Visgi nepaisant koronaviruso grėsmės šiuose rinkimuose prognozuojamas didelis rinkėjų aktyvumas.

Nuo pasaulinės pandemijos pradžios Pietų Korėja yra pirmoji koronaviruso protrūkio smarkiai paveikta šalis, kurioje vyksta visuotiniai rinkimai. Per rinkimų kampaniją ir balsavimo dieną šalis ėmėsi įvairių saugumo priemonių koronaviruso plitimo grėsmei sumažinti.

Parlamento rinkimai, kuriuose teisę atiduoti balsą turi 43,9 mln. rinkėjų, prasidėjo 6 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos laiku).

Visi piliečiai turi dėvėsi apsaugines veido kaukes. Atvykus į balsavimo apylinkę, kiekvienam rinkėjui pamatuojama temperatūra. Turintys temperatūros asmenys atiduoda balsą atskirose balsavimo kabinose, kurios iškart dezinfekuojamos.

Rinkėjų prašoma atvykus į balsavimo apylinkę dezinfekuoti rankas specialiu skysčiu ir mūvėti vienkartines pirštines, taip pat stovėti vienas nuo kito mažiausiai metro atstumu.

„Rengiame rinkimus labai sudėtingu metu, kai raginama laikytis socialinio atstumo ir apribota ekonominė veikla“, – antradienį sakė Rinkimų komisijos pirmininkas Kwon Soon-ilas (Kvon Sunilas).

„Prašau, ateikite rytoj į balsavimo apylinkes ir parodykite, kad jūs esate šios šalies šeimininkai“, – sakė jis.

Pietų Korėja buvo viena pirmųjų šalių, kuriai smogė koronavirusas, atsiradęs praėjusių metų pabaigoje Kinijoje.

Kurį laiką Pietų Korėja pagal koronaviruso protrūkio mastą užėmė antrą vietą pasaulyje. Visgi šaliai pavyko suvaldyti epidemiją pasitelkus masinį gyventojų testavimą ir užsikrėtusių asmenų kontaktų nustatymą panaudojant šiuolaikines priemones.

Rinkėjai, kurie karantinuojasi namuose, turės galimybę atiduoti balsą likus maždaug pusantros valandos iki balsavimo pabaigos, tačiau tik tokiu atveju, jei neturi koronaviruso infekcijos simptomų.

Balsavimas baigsis 18 val. vietos (vidurdienį Lietuvos laiku).

Aštuoniuose pagrindiniuose karantinavimo objektuose praėjusį savaitgalį buvo įrengti specialūs balsavimo punktai, kad gyventojai galėtų atiduoti savo balsą.

Tačiau namuose karantinavęsi rinkėjai, turintys ligos simptomų, balsuoti negalės.

Protrūkis smarkiai paveikė ir rinkimų kampaniją: užuot tradiciškai spaudę rinkėjams rankas ir daliję jiems ženklelius su savo vardais, kandidatai laikėsi griežtų socialinio atstumo taisyklių, tik retsykiais susidauždami su savo šalininkais kumščiais.

Daugelis kandidatų perkėlė agitaciją į socialinius tinklus, tokius kaip „Youtube“ ir „Instagram“, o kai kurie netgi ėmėsi savanoriškos veiklos ir prisidėjo prie dezinfekavimo darbų savo apygardose.

Rekordinis aktyvumas per išankstinį balsavimą

Praėjusią savaitę viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Gallup Korea“ surengta apklausa parodė, kad 27 proc. respondentų dėl epidemijos nelinkę dalyvauti rinkimuose.

Tačiau 72 proc. apklaustųjų nurodė nejaučiantys nerimo ir ketinantys balsuoti, todėl prognozuojamas didelis rinkėjų aktyvumas.

Praėjusį savaitgalį per išankstinį balsavimą savo balsus atidavė 11,7 mln. rinkėjų, tarp jų šalies prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas).

Palyginti greitas ir efektyvus epidemijos suvaldymas yra svarbus laimėjimas kairiojo sparno atstovui Moon Jae-inui, turint galvoje, kad šiuos rinkimus daugelis laiko referendumu dėl jo darbo prezidento poste. Vos prieš kelis mėnesius kritikai smarkiai pliekė valstybės vadovą dėl vangaus ekonomikos augimo ir jo pernelyg švelnios pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Trečiadienį Pietų Korėja pranešė apie 27 naujus koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejus. Septintą dieną iš eilės šalyje nustatoma mažiau nei 40 naujų šios ligos atvejų. Nuo pandemijos pradžios Pietų Korėjoje nustatyta beveik 11 tūkst. COVID-19 atvejų, 225 žmonės mirė.

33 metų Kim Ki-chulas sakė, kad mažėjantis naujų koronaviruso infekcijos atvejų skaičius padrąsino jį ateiti atiduoti balso.

„Palyginti su tuo, kaip su epidemija tvarkosi kitos šalys, Pietų Korėja pademonstravo išskirtinius dezinfekavimo ir [viruso) plitimo stabdymo pajėgumus, sustiprinusius mano pasitikėjimą vyriausybe“, – sakė jis.

Šiuo metu Moon Jae-ino darbu prezidento poste patenkinti 57 proc. šalies gyventojų, parodė praėjusią savaitę „Gallup“ atliktas tyrimas. Sausio pabaigoje per analogišką apklausą jį palankiai įvertino 41 proc. respondentų.

Moon Jae-ino Demokratų partija turi didžiausią frakciją parlamente, bet neturi daugumos, todėl priimant įstatymus priversta kliautis mažesnių politinių jėgų palaikymu.

Pietų Korėjos parlamentas renkamas pagal mišrią rinkimų sistemą, kai yra derinamos proporcinė ir mažoritarinė rinkimų sistemos.

Šiuose rinkimuose pirmą kartą balsuos dalis aukštųjų mokyklų studentų, nes Seulas rinkėjų amžiaus cenzą sumažino nuo 19 iki 18 metų.

Likus savaitei iki rinkimų šalyje įsigalioja draudimas rengti viešosios nuomonės apklausas. Paskutinis sociologinis tyrimas prieš rinkimus parodė, kad Moon Jae-ino Demokratų partiją palaiko 44 proc. rinkėjų ir ji pagal populiarumą smarkiai lenkia savo pagrindinę varžovę – opozicinę konservatyvią Vieningosios ateities partiją, remiamą 23 proc. korėjiečių.

Iš pradžių koronaviruso protrūkis darė neigiamą įtaką vyriausybės reitingui, „tačiau dabar, kai virusas plinta kitose šalyse, o Pietų Korėja sulaukia palyginti palankių įvertinimų, epidemija suteikė [valdžiai] pranašumo“, sakė Seulo nacionalinio universiteto komunikacijos profesorius Hahn Kyu-supas.