1,1 mlrd. pasaulio katalikų atsisveikino su ganytoju.

Pranešama, kad Šv. Petro aikštėje buvo susirinkę apie 300 tūkst. žmonių.

Popiežiaus karstas, gedulingai skambant Švento Petro bazilikos varpams, buvo išneštas į aikštę, kur į pamaldas po atviru dangumi susirinko šimtai juodais kostiumais vilkinčių pasaulio lyderių ir kardinolų purpuriniais drabužiais. Karstas buvo padėtas ant bažnyčios laiptų, kur daugiau nei prieš 26 metus Karolis Voityla pirmą kartą pasirodė tapęs popiežiumi. Raudonos Šventojo rašto knygos, padėtos ant popiežiaus karsto, puslapius sklaidė vėjo šuorai.

Į ceremoniją Vatikane, kurią tiesiogiai tarnsliavo 150 televizijos kanalų visame pasaulyje, susirinko šimtai tūkstančių piligrimų, paversdami Šv. Petro aikštę ir aplinkines gatves plevėsuojančių vėliavų jūra - dauguma jų iš popiežiaus gimtosios Lenkijos, švietė raudonomis baltomis spalvomis. Policija reguliavo tūkstantines tikinčiųjų minias, besiveržiančias į priekį. Daug žmonių, neatlaikę stiprių susikaupusių emocijų, net praranda sąmonę.

Teigiama, kad apie 2 mln. žmonių aplinkinėse gatvėse stebėjo gedulines pamaldas milžiniškuose ekranuose.

Jonui Pauliui II, kuris pe 26 savo pontifikato metus tiek daug keliavo, kad sudėjus jo kelionių maršrutus jie 30 kartų apjuostų pasaulį, paskutinė kelionė - pati trumpiausia.

Su popiežiumi atsisveikinti Romoje susirinko maždaug 4 milijonai tikinčiųjų, tačiau dėl saugumo sumetimų stengiamasi atrasti kompromisą – suteikti tikintiesiems galimybę paskutinįsyk išvysti iš arti ketvirtį amžiaus Katalikų bažnyčiai vadovavusį popiežių, bet ir apsaugoti šimtus į laidotuves atvykusių aukščiausių pasaulio pareigūnų.

Minioms tikinčiųjų, dalyvavusių gedulingose mišiose, ėmus skirstytis iš Šv. Petro aikštės, priešinga kryptimi patraukė daug žmonių, kurie negalėjo ten patekti per laidotuvių ceremoniją. Geras pareigūnų darbas ir koridoriai pėstiesiems, atitverti geležiniais barjerais gatvėse, vedančiose į Vatikaną, padeda išvengti grūsties.

Keturi karaliai, penkios karalienės ir mažiausiai 70 prezidentų bei premjerų dalyvaus tris valandas truksiančiose gedulinėse pamaldose Šv.Petro aikštėje. Tarp aikštėje susirinkusių pasaulio lyderių yra Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas, Italijos premjeras Silvio Berlusconi, JAV prezidentas George'as W.Bushas, taipogi Irano prezidentas Mohammadas Khatami.

Penktadienį pasauliui stabtelėjus į paskutinę kelionę palydėti popiežiaus Jono Pauliaus II, visame Žemės rutulyje skambėjo varpai, nuo Kalkutos gatvių iki pačios Afrikos centro plevėsavo iki pusės stiebo nuleistos vėliavos, o milijonai žmonių prigludo prie televizorių stebėti tiesioginės jo laidotuvių transliacijos.

Tuo metu, kai Šv.Petro aikštėje Romoje skirtingo tikėjimo prezidentai ir karaliai prisijungė prie milijoninės minios piligrimų, kad popiežiui atiduotų paskutinę pagarbą, daugybė žmonių laidotuvių ceremoniją stebėjo per milžiniškus ekranus, pastatytus jų miestuose.

Per trijų valandų apeigas daugelyje sostinių ištuštėjo gatvės - žmonės susirinko prie televizorių žiūrėti laidotuvių apeigų, kurias transliavo šimtai televizijos kanalų.

Manoma, kad laidotuves per televiziją stebėjo keli milijardai žmonių. Tarp šalių, kuriose transliuotos šios vienos iškiliausių pastarųjų laikų asmenybių laidotuvės, - musulmoniškos Azijos valstybės, komunistinis Vietnamas.

