„Sustabdyti reikia dabar, kol neprasidėjo eskalacija. Surizikuosiu ir pasiūlysiu nutraukti karo veiksmus. Taip, dauguma dabar, ypač Rusijoje, man gali sakyti: „Tada Donbase jau buvome nutraukę“. Bet dabar visai kitokia situacija. Karo veiksmus reikia nutraukti“, – sakė A. Lukašenka.

A.Lukašenka pasiūlė paskelbti paliaubas „be teisės perkelti, pergrupuoti pajėgas, be teisės perkelti ginkluotę, sviedinius, personalą ir techniką“.

„Viskas turi apmirti. Apmirti! Ir jeigu Vakarai eilinį kartą pabandys ta karo veiksmų pauze apgaule pasinaudoti savo veiksmų intensyvinimui, Rusija privalės pasitelkti visą savo karinės pramonės galią ir armiją, kad tik nebūtų konflikto eskalacijos; ir fosforo sviedinius, ir nusodrintą uraną – jeigu tik ir vėl bus bandoma apgauti“, – grasino A. Lukašenka, pasiūlęs šalims sėsti prie derybų stalo.

A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad Vakarų parama Kyjivui didina tikimybę, jog Ukrainoje kils branduolinis karas.

„Dėl Jungtinių Amerikos Valstijų ir joms paklūstančių valstybių pastangų (Ukrainoje) prasidėjo plataus masto karas (...) ties horizontu trečiasis pasaulinis karas ir branduoliniai gaisrai“, – sakė prezidentas per televizijos transliuotą kalbą įstatymų leidėjams ir baltarusiams.

Politikas akcentavo, kad „siekti pergalės nevalia“: „Branduolinės galios neįmanoma nugalėti. Jeigu Rusijos valdžia pajus, kad situacija grasina Rusijos žlugimu, tai bus panaudotas pats baisiausias ginklas. Negalima to leisti“.

Baltarusija šią savaitę patvirtino, kad, atsakydama į Vakarų spaudimą, įskaitant sankcijas ir tai, ką ji pavadino NATO valstybių narių karinių pajėgų stiprinimu prie jos sienų, priims Rusijos taktinius branduolinius ginklus.

Užsienio reikalų ministerijos pareiškimas buvo pirmasis po to, kai Rusijos prezidentas V. Putinas šeštadienį pareiškė, kad Maskva dislokuos taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje ir pastatys ten branduolinių ginklų saugyklą.

Tai būtų pirmasis Maskvos branduolinių ginklų dislokavimas už jos sienų nuo Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 m.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Rusijos branduoliniai ginklai suteikia apsaugą po to, ką ji pavadino Jungtinės Karalystės, JAV ir jų sąjungininkių spaudimo kampanija, kuria siekiama nuversti prezidento A. Lukašenkos vyriausybę.

„Per pastaruosius dvejus su puse metų Baltarusijos Respublika patyrė precedento neturintį politinį, ekonominį ir informacinį spaudimą iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės ir jos sąjungininkių NATO, taip pat Europos Sąjungos valstybių narių“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Minskas teigė, kad Rusijos planai neprieštaraus tarptautiniams neplatinimo susitarimams, nes pati Baltarusija nekontroliuos branduolinių ginklų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)