Paskutinį kartą princas Philipas viešumoje pasirodė per liepos mėnesį surengtą karinę ceremoniją Vindzoro pilyje, praėjus kelioms dienoms po dalyvavimo vaikaitės princesės Beatrice (Beatris) sutuoktuvių apeigose.

Žemiau pateikiame kai kurių pasaulio lyderių reakcijas.

Britanija

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė užuojautą monarchei dėl sutuoktinio mirties, pabrėždamas princo Philipo „ypatingą gyvenimą ir veiklą“.

Pasak premjero, Edinburgo kunigaikštis „pelnė ištisų kartų simpatijas“ namuose, Tautų Sandraugoje ir visame pasaulyje savo tarnyba Karališkajame jūrų laivyne ir po to ne vieną dešimtmetį būdamas Britanijos vyriausiu princu konsortu.

„Kaip tauta ir karalystė reiškiame dėkingumą už ypatingą princo Philipo, Edinburgo kunigaikščio, gyvenimą ir veiklą“, – sakė B. Johnsonas prie savo oficialios rezidencijos Dauningo gatvėje.

Buvęs JK premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras), suvaidinęs svarbų vaidmenį po princesės Dianos tragiškos mirties 1997 metais, įvertino princo Philipo visuomeninę veiklą.

Pasak buvusio premjero, velionis karalienės Elizabeth II vyras buvo „įžvalgos, ryžto ir drąsos žmogus“. Jis gyrė jo labdaringą veiklą ir darbus aplinkos apsaugos srityje.

„Dažnai jis gerokai pralenkė savo laiką aplinkos apsaugos srityje, siekiant tarpkonfesinės santarvės ir... įkurdamas Edinburgo kunigaikščio apdovanojimą, kuris iki šiol išlieka viena novatoriškiausių ir veiksmingiausių jaunimo tobulėjimo programų visame pasaulyje“, – nurodė jis.

Airija

Airijos vyriausybės vadovas Michealas Martinas (Mikalas Martinas) penktadienį pranešė, kad pareiškė užuojautą karalienei Elizabeth II dėl jos sutuoktinio princo Philipo mirties.

Pasak M. Martino, jį „nuliūdino“ žinia apie princo Philipo mirtį.

„Šiuo metu mintimis ir maldomis esame su karaliene Elizabeth ir Jungtinės Karalystės žmonėmis“, – pridūrė jis.

Australija

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) nurodė iki pusės stiebo nuleisti vėliavas šalyje, pagerbiant atminimą penktadienį mirusio Didžiosios Britanijos princo Philipo (Filipo) – „įkūnijusio kartą, kurios mes daugiau nebepamatysime“.

„Tautų Sandraugos šeima dalinasi liūdesiu dėl princo Philipo netekties ir kartu yra dėkinga už jo gyvenimą. Visi esantys čia, Australijoje, siunčia Dievo palaimos prašymą“, – sakoma jo pareiškime.

Belgija

Belgijos karalius Philippe'as (Filipas) ir karalienė Mathilde (Matilda) tviteryje parašė esantys „labai nuliūdę“ dėl britų princo mirties.

„Norime pareikšti nuoširdžią užuojautą Jos Didenybei Karalienei, Britanijos karališkajai šeimai ir Jungtinės Karalystės žmonėms“, – sakoma jų žinutėje.

Europos Sąjunga

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) tviteryje paskelbė, kad ją „nuliūdino žinia apie Jo Karališkosios Aukštybės princo Philipo mirtį“.

„Norėčiau pareikšti nuoširdžią užuojautą Jos Didybei Karalienei, karališkajai šeimai ir Jungtinės Karalystės žmonėms šią labai liūdną dieną“, – pažymėjo EK vadovė.

Indija

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) penktadienį atidavė pagarbą princo Philipo karinei karjerai ir visuomeniniam darbui.

„Mintimis esu su Britanijos žmonėmis ir karališkąja šeima, išėjus Jo Karališkajai Aukštybei princui Philipui, Edinburgo kunigaikščiui“, – parašė vienos iš Sandraugos šalių premjeras.

„Jis padarė išskirtinę karjerą kariuomenėje ir buvo daugybės visuomeninių iniciatyvų priešakyje. Tegul jo siela ilsisi ramybėje“, – parašė N. Modi.

Izraelis

Izraeliečių ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė „didžiausią užuojautą“ karališkajai šeimai.

„Princas Philipas buvo patyręs valstybės tarnautojas; jo labai ilgėsis Izraelis ir visas pasaulis“, – parašė jis.

JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) velionį pavadino nesavanaudžiu Britanijos ir jos žmonių tarnu.

„Pradedant tarnyba Antrojo pasaulinio karo metu iki baigiant 73 metais kartu su karaliene ir visą gyvenimą buvus viešumoje – princas Philipas mielai pasišventė JK, Sandraugos žmonėms ir savo šeimai“, – sakė J. Bidenas pareiškime.

Buvęs JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) penktadienį pareiškė užuojautą dėl princo Philipo mirties pripažindamas, kad jis „garbingai“ atstovavo šaliai.

„Per savo ilgą ir neprastą gyvenimą jis atsidavė visuomenei reikšmingiems darbams ir kitiems, – sakoma G. W. Busho pareiškime. – Jis garbingai atstovavo Jungtinei Karalystei ir suteikė beribės jėgos ir paramos suverenei.“

„Mums su Laura (Lora) teko laimė pasidžiaugti jo žavinga kompanija ir jo sąmoju, ir mes žinome, kaip labai jo trūks“, – nurodoma G. W. Busho pareiškime.

