Pristatome dešimt pačių gražiausių pasaulio kapinių, kuriose apsilankyti tikrai verta.

Spauskite ant nuorodų apačioje, kad pamatytumėte kapinių TOP10.

"St. Louis No. 1" kapinės Naujajame Orleane

Naujojo Orleano miestas įsikūręs žemiau jūros lygio. Miesto istorijos pradžioje, kas kartą prasidėjus potvyniui, mirusieji tiesiogine to žodžio prasme pakildavo iš kapų.

Miesto žmonės gana greitai suprato, jog laidoti mirusiųjų po žeme nėra prasmės. „St. Louis No. 1“ – seniausios mieste. Jose lankytojai gali apžiūrėti tik antžeminius kapus. Kai kurių grožis tiesiog gniaužia kvapą. Yra ir labai apleistų.

Viena iš didžiausią susidomėjimą keliančių kapinių gyventojų – vudu burtinininkė Marie Laveau (1794-1881), magija valdžiusi ne tik turtingus baltaodžius klientus, bet ir vietos kreolus.
Kapinėje smalsuoliams organizuojamos ir vaiduokliškos ekskursijos.

Adresas: Basin gatvė. 425, Naujasis Orleanas, JAV

Evitos Peron kapas, „La Recoleta“ kapinės Buenos Airėse (Argentina)

Šiose kapinėse Duarte šeimos kape ilsisi buvusi Argentinos pirmoji ponia Eva Peron. Kiekvieną dieną prie jos juodo granito antkapio renkasi pulkai turistų, reiškiančių nebylią pagarbą bene garsiausiai šalies moteriai.

Šios kapinės visiems prieinamos tapo 1822 metais, tačiau nuo senų laikų laikomos prestižinėmis. Jose palaidota labai daug garsių, turtingų ir įtakingų Argentinos žmonių: nuo prezidentų ir karinių lyderių iki rašytojų. Kiekvieno iš jų mauzoliejus vertas dėmesio.

Adresas: Askuenagos rajonas Buenos Airėse, Argentina

Haigeito kapinės Londone (Jungtinė Karalystė)

XIX amžiaus 3-ąjį dešimtmetį Londono centre esančios kapinės tapo nemenka grėsme žmonių sveikatai ir net gyvybei. Dėl šios priežasties tuometinis parlamentas davė leidimą įsteigti septynias naujas kapines toliau nuo miesto centro. Haigeito kapinės oficialiai pradėjo veikti 1839 metais.

Dabar Jungtinės Karalystės paveldo registre šios kapinės įvardijamos kaip vienos iš Londono didžiųjų karalienės Viktorijos laikų kapinių. Bene garsiausias jose palaidotas asmuo – Karlas Marxas. Tačiau verta aplankyti ir jose esantį rašytojo George Elioto (kurio tikrasis vardas buvo Mary Ann Evans) ir Charleso Dickenso tėvų kapus.

Kapinės suskirstytos į dvi dalis – Rytų ir Vakarų.

Adresas: Swain‘s Lane, Londonas (Haigeito rajonas), Jungtinė Karalystė

Centrinės kapinės Vienoje (Austrija)

Įsteigtos siekiant patenkinti vis augančio miesto gyventojų poreikius, „Zentralfriedhof“ kapinės pradėjo veikti 1874 metais Vienos priemiestyje. Centrinėmis šios kapinės vadinamos ne dėl lokacijos, o dėl svarbos.

Čia palaidota 3,3 mln. žmonių, tačiau lankytojai didžiausią dėmesį skiria čia amžiną ramybę radusiems asmenims, susijusiems su garsiąja Vienos muzikos istorija. Čia palaidotas Ludwigas van Beethovenas, Johannesas Brahmsas ir Johannas Straussas. Nors tikrasis Wolfgango Amadeuso Mozarto kapas yra visai kitur, šiose Vienos kapinėse yra ir jam skirtas paminklas.

Šios kapinės taip pat suskirstytos sektoriais: čia yra ir katalikams skirtas skyrius, protestančių kapinaitės, nedidelė teritorija rusų ortodoksams ir net dvi žydų kapinės.

Adresas: Simmeringer Hauptstrasse 234, 1110, Viena, Austrija

„Bonaventure“ kapinės JAV Džordžijos valstijoje

Šios kapinės įsteigtos vietoje, kur anksčiau buvo plantacija. Iš pradžių, nuo 1847 metų, jos vadintos Evergryno kapinėmis. „Bonaventure“ pavadinimas joms prigijo po to, kai kapines 1907 metais įsigijo Savanos miestas. Dabar šios kapinės įtrauktos į Nacionalinį istorinių vietų registrą.

Palaidotas šiose kapinėse ne vienas garsus asmuo: istorinė asmenybė Hugh Merceris, rašytojas ir poetas Conradas Aikenas, dainų kūrėjas Johnny Merceris (jis sukūrė garsiąją „Moon River“ ir daug kitų Holivudo išgarsintų melodijų).

Žydams skirtoje kapinių dalyje palaidotos holokausto aukos, kurių pelenai čia buvo atgabenti iš nacių darbo stovyklos.

„Bonaventure“ kapinės visame pasaulyje išgarsėjo po to, kai ant 1994 metais pasirodžiusios knygos „Midnight in the Garden of Good and Evil“ viršelio atsidūrė kapinėse esančios skulptūros „Bird Girl“ atvaizdas.

