlikti savo misijos.

„Nuo didvyrio iki nulio“, – savo „Twitter“ žinute konstatavo „Bellingcat“, paskelbusi savo pranešimą.