JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį pažadėjo palaikyti Prancūziją medžiojant atakų Paryžiuje vykdytojus ir „dvigubinti“ pastangas siekiant eliminuoti džihadistų tinklą „Islamo valstybė“ (IS).

Po susitikimo su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu B. Obama sakė, kad abu jie susitarė demonstruoti solidarumą su Prancūzija susekant atakų Paryžiuje kaltininkus ir stiprinant kampaniją už IS „eliminavimą“.

B. Obama pasmerkė atakas Paryžiuje, per kurias žuvo 129 žmonės, ir dviejų sprogdintojų mirtininkų išpuolį Ankaroje spalio 10 dieną, kai žuvo 102 žmonės.

„Nekaltų žmonių žudymas, paremtas iškreipta ideologija, yra ataka ne tik prieš Prancūziją, ne tik prieš Turkiją, bet ... ir prieš civilizuotą pasaulį“, – sakė B.Obama po derybų su R.T.Erdoganu, įvykusių Turkijos Antalijos kurorte prieš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as atšaukė savo dalyvavimą šiame viršūnių susitikime ir liko Paryžiuje dorotis su jo šalį sukrėtusių atakų padariniais.

„Kaip mes, esu tikras, kiekvienas pasakėme prezidentui Hollande'ui ir Prancūzijos žmonėms, mes solidarizuojamės su jais medžiojant šio nusikaltimo kaltininkus ir patraukiant juos atsakomybėn“, – po susitikimo su Turkijos lyderiu žurnalistams sakė B.Obama.

Lyderiai susitarė stiprinti savo kampaniją už „Islamo valstybės“, kuri dar vadinama ISIL ir „Daesh“, eliminavimą, sakė jis.

„Mes padvigubinsime savo pastangas dirbdami su kitomis koalicijos narėmis, kad nulemtume taikią pereigą Sirijoje ir eliminuotume „Daesh“ kaip jėgą, kuri gali sukelti tiek daug skausmo ir kančių žmonėms Paryžiuje, Ankaroje ir kitose Žemės rutulio dalyse“, – sakė B. Obama.

Tuo tarpu renginio šeimininkas R. T. Erdoganas sakė, kad Dvidešimtuko lyderiai pasiųs „labai stiprią, griežtą“ žinią dėl teroro po kruvinų atakų Paryžiuje.

„Manau, kad mūsų pozicija prieš tarptautinį terorizmą pasireikš labai stipria, griežta žinia G-20 viršūnių susitikime“, – sakė R. T. Erdoganas po susitikimo su JAV prezidentu ir prieš pat oficialų viršūnių susitikimo atidarymą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo ruožtu pažymėjo, kad pasaulis prieš pasaulinio terorizmo grėsmę stoti galės tik tuo atveju, jei suvienys savo pastangas prieš ją.

„Terorizmo grėsmę galėsime spręsti tik ... jei visa tarptautinė bendrija suvienys savo pastangas“, – sakė V. Putinas.

N. Sarkozy ragina Vakarus prieš „Islamo valstybę“ kovoti kartu su Rusija

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ragina Vakarus su Rusija sukurti vieną tarptautinę koaliciją kovai su „Islamo valstybe“ (IS), skelbia „Reuters“.

IS prisiėmė atsakomybę dėl 129 gyvybes nusinešusių išpuolių Paryžiuje.

„Mes turime padaryti išvadas dėl situacijos Sirijoje. Mums reikia visų, net Rusijos pagalbos, kad nugalėtume IS. Sirijoje negali būti dviejų koalicijų“, – žurnalistams sakė N. Sarkozy po susitikimo su šalies prezidentu Francois Hollande'u.

Jis atskleidė nerimą dėl to, kad ir Rusija, ir JAV vadovaujama koalicija, kuriai priklauso Prancūzija, vykdo operacijas prieš IS Sirijoje, tačiau tai atlieka skirtingais būdais ir neturi bendros nuomonės dėl konflikto sprendimo.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sekmadienį sakė, kad kol kas per anksti kalbėti apie draugiškų santykių atkūrimą tarp Rusijos ir Vakarų valstybių.

Anot N. Sarkozy, jis su dabartiniu Prancūzijos prezidentu aptarė naujos imigracijos ir saugumo politikos Europoje poreikį bei įstatymų griežtinimą asmenims, kurie įtariami palaikantys ryšius su islamistais.

Praėjusį mėnesį buvęs Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy sulaukė daug kritikos dėl neoficialaus vizito į Rusiją, kur jis susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu.

G-20 lyderiai tylos minute paminėjo atakų aukas

Pasaulio lyderiai, sekmadienį Turkijos Antalijos kurorte prasidedant dvi dienas truksiančiam Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui, tylos minute paminėjo teroro atakų Paryžiuje ir Ankaroje aukas.

„Kviečiu visus jus surengti tylos minutę už tuos, kas neteko savo gyvybių per teroristines atakas, tarp jų, ypač, Ankaroje ir Paryžiuje“, – pasakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, paminėdamas spalį įvykdytus mirtininkų išpuolius Ankaroje, kai žuvo 102 žmonės, ir šio penktadienio atakas Paryžiuje, pareikalavusias 129 gyvybių.