JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, o Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus Europą naujuoju koronaviruso pandemijos epicentru, senojo žemyno šalys ėmė uždarinėti sienas, mokyklas ir atšaukinėti renginius, siekdamos sulėtinti užkrato plitimą.

Volstryto akcijos penktadienį kilo po savaitės įspūdingų nuostolių, su kuriais finansų rinkos susidūrė dėl nerimo, kad koronaviruso protrūkis sukels pasaulinį nuosmukį.

„Norėdamas suteikti federalinei vyriausybei visus svertus, oficialiai skelbiu nacionalinę nepaprastąją padėtį“, – pareiškė D. Trumpas, pranešdamas, kad kovai su koronaviruso plitimu bus skirta 50 mlrd. JAV dolerių federalinių lėšų.

Priemonė patvirtinta tuo metu, kai Europoje sparčiai didėja užsikrėtusiųjų ir mirusiųjų skaičius, o PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) pareiškė, kad dabar žemyne ​​„užregistruota daugiau susirgimo atvejų ir mirčių nei visame likusiame pasaulyje, išskyrus Kiniją“.

Jis pavadino susiklosčiusią padėtį „tragišku etapu“ ir perspėjo, kad neįmanoma pasakyti, kada visame pasaulyje bus pasiektas viruso plitimo pikas.

Remiantis oficialiais šaltiniais, bendras mirčių skaičius išaugo iki daugiau nei 5 tūkst., įskaitant beveik 1,5 tūkst. Europoje, o susirgusiųjų skaičius visame pasaulyje viršijo 140 tūkstančių.

Italija, Ispanija ir Iranas, tapę protrūkio epicentrais, per pastarąsias 24 valandas registravo išaugusį susirgimų ir mirčių skaičių, tuo metu apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus pranešta Kenijoje ir Etiopijoje.

Patvirtinusi du pirmuosius atvejus, Venesuela paskelbė „budrumo būseną“, o Kolumbija uždarė savo sieną su Venesuela ir apribojo užsieniečių, kurie per pastarąsias 14 dienų buvo Europoje ir Azijoje, atvykimą.

Vyriausybės imasi griežtų apribojimų, kad būtų sustabdytas ligos plitimas, ir paviešino didelio masto ekstremalių situacijų finansavimo planus, siekdamos apriboti ekonominę žalą.

D. Trumpas pareiškė, kad JAV pirks didelius naftos kiekius strateginiams rezervams, o krizės metu studentai nemokės paskolų palūkanų. JAV prezidentas pabrėžė, jog „kitos aštuonios savaitės bus kritinės“.

JAV atstovų rūmai ankstyvą šeštadienį dauguma balsų patvirtino pagalbos paketą amerikiečiams, nukentėjusiems nuo protrūkio.

G7, turtingiausių pasaulio ekonomikų, vadovai pirmadienį surengs neeilinį aukščiausiojo lygio susitikimą vaizdo konferencijos priemonėmis, kad aptartų pandemiją.

Virusas sujaukė sporto ir kultūros renginių kalendorių – buvo atšaukti svarbiausi renginiai, pradedant Brodvėjumi ir baigiant Anglijos „Premier League“.

Virusu jau užsikrėtė keli visuomenės veikėjai – nuo Holivudo aktorių iki politikų, ir net Kanados pirmoji ponia.

„Didžiausia krizė per šimtmetį“

COVID-19, atsiradusi gruodį Kinijoje, smarkiai išplito pasaulyje, nors Azijoje pastarosiomis dienomis susirgimo atvejų mažėja.

Pietų Korėjoje, kuriai teko susidurti su didžiausiu ligos protrūkiu už Kinijos ribų, naujai pasveikusių pacientų skaičius pirmą kartą viršijo naujų užsikrėtimų skaičių, ir šalyje užregistruota mažiausiai naujų atvejų per tris savaites.

Šią savaitę Kinija pareiškė, kad pandemijos „pikas“ jos teritorijoje jau praėjo, nors ji vis dar pirmauja pagal mirčių ir užsikrėtimo atvejų skaičių.

Pekinas šeštadienį pranešė apie 11 naujų užsikrėtimo atvejų, ir pirmą kartą nuo protrūkio pradžios dauguma jų buvo įvežtiniai.

Italija, kuri yra labiausiai nukentėjusi šalis Europoje, užfiksavo didžiausią vienos dienos mirčių skaičių: per pastarąsias 24 valandas mirė 250 žmonių, o Ispanija paskelbė pavojaus padėtį, užsikrėtusiųjų skaičiui viršijus 3 000.

