Ypatingo ažiotažo sulaukta JAV ir Didžiojoje Britanijoje. Šiose šalyse gyventojai perka kuprines su specialiais rinkiniais – jose yra pirmo būtinumo prekės. Jie taip pat įnirtingai ieško pačių saugiausių vietų, kur galėtų išgyventi pasaulinę katastrofą.

Tokių panikuojančių žmonių nestinga ir Rusijoje. Pavyzdžiui, Tomske iš parduotuvių lentynų sparčiai dingsta „išgyvenimo komplektai“, kuriuose galima rasti muilą, virvę, grikių, degtinės butelį, medikamentų, šprotų, žvakių, degtukus ir užrašų knygelę.

Pasaulio pabaigos laukimu gyvena ir kai kurie Latvijos gyventojai, superkantys produktus bei įsirengiantys saugias buveines bunkeriuose ir rūsiuose. Vis dėlto, dauguma latvių nusiteikę optimistiškai ir jokių specialių apsipirkimų nesiima. Apie tai byloja ir prekybos tinklo „Maxima“ pateikti duomenys: gruodį žuvies ir mėsos konservų nupirkta netgi mažiau nei lapkritį. Taip pat mažiau perkama cukraus, tačiau keturis kartus išaugo makaronų pardavimai. Patys pardavėjai tai sieja veikiau su šiems produktams taikomomis nuolaidomis, nei artėjančia pasaulio pabaiga.

O štai kitame Latvijos mieste – Cėsyje – išaugo žvakių ir kišeninių žibintuvėlių pardavimai, taip pat perkama daugiau sausų sultinių, bulvių košės ir sriubų pakelių. Įdomu tai, kad apklausus latvius, kokį latvišką produktą jie norėtų suvalgyti pasaulio pabaigos išvakarėse, didžioji dalis respondentų atsakė – tortą „Cielaviņa“.

Latvijos kovos su totalitarinėmis sektomis komiteto pirmininkas Olegas Nikiforovas paaiškino, kad pasaulio pabaigos laukimo situacija gali pasinaudoti daugelis Latvijos teritorijoje veikiančių sektų. Jis pranešė, kad kai kuriose mokyklose skleidžiami gandai, jog neverta mokytis, nes esą artėja apokalipsė. Tiesa, Latvijos Vidaus reikalų ministerija kol kas tokios informacijos nepatvirtino.

Mokslininkai į šią problemą žvelgia iš kitos pusės – ekspertai mano, kad geologiniai pokyčiai, kurių neišvengs ir Latvija, prasidės ne anksčiau nei 2060 metais. Tuo metu gali pasikeisti žemės reljefas, laukiama potvynių ir kitų kataklizmų.