„Ministro pirmininko būklė stabili, jis lieka intensyviosios slaugos skyriuje, kad jį būtų galima atidžiai stebėti. Jo nuotaika gera“, – maždaug 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku – praėjus beveik 24 valandoms po B. Johnsono paguldymo į šį skyrių – pateikdamas atnaujintą informaciją sakė jo oficialus atstovas.

Anksčiau jis sakė, kad 55 metų konservatorių lyderis gydomas „standartine deguonies terapija ir kvėpuoja be jokios pagalbos“, o plaučių ventiliacijos aparato jam nereikia.

B. Johnsonas, aukščiausio rango pasaulio lyderis, užsikrėtęs šia infekcija, sulaukia daugybės palaikymo žinučių iš Britanijos ir viso pasaulio.

Pirmadienio vakarą į intensyvios terapijos skyrių perkeltas ministras pirmininkas paprašė, kad užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas „jį pavaduotų, kai prireiks“, taip iš esmės pavesdamas jam vadovauti.

B. Johnsonas sekmadienį vakare buvo paguldytas į Šv. Tomo ligoninę Londone dėl išliekančių ligos simptomų – kosulio ir pakilusios temperatūros, praėjus 10 dienų po to, kai jam buvo diagnozuota COVID-19.

Tai precedento neturintis atvejis, kai nepaprastosios padėties metu vyriausybės vadovui prireikia intensyvios terapijos.

Daugeliui tai padėjo geriau suprasti, kokia sunki gali būti ši 6 159 gyvybes JK jau nusinešusi liga. Antradienį buvo pranešta apie rekordinį per parą mirusių žmonių skaičių – 786.

Darbas vyksta toliau

D. Raabas išreiškė paramą su virusu kovojančiam savo bosui ir per kasdienę spaudos konferenciją sakė, kad apie ministrą pirmininką tikrai žino vieną dalyką: jis esąs „kovotojas ir sugrįš, jau greitai ves mus per šią krizę“.

Nepaisant rekordinio per parą užregistruotų mirties atvejų skaičiaus, šiek tiek paguodžia daugmaž stabilus per parą užregistruotų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius – 3 643.

JK kabineto ministras Michaelas Gove'as virtinėje interviu tvirtino, kad „vyriausybės darbas vyksta toliau“. Vėliau jis pareiškė, kad pats pasiliks namuose, nes vienam iš šeimos narių pasireiškė nesunkūs koronaviruso simptomai.

D. Raabas antradienį vietoje premjero pirmininkavo kasdien rengiamam susitikimui dėl koronaviruso krizės ir dabar yra oficialiai atsakingas už jos suvaldymą.

„Yra aiškus planas... Vyriausybė ir kabinetas drauge dirba, kad tą planą įgyvendintų“, – sakė B. Johnsono atstovas, kai jo buvo paklausta, ar Britanijoje susidarė valdžios vakuumas.

JK konstitucijoje ministro pirmininko pavaduotojo pareigybė nėra numatyta. Pasak ekspertų, D. Raabui reikės likusių ministrų kabineto narių palaikymo, priimant bet kokius svarbius sprendimus.

Skubiausiais klausimas, dėl kurio reikės apsispręsti – ar pratęsti kovo 23 dieną paskelbtą visuotinį karantiną, siekiant sustabdyti COVID-19 infekcijos plitimą.

„Didžiulis šokas“

B. Johnsonas kovo 27 dieną paskelbė, kad jam diagnozuotas koronavirusas ir jis laikysis saviizoliacijos savo bute, esančiame virš oficialaus biuro Dauningo gatvėje.

Iš pradžių buvo pranešama, kad premjerui pasireiškė nesunkūs koronaviruso simptomai, o pats premjeras internete skelbė vaizdo įrašus, informuodamas apie vyriausybės darbą.

Pirmadienį B. Johnsono kolegos toliau tvirtino, kad premjeras tebevadovauja vyriausybei, o jo atstovas pranešė, kad jis yra „geros nuotaikos“.

Tačiau pirmadienio vakarą premjero būklė pablogėjo ir jis buvo perkeltas į Šv. Tomo ligoninės intensyvios terapijos skyrių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nusiuntė „geriausius linkėjimus savo labai geram draugui“ B. Johnsonui, o lyderiai Europoje, Indijoje, Kanadoje ir Australijoje palinkėjo jam greitai pasveikti.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad B. Johnsono „energija, optimizmas ir humoro jausmas“ padės jam pasijusti geriau.

Kai kam ministro pirmininko paguldymas į ligoninę atrodo dar labiau sukrečiantis dėl jo asmenybės bruožų.

Jo biografas Andrew Gimsonas sakė, kad B. Johnsonas visuomet įkvėpdavo jam optimizmo, o „dabar pats yra palaužtas“.

„Tai didžiulis šokas, visiškai nežinoma teritorija visiems, kas jį pažįsta“, – sakė jis BBC radijui.

Pasak ekspertų, koronavirusu užsikrėtusių pacientų perkėlimas į intensyvios terapijos skyrių nėra neįprastas, bet tai rodo, kad B. Johnsono būklė yra sunki.

„Nėra abejonės, kad tokia įvykių eiga reiškia, jog Borisas Johnsonas labai serga“, – sakė Londono universiteto koledžo (UCL) medicinos profesorius Derekas Hillas.

Vis dar spaudė ranką

Britų vyriausybė buvo kritikuojama už tai, kad iš pradžių atsisakė taikyti tokias priemones kaip kitose Europos šalyse, kurios virusui sparčiai plintant pasaulyje nurodė piliečiams neiti iš namų.

Pats B. Johnsonas kovo pradžioje sakė, kad vis dar spaudžia žmonėms ranką.

Prieš dvi savaites jis visoje šalyje įvedė karantino priemones, bet parlamentas dar kelias dienas po to posėdžiavo ir Vestminsteris tapo koronaviruso židiniu.

Tarp užsikrėtusiųjų buvo sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas ir sosto įpėdinis princas Charlesas, bet jie jau pasveiko.

Karalienė Elizabeth II sekmadienį padėkojo sveikatos apsaugos darbuotojams kovos su koronaviruso protrūkiu priešakinėse linijose ir patikino, kad suvienytos pastangos padės įveikti šią ligą.

Per retą televizijos transliuotą ypatingąjį kreipimąsi, kurį stebėjo 23 mln. žiūrovų, 93 metų monarchė prisiminė savo patirtį per Antrąjį pasaulinį karą ir pasiuntė vilties žinią žmonėms, priverstiems atsiskirti nuo savo šeimų ir draugų.

Nežinoma, kad B. Johnsonas, kuris ministro pirmininko poste pradėjo dirbti pernai liepą, turėtų kokių nors gretutinių ligų, tačiau jis turi šiek tiek antsvorio.

B. Johnsono partnerė Carrie Symonds, kuri yra nėščia, išsikraustė iš Dauningo gatvės, kai susirgo keli darbuotojai.

Šeštadienį ji sakė, kad ankstesnę savaitę praleido lovoje su COVID-19 simptomais, bet testas dėl šios ligos jai nebuvo atliktas.