Adresas: 330 Bonaventure Road, Savana, JAV Džordžijos valstija.

Punta Arenaso kapinės, Čilė

Pietų Čilės Punta Arenaso municipalinėse kapinėse virš vieno XIX a. kapo stūkso daili mažo angelėlio, nuleidusio galvą ir sunėrusio rankas maldai, statula.

Koplyčiose, kurios buvo pastatytos XX a. pradžioje, ilsisi turtingiausių to meto šeimų palaikai, tarp jų ir Saros Braun. Teigiama, kad paaukodama pinigų pagrindinių kapinių vartų statyboms, ji turėjo vieną prašymą: kad po to, kai pro juos bus praneštas miręs jos kūnas, vartai liktų uždaryti amžiams. Šio pažado laikomasi iki šiol.

Adresas: 9, Punta Arenasas, Magelano ir Čilės Antarktidos regionas, Čilė

Novodevičės kapinės, Maskva

Įsikūrusios šalia XVI a. Novodevičės vienuolyno, įtraukto į Pasaulio paveldo sąrašą, Novodevičės kapinės patenka tarp trijų populiariausių Maskvos turistinių objektų.

Nors kapinės buvo įkurtos 1898 metais, jų svarba pradėjo augti nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio, kai iš mažesnių, naikinamų kapinių į jas buvo perkelti daugelio maskviečių, tarp jų ir Antono Čechovo, palaikai. Dabar šiose kapinėse laidojami tik garsūs žmonės.

Be būrio rusų dainininkų, rašytojų, mokslininkų, kosmonautų ir generolų, čia palaidotas Sovietų sąjungos vadovas Nikita Chruščiovas ir pirmasis Rusijos Federacijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Adresas: Lužneckio g. 2, Maskva.

Vudlono kapinės, Niujorkas

Įkurtos Bronkse 1863 metais, Vudlono kapinės Niujorke yra vienos didžiausių – jose priglausta 300 tūkst. sielų. Šios kapinės paskelbtos Nacionaliniu istoriniu paminklu.

Ties įėjimu į kapines stūkso marmurinis paminklas Pilietinio karo didvyriui admirolui Farragutui.

Jų teritorijoje amžinojo poilsio atgulė daug garsių asmenybių, įskaitant džiazo kompozitorių Duke`ą Ellingtoną, dainų kūrėją Irvingą Berliną, rašytoją Damoną Runyoną ir laikraščių leidėją Josephhą Pulitzerį.

Daugelis antkapių ir mauzoliejų šiose kapinėse yra sukurti garsių architektūros firmų. Paminkluose nesunku įžvelgti skulptorių talentą: geru pavyzdžiu gali būti angelas Angie Kinsley antkapyje, kurį sukūrė Danielis Frenchas – sėdinčio Abrahamo Lincolno statulos Lincolno memoriale autorius.

Adresas: Rytų 233-ioji gatvė, Bronksas, Niujorkas.

Veiverlio kapinės, Sidnėjus

Nors jie mirę ir palaidoti po žeme, Veiverlio kapinių, įsikūrusių ant skardžio virš Brontės Sidnėjaus rytuose, „gyventojai“ gali gėrėtis nuostabiu vaizdu į vandenyną.

Šios kapinės gali didžiuotis įspūdingais paminklais ir architektūra, tačiau verta atkreipti dėmesį ir į užrašus ant paminklų. Tarp 80 tūkst. mirusiųjų, nuo 1877 metų atgulusių čia amžinojo poilsio, yra asmenų, tikrąja to žodžio prasme padėjusių sukurti Australijos veidą, pavyzdžiui, Henry Lawsonas ir Dorothea Mackellar.

Kai žiūrovai stebės laidotuvių scenas Bazo Luhrmanno filme „The Great Gatsby“ („Didysis Getsbis“), kuris pasirodys 2013 metais, jie veikiausiai manys, kad veiksmas vyksta Long Ailande. Iš tikrųjų tos scenos buvo filmuojamos Veiverlio kapinėse.

Adresas: Šv. Tomo gatvė, Brontė, Sidnėjus.

Oscaro Wilde'o kapas, Per Lašezo kapinės, Paryžius

Per Lašezo kapinėse, kur žemišką kelionę užbaigė milijonas sielų, palaidotas Jimas Morrisonas, kurio gerbėjai nepaliauja reikšti savo meilės atminimo dovanomis. Minios žmonių renkasi ir prie Frederico Chopino kapo, kurį puošia lyra grojančios mūzos statula.

Šiose kapinėse galima išvysti ir bučinius airių dramaturgui bei rašytojui Oscarui Wilde`ui. Įžymybių sąrašą galima tęsti dar ilgai.

Jaudinanti vieta – virtinė skulptūrų, skirtų nacių aukoms. Čia galima išvysti paminklą žmonėms, žuvusiems per Prancūzijos pasipriešinimą, ir širdį veriančią skulptūrą, vaizduojančią išsekusią koncentracijos stovyklos auką.

Kiti lankytojai kloja gėles ant dainininkės Edith Piaf kapo. Teigiama, kad jos laidotuvėse 1963 metais dalyvavo 40 tūkst. žmonių.