Daugybė Europos šalių uždarė savo sienas užsieniečiams, uždarė neesmines parduotuves, restoranus, viešbučius bei muziejus ir uždraudė viešus susibūrimus.

Lankomiausia pasaulio šalis Prancūzija uždarė Eiffelio (Eifelio) bokštą ir Luvrą dėl to, ką prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pavadino „didžiausia sveikatos krize Prancūzijoje per šimtmetį“.

Naujų priemonių imtasi po to, kai D. Trumpas šią savaitę uždraudė visiems keliautojams iš žemyninės Europos atvykti į Jungtines Valstijas 30 dienų, o Briuselis, kuris stengiasi palaikyti ES ekonomiką, netrukus pasmerkė tokį jo sprendimą.

Visose JAV uždaromos mokyklos, o vis daugiau amerikiečių lieka namuose. Tuo metu Luiziana tapo pirmąja valstija, atidėjusia savo Demokratų partijos pirminius rinkimus, per kuriuos renkamas kandidatas į prezidentus, o oro linijos paskelbė apie tolesnius planus nutraukti skrydžius.

Pentagonas nuo pirmadienio uždraudžia visiems savo kariškiams ir civiliams darbuotojams keliauti šalies viduje, kad padėtų sustabdyti viruso plitimą.

J. Trudeau laikosi karantino

Virusas smarkiai paveikė kasdienį gyvenimą. Parduotuvės, aikštės ir kavinės, kuriose paprastai būna daug žmonių, Italijoje ištuštėjusios. Šalyje nacionaliniu mastu imtasi uždarymo priemonių, dar niekada nematytų taikos metu.

Liga neaplenkia ir garsių žmonių. Anksčiau šią savaitę Holivudo žvaigždė Tomas Hanksas (Tomas Henksas) pareiškė, kad jis ir jo žmona yra užsikrėtę, vėliau Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) paskelbė, kad savarankiškai laikosi karantino po to, kai jo žmonos testas dėl COVID-19 buvo teigiamas.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) penktadienį sakė, kad jo tyrimas buvo neigiamas, susirgus jo aukšto rango patarėjui.

Dėl viruso atšaukta daug sporto renginių ir kilo klausimų dėl Tokijo olimpinių žaidynių likimo. Japonija griežtai atmetė D. Trumpo pareiškimą, kad „gal jie atidėtų jas metams“.

Jungtinės Karalystės vyriausybės pasirinkta atsargi strategija kai kam sukėlė nuostabą, karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) atidėjo savo įsipareigojimus, o gegužę numatyti vietos rinkimai buvo atidėti metams.

Valdžiai įspėjant, kad reikėtų vengti didelių susirinkimų, užsidarė tokios pramogų vietos kaip Disneilendas, o Indijos „Premier“ lygos kriketo varžybos buvo atidėtos.

Rusija uždaro savo sienas su Lenkija ir Norvegija užsieniečiams

Rusija uždarys savo sausumos sienas su Lenkija ir Norvegija užsieniečiams, siekdama apriboti naujojo koronaviruso plitimą, šeštadienį pranešė premjeras Michailas Mišustinas.

Ši priemonė įsigalios sekmadienio vidurnaktį ir galios visiems užsieniečiams, keliaujantiems „darbo, asmeniniais, studijų ar turistiniais tikslais“, išskyrus baltarusius, oficialių delegacijų narius ir Rusijos gyventojus, pranešime sakė ministras pirmininkas.

Čekijoje dėl koronaviruso uždaromos parduotuvės, restoranai ir barai

Čekijos vyriausybė šeštadienį uždarė daugumą parduotuvių, restoranų ir barų, siekiant sustabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Ši priemonė, galiosianti iki kovo 24-osios, netaikoma maisto ir elektronikos parduotuvėms, vaistinėms ir degalinėms.

„Norėjome, kad žmonės nebeitų į prekybos centrus“, – žurnalistams sakė premjeras Andrejus Babišas, paraginęs čekus būti tolerantiškus ir solidarius.

Restoranai ir barai taip pat nedirbs iki kovo 24 dienos, sakoma vyriausybės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Čekijoje iki šeštadienio ryto buvo užfiksuoti 150 koronaviruso atvejų ir nė vienos mirties.

Penktadienį vyriausybė paskelbė, kad laikinai neleidžiama užsieniečiams atvykti į šalį, o nuo pirmadienio čekai negalės palikti šalies.