Popiežius palaidotas Šv. Petro bazilikos kriptoje

Šv. Mišioms pasibaigus karstas buvo perkeltas į kriptą po Šv. Petro bazilika. Laidojimo ceremonijoje, kuri vyko be žurnalistų ir televizijos kamerų, dalyvavo tik keli žmonės - kamerlengas, keletas kardinolų ir pontifiko giminaičiai. Raudonomis juostomis sutvirtintas kiparisinis karstas buvo įdėtas į cinkuotą karstą, o šis į dar vieną, padarytą iš ąžuolo. Karstas palaidotas kriptoje. Pagal popiežiaus prašymą, jis palaidotas žemėje, o ne ištaigingame sarkofage. Jo kapą uždengė marmuro plokštė, ant kurios užrašas skelbia "Joannes Paulus II 1920-2005".

Jono Pauliaus II palaikai ilsėsis toje vietoje, kur anksčiau buvo palaidotas popiežius Jonas XXIII. Jis 2001-aisiais po beatifikavimo buvo perkeltas į stiklinį sarkofagą Šv. Petro bazilikoje.

Jonas Paulius palaidotas netoli tos vietos, kurioje, anot Bažnyčios raštų, yra Petro, pirmojo popiežiaus, kapas. Vatikano požemius sudaro kelios didelės patalpos, kuriose palaidota daugiau kaip 160 popiežių.

Jono Pauliaus II kapą Šv. Petro bazilikoje tikintieji galės lankyti tik po kelių dienų, pranešė Italijos visuomeninė televizija, remdamasi šaltiniais Vatikane.

J.Ratzingeris: jis buvo kunigas iki galo

Popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvės, kurios jau dabar apibūdinamos kaip didžiausios naujųjų laikų istorijoje, truko apie tris valandas. Apeigoms vadovavo vienas artimiausių popiežiaus draugų ir pagalbininkų Kardinolų kolegijos dekanas Vokietijos kardinolas Josephas Ratzingeris, jose taip pat dalyvavo 170 kardinolų ir Stačiatikių bažnyčios patriarchai.

"Šiandien žemėje laidojame jo palaikus kaip nemirtingumo sėklą. Mūsų širdys kupinos liūdesio, tačiau tuo pačiu metu - ir džiaugsmingos vilties ir didelio dėkingumo", - sakė jis.

"Popiežius, - susijaudinusiu balsu sakė kardinolas, - ėjo visur, nešdamas vaisius, kurie išlieka. Jis buvo kunigas iki galo, kadangi paskyrė savo gyvenimą Dievui, tikintiesiems ir visai žmonijai, kasdien tarnaudamas Bažnyčiai. Ypač per sunkų išmėginimą, kurį patyrė pastaraisiais mėnesiais".

J. Ratzingeris priminė, kad pirmuoju savo pontifikato laikotarpiu Šventasis Tėvas itin daug keliavo. Iš viso jis atliko 104 keliones į užsienį. "Bet vėliau Jonas Paulius II vis labiau vienijosi su Kristaus kančia. Popiežiaus tylėjimas buvo iškalbingas ir vaisingas", - pabrėžė kardinolas.

Kalbėdamas apie paskutines Jono Pauliaus II gyvenimo dienas, J. Ratzingeris pasakė: "Mes visi nepamiršime, kaip paskutinį Jo gyvenime Velykų sekmadienį kančios žyme paženklintas Šventasis Tėvas dar sykį pasirodė Apaštališkųjų rūmų lange ir paskutinį kartą palaimino miestą ir pasaulį".

"Galime neabejoti, kad mūsų mylimas popiežius žiūri į mus pro Viešpaties namų langą ir laimina mus. Taip, palaimink mus, Šventasis Tėve. Patikime Tavo sielą Dievo Motinai, kuri lydėjo Tave kasdien ir ves dabar į amžinąją šlovę", - baigdamas pasakė kardinolas J. Ratzingeris.

Prieš laidotuves Šventojo Tėvo palaikai buvo perkelti į kiparisinį karstą ir atnešti į aptvertą teritoriją priešais baziliką. Popiežiaus veidą dengė balto šilko šydas. Karste įdėtos jo pontifikato metu nukaltos monetos, balta mitra ir lotyniški dokumentai, išsamiai pasakojantys apie Jono Pauliaus II gyvenimą.

Per Šv. Mišias taipogi buvo skaitoma Evangelija, gedulingas giesmes giedojo Siksto koplyčios choras. Iš anksto parinkti tikintieji maldas skaitė prancūzų, suahelių, filipiniečių, lenkų, vokiečių ir portugalų kalbomis. Visuotinė malda buvo sakoma lotyniškai.

