Tačiau nė viena iš 29 skurdžiausių pasaulio šalių oficialiai dar nepradėjo masinio skiepijimo, o daugiau nei du trečdalius vakcinų išplatino turtingiausios valstybės.

Šiuo metu pirmauja Izraelis, kur bent viena doze buvo paskiepyti jau 37 proc. gyventojų, o mažiausiai penktadaliui piliečių buvo suleista ir antroji dozė.

Vis tik daugiau nei trečdalis žmonijos (35 proc.) gyvena šalyse, kur vakcinavimo programos dar nė neprasidėjo.

Po Izraelio daugiausiai vakcinų išplatino šalys Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Persijos įlankoje.

Į priekį išsiveržia Britanija

Šioje grupėje pirmauja Jungtinės Karalystė: vakcinos suleistos jau 13,7 proc. jos gyventojų – tai yra daugiau nei JAV, kur paskiepyti 7,9 proc. piliečių.

Europos Sąjunga stojo į įnirtingą ginčą su Britanijos ir Švedijos farmacijos bendrove „AstraZeneca“ dėl galimybės įsigyti jos sukurtos vakcinos. Iki šiol Bendrijos teritorijoje paskiepyta tik 2,3 proc. visų gyventojų – suleista 12,7 mln. dozių.

Tuo metu Kinijoje šis skaičius siekia 24 mln., o Indijoje, kur gaminami daugelio vakcinų kūrėjų preparatai, suleista tik 4 mln. dozių.

Geriausiais rodikliais ES šiuo metu gali pasigirti Malta, kur paskiepyta 5,4 proc. visų gyventojų, Danija (3,2 proc.) ir Lenkija (3,1 procento).

Artimiausia JK varžovė Europoje yra Serbija, taip pat nepriklausanti Bendrijai. Šioje šalyje kiniška „Sinopharm“ ir rusiška „Sputnik V“ vakcina paskiepyti jau 6,2 proc. gyventojų.

Neturtingos šalys – už borto

Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) apgailestaujant, kad „turtingos šalys platina vakcinas, o mažiausiai išsivysčiusioms šalims lieka stebėti ir laukti“, mažiausiai 101 317 005 dozės buvo suleistos 77 labiausiai išsivysčiusiose šalyse ir teritorijose, rodo AFP duomenys.

Tačiau imunizavimo dar nepradėjo ir kai kuriuos turtingos valstybės, tokios kaip Japonija, Pietų Korėja ir Australija, kurioms pavyko suvaldyti pandemiją griežta sienų kontrole ir karantinu.

Pirmosios dozės pagal PSO programą COVAX, skirtą užtikrinti sąžiningesnį vakcinų paskirstymą, turi būti pristatytos šį mėnesį. Kol kas buvo padėta tik Gvinėjai, kur buvo išplatintos kelios dešimtys bandomųjų dozių.

Septynios vakcinos

Šiuo metu visame pasaulyje platinamos septynios vakcinos – visos jos suleidžiamos dviem dozėmis.

Šiaurės Amerikoje, Europoje, Izraelyje ir Persijos įlankoje dominuoja JAV milžinės „Pfizer“ ir vokiečių bendrovės „BioNTech“ preparatas ir amerikiečių kompanijos „Moderna“ alternatyva.

Britų bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtas produktas naudojamas JK, Indijoje, Mianmare, Šri Lankoje ir Maroke, o netrukus bus platinamas ir Europoje.

Indijoje taip pat naudojamas šios šalies įmonės „Bharat Biotech“ gaminama vakcina.

Imunizavimas rusišku preparatu „Sputnik V“ vykdomas Rusijoje, Argentinoje, Alžyre, Baltarusijoje ir Serbijoje.

Kiniška „Sinopharm“ vakcina skiepijama Kinijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Bahreine, Serbijoje, Seišeliuose ir Jordanijoje, o Indonezija ir Turkija naudoja kitą kinišką preparatą – „Sinovac“.

Tiek šių kiniškų vakcinų, tiek „Sputnik V“ kol kas galutinai nepatvirtino nei Pekinas, nei Maskva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)