Vyriausybė jau anksčiau paskelbė uždaranti mokyklas, teatrus, kino teatrus, galerijas ir muziejus bei uždraudė didesnius kaip 30 žmonių susibūrimus; išimtis taikoma tik laidotuvėms.

Graikijoje nuo koronaviruso mirė dar du žmonės

Graikija šeštadienį paskelbė apie dar du nuo koronaviruso mirusius žmones. Iš viso šalyje COVID-19 nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Ankstyvą šeštadienio rytą nuo koronaviruso Zakinto saloje mirė 67-erių metų amžiaus vyras. Prolemaidos mieste tuo tarpu virusas pasiglemžė 90-ies metų amžiaus vyro gyvybę. Abi koronaviruso aukos turėjo kitų sveikatos problemų.

Naujienų agentūros ANA teigimu, Zakinte miręs vyras koronavirusu užsikrėtė ligoninėje vakarų Graikijoje, kur mirė pirmoji koronaviruso auka šalyje.

Graikijoje koronavirusu užsikrėtę 190 žmonių, o penktadienį šalies valdžia uždarė parduotuves, barus ir restoranus bei turistų traukos centrus, kaip Atėnų Akropolis.

Šiuo metu Graikijoje veikia tik prekybos centrai, vaistinės ir gydymo įstaigos. Vyriausybė jau anksčiau dviem savaitėms uždarė mokyklas, universitetus, kino teatrus, sporto klubus ir kitas žmonių susibūrimo vietas.

Graikijos nacionalinis olimpinis komitetas (NOK) nutraukė olimpinės ugnies estafetę dėl koronaviruso plitimo, bet kovo 19 d. ugnis Atėnų stadione bus perduota Tokijo vasaros olimpinių žaidynių organizatoriams.

NOK tai paskelbė penktadienį po estafetės etapo Spartos mieste, kur tūkstančiai žmonių atėjo pažiūrėti į pakviestą deglo nešėju Holivudo žvaigždę Gerardą Butlerį, kuris atliko legendinio spartiečių karaliaus Leonido vaidmenį filme „300“.

Tuo tarpu Graikijos vyriausybės atstovas spaudai Stelios Petsas paskelbė, kad jo žmonai diagnozuotas koronavirusas, todėl jis dvi savaites saviizoliuosis.

Filipinų sostinėje dėl koronaviruso įvedama komendanto valanda

Maniloje, turinčioje 12 mln. gyventojų, naktį įvedama komendanto valanda, Filipinams stiprinant pastangas pažaboti naujojo koronaviruso plitimą, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Ši priemonė ir prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) įsakymas izoliuoti sostinę nuo likusios šalies įsigalios sekmadienį.

Filipinuose užregistruoti 98 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir aštuonios mirtys.

Sveikatos apsaugos sekretorius Francisco Duque (Fransiskas Dukė) šeštadienį perspėjo, kad užsikrėtusiųjų skaičius šalyje veikiausiai augs.

„Ilgai neužtruks. Tai įvyks labai greitai“, – sakė jis.

Žmonės turės likti namie nuo 20 val. iki 5 val., o išimtys daromos tik vykstant į darbą, nusipirkti būtinų prekių ar prireikus medikų pagalbos.

„Norime, kad liktumėte namuose. Užsikrėtimo rizika auga, kai kur nors vykstate“, – pareiškė Metropolinės Manilos plėtros tarnybos generalinis direktorius Jose Arturo Garcia (Chosė Arturas Garsija).

Septyniolikos Manilos rajonų merai taip pat ragina laikinai uždaryti prekybos centrus.

Ketvirtadienį R. Duterte pranešė, kad nuo sekmadienio nutraukiamas susisiekimas su Manila.

Be to, mėnesiui uždaromos mokyklos, uždrausti masiniai renginiai.

Komendanto valandos pažeidėjus bus leidžiama sulaikyti, jei jie nepaisys policijos nurodymų eiti namo, sakė vidaus reikalų sekretorius Eduardo Ano (Eduardas Anas).

Ruandoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Ruanda šeštadienį patvirtinto pirmąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį šalyje. COVID-19 diagnozuotas Indijos piliečiui, kuris praeitą savaitę į Ruandą atvyko iš Mumbajaus, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Jis šiuo metu stabilios būklės izoliuotas ir gydomas atskirai nuo kitų pacientų. Tiriami visi jo kontaktai“, – pridūrė SAM.