Kanada

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) išreiškė „gilų liūdesį“ dėl Britanijos princo Philipo mirties, sakydamas, kad jis bus „mielai prisimenamas kaip konstanta mūsų karalienės gyvenime“.

„Princas Philipas buvo didelio tikslo ir įsitikinimų žmogus, kurį motyvavo pareigos kitiems jausmas“, – Tautų Sandraugai priklausančios Kanados vardu kalbėjo premjeras. Jis pridūrė, kad „kunigaikštis visuomet ieškodavo žmonėse gero ir kviesdavo juos siekti didesnių aukštumų“.

Kenija

Prezidentas Uhuru Kenyatta (Uhurus Kenjata) teigė, kad Edinburgo kunigaikštis buvo vienijanti asmenybė, ir pavadino jį „didžiu žmogumi“.

„Jo Karališkoji Aukštybė princas Philipas buvo iškilus šeimos vertybių ir britų žmonių, taip pat visos pasaulinės bendruomenės vienybės simbolis“, – sakė jis.

Philipo žmona Elizabeth tapo karaliene 1952 metais, kai jai viešint Kenijoje mirė jos tėvas.

Malta

Maltos premjeras Robertas Abela pareiškė esąs „labai nuliūdęs dėl princo Philipo, pavertusio Maltą savo namais ir taip dažnai čia grįždavusio, netekties“.

„Mūsų žmonės visada brangins jo atminimą. Nuoširdžiausia užuojauta Jos Didenybei Karalienei ir karališkajai šeimai“, – tviteryje paskelbė R. Abela.

Naujoji Zelandija

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) savo ruožtu atkreipė dėmesį į princo artimus ryšius su jos šalimi, įskaitant tai, kad jis globojo Edinburgo kunigaikščio Hillary apdovanojimą – jaunimo pasiekimų programą, pavadintą Naujosios Zelandijos alpinisto sero Edmundo Hillary (Edmundo Hilario) garbei.

„Per daugiau nei penkiasdešimt šio apdovanojimo gyvavimo metų Naujojoje Zelandijoje tūkstančiai jaunų žmonių per programą įveikė gyvenimą keičiančius iššūkius“, – kalbėjo Naujosios Zelandijos premjerė.

Nyderlandai

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) perdavė užuojautą britų kolegai išgirdęs „liūdną žinią“ apie princo mirtį.

„Mūsų mintys ir užuojauta šiuo gedulo metu yra su Britanijos karališkąja šeima ir britų žmonėmis“, – sakė jis.

Prancūzija

Prancūzų lyderis Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pagerbė princo Philipo „pavyzdinį gyvenimą“ ir penktadienį žinute iš savo oficialios paskyros tviteryje perdavė užuojautą karalienei.

„Noriu pareikšti nuoširdžią užuojautą Jos Didenybei karalienei Elizabeth, karališkajai šeimai ir britams, mirus jo Karališkajai Aukštybei princui Philipui, nugyvenusiam pavyzdingą gyvenimą, kurį apibūdino drąsa, pareigos jausmas ir įsipareigojimas jaunimui ir aplinkai“, – sakė jis.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gyrė princą Philipą ir palinkėjo Elizabeth II „drąsos ir dvasios tvirtumo sunkios ir nepataisomos netekties akivaizdoje“.

„Jis teisėtai buvo gerbiamas tarp britų ir tarptautiniu mastu“, – Kremliaus pranešime cituojamas V. Putinas.

Švedija

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas) pareiškė esąs „labai nuliūdęs“ dėl žinios, kad mirė Philipas, kurį jis pavadino „puikiu ilgamečiu mūsų šeimos draugu“, ir pridūrė, jog šiuos „santykius labai vertinome“.

„Jo tarnyba savo šaliai ir toliau įkvėps mus visus“, – pareiškime nurodė monarchas.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išreiškė užuojautą, sakydamas, kad jo mirtis yra „nepataisoma netektis“.

„Ukraina liūdi kartu su Didžiąja Britanija. Princas Filipas nugyveno puikų gyvenimą, kad tarnautų savo tautai ir būtų pavyzdys ateities kartoms“, – sakė ukrainiečių lyderis.

UNESCO

UNESCO vadovė Audrey Azoulay (Odri Azulė) pareiškė „nuoširdžią užuojautą“ karališkajai šeimai ir Jungtinei Karalystei dėl Philipo mirties.

„Jo Karališkoji Aukštybė Philipas buvo Anglijos šiuolaikinės istorijos ramstis ir uolus veiksmų dėl planetos šalininkas, skyręs Edinburgo kunigaikščio gamtos apsaugos apdovanojimą. Jo mums trūks, – tviteryje paskelbė A. Azoulay.

Vokietija

Su liūdesiu žinią apie princo netektį pasitikusi Vokietija penktadienį jį pavadino Jungtinei Karalystei ištikimu tarnu.

„Mes giliai nuliūdę dėl Karališkosios Aukštybės princo Philipo mirties. Mintimis ir maldomis esme su karališkąja šeima, Sandraugos žmonėmis ir visais, kas jį labai mylėjo“, – parašė užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jis nugyveno ilgą gyvenimą, tarnaudamas savo šaliai“, – pridūrė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad princo Philipo mirtis labai ją nuliūdino ir kad jos „mintys yra su Jos Didenybe karaliene Elizabeth ir karališkąja šeima“.

„Jo draugystė su Vokietija, tiesmukas būdas ir pareigos jausmas liks nepamiršti“, – sakoma A. Merkel pranešime, kurį išplatino jos atstovė spaudai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)