Galvas nulenkė 200 valstybių vadovai

Šv.Petro aikštėje taip pat susirinko maždaug 2,5 tūkst. visų tikėjimų ir tautų dignitorių bei garbingų svečių, tarp kurių - JAV prezidentas George'as W.Bushas, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas, Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas, Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Charlesas, Meksikos prezidentas Vicente Foxas ir nemažai arabų šalių lyderių.

Dėl abėcėlinės susodinimo tvarkos greta vienas kito atsidūrė amžini priešai, pavyzdžiui, Irano prezidentui Mohammadui Khatami tikriausiai teks sėdėti greta Izraelio prezidento Moshe Katsavo.

Roma akylai saugoma

Italija virš Romos centro uždarė oro erdvę ir pasitelkė papildomas pajėgas. Užtikrinti saugumą per popiežiaus, kuris buvo giriamas už savo vaidmenį nuverčiant komunizmą, bet kai kurių kritikuojamas dėl itin griežtos pozicijos kai kuriais moraliniais klausimais, laidotuves padės ir priešlėktuvinės raketos bei patruliniai laivai.

Romos valdžia nurodė penktadienį uždaryti visas valstybines įstaigas, mokyklas bei muziejus ir paragino žmones nevažinėti automobiliais, kad gatvėse nekiltų sumaištis.

Po laidotuvių prasidės devynias dienas truksiančios ceremonijos. Popiežių rinksianti konklava prasidės balandžio 18 dieną.

Lenkija atsisveikina su popiežiumi

Lenkijoje popiežiaus Jono Pauliaus II laidotuvių pradžią penktadienį skelbė varpų skambėjimas ir sirenų gausmas. Kai Romoje prasidėjo lenkų tautybės pontifiko laidotuvių apeigos, Varšuvoje pasigirdo 26 salvės, kuriomis pažymėti 26 Jono Pauliaus II popiežiavimo metai.

Milijonai lenkų visą naktį budėjo, dalyvavo už popiežių Joną Paulių II aukojamose Mišiose - taip jie atsisveikina su garsiuoju savo tautiečiu, įkvėpusiu kovai su komunizmu ir vedusiu šalį į Europą. Naktį daugelyje Lenkijos miestų dešimtys tūkstančių žmonių degino žvakes gatvėse, pavadintose Jono Pauliaus II vardu.

Prie Krokuvos, kur Karolis Voityla prieš tapdamas popiežiumi buvo kardinolu, esančiame Blonės lauke penktadienį, jau antrą dieną, apie milijoną žmonių didžiuliame ekrane stebi transliacijas iš Vatikano.

Miestuose pro langus iškištos plevėsuoja vėliavos. Taksi automobiliai, autobusai visas šešias gedulo dienas važinėja su gedulo ženklais. Penktadienį įstaigos nedirba. Per televiziją, radiją transliuojami Jono Pauliaus II pamokslai.

Tūkstančiai meksikiečių dalyvavo atsisveikinimo su popiežiumi renginiuose

Tūkstančiai katalikų Meksikoje, kur Jonas Paulius II lankėsi penkis kartus, per naktį stebėjo, kaip Vatikane atsisveikinama su popiežiumi Jonu Pauliumi II, kurį meksikiečiai pamilo už tai, kad jis padėjo užbaigti dešimtmečius trukusią priešpriešą tarp bažnyčios ir ateistinės valstybės.

Daugybė žmonių su žvakėmis, Šv. Tėvo nuotraukomis plūste plūdo prie Gvadalupės bazilikos, švenčiausios Meksikoje šventyklos, kad dalyvautų Šv. Mišiose bei stebėtų didžiuliuose ekranuose transliuojamą ritualą, vykstantį Šv. Petro aikštėje Vatikane.

Tūkstančiai meksikiečių, netilpę į baziliką, liko gatvėse. Tiesioginę laidotuvių transliaciją savo namuose stebėjo dar daugiau žmonių.

Gatvėse meksikiečiai galėjo matyti baltą papamobilį, kuriuo Šv. Tėvas naudodavosi atvykęs į Meksiką. Jį meksikiečiai apmėtė gėlėmis. Papamobilyje buvo tik vairuotojas ir popiežiaus asmens sargybinis. Šv. Tėvo vieta buvo tuščia. Joje - popiežiaus apdaras ir fotografija.