Ruanda yra trečia Rytų Afrikos šalis, kurioje per pastarąsias dvi dienas patvirtintas koronaviruso atvejis. Penktadienį apie pirmuosius užsikrėtimus pranešė Kenija ir Etiopija.

Ruandos oro linijos „RwandAir“ atšaukė skrydžius į Kiniją, Izraelį ir Indiją, šalyje taip pat atšaukti koncertai, susibūrimai, mugės ir sporto renginiai.

Iranas pranešė apie 97 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus, bendras skaičius – 611

Iranas šeštadienį pranešė, kad koronavirusui pareikalavus dar 97 gyventojų gyvybių, bendras mirusiųjų skaičius šalyje padidėjo iki 611, be to, išaugo patvirtintų susirgimo atvejų skaičius.

Sveikatos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras (Kianušas Džahanpuras) teigė, kad „prie patvirtintų susirgimų skaičiaus per pastarąsias 24 valandas prisidėjo 1 365 nauji atvejai“, taigi, bendras susirgusiųjų skaičius dabar siekia 12 729.

K. Jahanpouras per spaudos konferenciją pažymėjo, kad iki šiol pasveiko daugiau nei 4,3 tūkst. asmenų, kuriems buvo patvirtintas virusas.

Daugiausia naujų atvejų užfiksuota Teherano provincijoje – 347, Isfahane – 155, o šiauriniame Alborzo regione – 134.

„Natūralu, kad patvirtintų atvejų skaičius didės“, kadangi Iranas didina laboratorinių mėginių ir tyrimų apimtis, nurodė K. Jahanpouras.

Sekdama Europos pavyzdžiu, JK planuoja dėl koronaviruso uždrausti didelius renginius

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), sulaukęs kritikos dėl savo atsargios pozicijos reaguojant į naujojo koronaviruso protrūkį, ruošiasi peržiūrėti saugumo priemones ir uždrausti didelius masinius renginius, šeštadienį informavo šaltiniai iš vyriausybės.

Skubų teisės aktą planuojama kitą savaitę priimti parlamente, o toks draudimas įsigaliotų nuo kito savaitgalio.

Pagal planuojamą įstatymą būtų uždrausti tokie renginiai kaip birželį rengiami Vimbldono teniso turnyras ir Glastonberio muzikos festivalis, taip pat didelės žirgų lenktynės.

Remiantis dabartiniu vyriausybės planu, siekiama atitolinti protrūkio piką iki to laiko, kai sušils orai, kad būtų sušvelnintas smūgis sveikatos apsaugos tarnybai. Tuo metu simptomus pajutusiems žmonėms patariama savaitę izoliuotis.

Vyriausybei patarinėjantys sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad jei drastiškų priemonių būtų imtasi pernelyg anksti, jų poveikis būtų ribotas, be to, gyventojai būtų išvarginti dar nepasiekus krizės piko.

Tačiau nemažai renginių, įskaitant „Premier“ lygos futbolo varžybas, Londono maratoną ir gegužę turėjusius vykti vietos valdžios rinkimus, buvo atšaukti arba atidėti.

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) atidėjo kitą savaitę planuotus savo įsipareigojimus „atsargumo sumetimais“, pranešė Bakingamo rūmai.

Monarchės vyriausiasis sūnus princas Charlesas (Čarlzas) atidėjo kitą savaitę turėjusią prasidėti kelionę į Bosniją, Kiprą ir Jordaniją.

JK užregistruoti 798 naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejai, 10 žmonių nuo jos mirė, rodo naujausi duomenys.

Tačiau vienas aukšto rango sveikatos pareigūnas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad užsikrėtusiųjų šalyje gali būti iki 10 000.

B. Johnsonas sulaukia vis daugiau spaudimo sekti kitų Europos šalių lyderių pavyzdžiu ir atšaukti didelius renginius, tačiau britų premjeras yra sakęs, kad jo vyriausybė tokių priemonių imsis tik tada, kai gaus atitinkamas sveikatos pareigūnų rekomendacijas.

Sveikatos ekspertai šeštadienį pareikalavo, kad jų kolegos patartų vyriausybei „skubiai ir atvirai dalytis moksliniais įrodymais, duomenimis ir modeliais“, kuriais remiantis priimami sprendimai.

„Skaidrumas yra būtinas atgauti mokslininkų bendruomenės, sveikatos apsaugos bendruomenės ir visuomenės supratingumą, bendradarbiavimą ir pasitikėjimą“, – sakoma sveikatos ekspertų laiške, kurį šeštadienį paskelbė leidinys „The Times“.