Popiežius daug prisidėjo prie to, kad baigtųsi priešprieša tarp bažnyčios ir valstybės. Meksika po Brazilijos yra antroji pasaulyje katalikų skaičiumi. Apie 85 procentai iš daugiau kaip 100 milijonų gyventojų yra aktyvūs katalikai.

Gedi Europos, Afrikos ir Azijos valstybės

Irako valstybinė televizija "Al-Iraqiyah" taip pat tiesiogiai transliavo laidotuvių ceremoniją, žiūrovams pažymėjusi, kad pontifikas priešinosi 2002 metų JAV vadovaujamai invazijai Saddamui Husseinui nuversti ir jautė užuojautą karo niokojamai šaliai.

Iškilminga laidotuvių ceremonija tiesiogiai buvo rodoma ir Jeruzalėje, kurią Jonas Paulius II aplankė 2000 metais, per Didįjį krikščionybės jubiliejų. Iškilmes transliavusios valstybinė ir privačios televizijos priminė, kad popiežius ragino Šventojoje Žemėje būti labiau tolerantiškus.

Airijoje, kurios dauguma gyventojų yra katalikai, Romos katalikų mokyklos penktadienį buvo uždarytos, tačiau valdžios sprendimas neskelbti valstybinės nedarbo dienos papiktino kai kuriuos bažnyčios atstovus.

Buvęs popiežiaus sekretorius vyskupas Johnas Magee laikraščiui "Examiner" sakė, jog išgirdęs, kad nesirengiama paskirti tam dienos, "negalėjo tuo patikėti", juolab kad kitos šalys, tarp jų ir Kuba, paskelbė trijų dienų gedulą.

Indijos rytiniame Kalkutos mieste specialias pamaldas surengė Nobelio premijos laureatės velionės Motinos Teresės įsteigtai labdaringai organizacijai priklausančios vienuolės.

Nors Indijoje iš daugiau kaip milijardo gyventojų vos du procentai yra krikščionys, 2003 metais popiežiaus Jono Pauliaus II populiarumas čia itin išaugo, kai jis Motiną Teresę paskelbė palaimintąja.

Libane, kur iš 3,5 milijonų gyventojų maždaug 38 proc. yra krikščionys, kaip ir daugelyje Europos valstybių skambėjo varpai.

Popiežių prisiminė ir Afrikos gyventojai. Pietų Afrikos Respublikos Soveto miestelyje buvo laikomos specialios mišios prisimenti žmogų, kritikavusį šalyje galiojusį rasistinį režimą.

Net ir tose valstybėse, kurių santykiai su Vatikanu nėra labai draugiški, katalikai minėjo atsisveikinimą su popiežiumi.

Kinijoje, kur apie ceremoniją Vatikane nebuvo pateikiama kone jokių žinių, amžino poilsio atgulusį pontifiką minėjo tiek senosios valstybinės Pekino bažnyčios, tiek pogrindiniai tikinčiųjų susirinkimai šalies kaimuose.

Stačiatikių dominuojamoje Graikijoje popiežiaus gedėjo 50 tūkst. katalikų tikėjimą išpažįstančių graikų. Vien tik Šventojo Dionizo katalikų katedroje Atėnuose susirinko apie 2 tūkstančiai žmonių. Taip pat stačiatikių vyraujamoje Rumunijoje penktadienis buvo valstybinio gedulo diena. Televizijos stotys buvo paragintos nerodyti pramoginių laidų. Popiežiaus atminimui čia išleistas pašto ženklas.

Nigerijoje, didžiausioje gyventojų skaičiumi Afrikos šalyje, popiežiaus gedėjo daugelis iš 40 milijonų katalikų. Penktadienį daugybė tikinčiųjų susirinko ir Filipinuose, šalyje su didžiausiu katalikų skaičiumi Azijoje. Vien tik sostinėje Maniloje tūkstančiai žmonių didžiuliuose ekranuose drauge stebėjo pontifiko laidotuves

Kitose šalyse popiežiaus laidotuvėms nebuvo teikiama daug dėmesio.

Nors Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas ir jo žmona Cherie dalyvavo popiežiaus laidotuvėse Romoje, pačioje Britanijoje vykę renginiai buvo labai kuklūs.

Trafalgaro aikštėje pastatytame ekrane laidotuves stebėjo vos 200-300 žmonių, o Vestminsterio katedroje Londone į popiežiaus garbei laikomas mišias susirinko apie 100 žmonių.